• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  EMIL AND THE DETECTIVES – Sandcastles

  EMIL AND THE DETECTIVES – Sandcastles

  EMIL AND THE DETECTIVES – Sandcastles / Self-released, SAZAS, 2020 / CD / jazz / Slovenija

  Ekipa mariborskih jazz i rock muzičara okupila se i oformila grupu Emil and The Detectives. Emil and the Detectives su, 2017. godine, u vlastitoj režiji, izdali album imena “Agora” (agora je riječ grčkog prijekla i označava šetalište / gradski trg). Autor svih sedam, što instrumentalnih (4), što vokalnih (3) kompozicija je Rastko Zager – vokal i bass gitarista benda. Pjesme su bazirane na jazz i blues zvuku.

  Rastko je o svojoj ekipi izjavio – “Ova moja ekipa su momci, svi preko 56 godina starosti, osim bubnjara koji ima 43 godine. Najjači muzičar kod nas je pijanista – Dejan Pečenko – koji je jazz pijano profesor na austrijskoj Muzičkoj akademiji u Linzu (A). Saksofonista i violinista isto imaju završenu muzičku akademiju i profesionalci su muzičari. Ja, kao kompozitor, ne živim od muzike, ali mi je muzika veliki hobby i privlačna razonoda.

  Rastko se muzikom bavi već 45 godina. Sudjelovao je u lokalnim jazz i jazz-rock sastavima tokom prethodnih godina, sa pauzama između pojedinih muzičkih aktivnosti. Aktivnosti Rastka Zagera u prošlosti bilježe rad uz bendove – Surfing Jazz Quintet i Rebus. U ranoj mladosti je sa pijanistom Dejanom Pečenko djelovao u sastavu Drseči tečaj.

  U bendu djeluju – pijanista – Dejan Pečenko – koji je, inače, profesor za jazz pijano na Muzičkoj akademiji u Linzu (Austrija). Dejan Pečenko je u Sloveniji poznati pianista. Sudjelovao je na više od 40 CD projekata, kao i na mnogim jazz festivalima. Još dvojica muzičara u bendu Emil and the Detectives, profesionalni su muzičari, odnosno, profesori na Konzervatoriju za glasbo u Mariboru. To su saksofonista Zdravko Zimič i bubnjar Bruno Domiter. Bruno Domiter, kao vrsni majstor na svom instrumentu, često sudjeluje u nekim projektima Big Banda RTV Ljubljana. Više o njegovim aktivnostima ima OVDJE.

  DiskografijaAgora (Self-released, 2017) ; Sandcastles (Self-released, 2020)

  Emil and the Detectives su – Rastko Zager (vokal, bass, autor muzike) ; Žarko Jankovič (el. gitara) ; Dejan Pečenko (Kurzweil klavijature, Hammond M3 iz 1960. godine) ; Zdravko Zimič (tenor saksofon) ; Igor Ambrožič (percussion) ; Bruno Domiter (bubnjevi)

  Bend Emil and the Detectives izdao je početkom septembra 2020. godine svoj novi CD. Za njihov prvi CD, “Agora“, web site Barikada – World of Music, kao prvi, objavio im je recenziju – OVDJE.

  Bend se tokom svog postojanja u trajanju od 5 godina, isključivo bavio projektima muzičke produkcije. Za sada se ne planira javno predstavljati na muzičkim pozornicama. Možda kasnije, poslije izdavanja svog trećeg albuma. Oni slijede logiku američkog benda Steely Dan, koji, isto tako, 10 godina nije koncertrirao iako je njihova muzika od strane publike bila dobro prihvaćena.

  Uvijek je lijepo nekome biti “prvi“. Nije dobro nekome biti “zadnji“. 🙂

  Na albumu “Sandcastles“, radilo se 2,5 godine. Bend se u ovom slučaju više okrenuo jazz stilu u usporedbi sa svojim prvim albumom “Agora“, iz 2017. godine. Sada su sve pjesme, osim posljednje (“Hopeless“), instrumentalne. U prethodnoj recenziji sam iskazao želju da i nadalje pratim budući rad tog benda. To mi je, ljubaznošću benda, i omogućeno.

  Vrhunski muzičari, uz to i istinski zaljubljenici u ono čime se bave – u konkretnom slušaju, to je jazz – ne mogu nam ponuditi loš materijal. Muzika koju je kreirao Rastko, a izvela njegova ekipa, dala je mogućnost svakom od članova benda da se iskaže svojim punim kapacitetima, a oni ni u kom slučaju nisu mali, a nisu ni razočarali.

  Album, “Sandcastles” ima dovoljnu koheziju da se odsluša do kraja. Tome doprinosa daju interesantne kompozicije, vrhunski odrađeni aranžmani, vanserijski muzičari. Emil and the Detectives je bend malo manje poznat u široj muzičkoj javnosti izvan Slovenije. Kao manager jednog benda, znam gdje greše i to im stavljam na “dušu“. Svako dobije svojih 5 minuta, ali ih treba znati iskoristiti. Muzika bez slušatelja malo vrijedi. Bend Emil and the Detectives je  već svojim prvim albumom privukao veliku medijsku pažnju (molim, pogledajte broj slušatelja njihove kompozicije “Equinox” sa prethodnog im albuma. Brojka koju mnogi drugi mogu tek sanjati.

  Bend Emil and the Detectives ima moju preporuku, usprkos teškom corona virus vremenu, da krene u javno (koncerno) predstavljanje svoje muzike. Imaju što za pokazati, a kvaliteta njihove muzime / sviranja dat će im priliku da se popunu na pijedastal kojem već odavno pripadaju.

  Emil and the Detectives – “Sandcastles” – 1. Waterwalker ; 2. Camouflage ; 3. Firewire ; 4. Jellyfish ; 5. Konvolut ; 6. Tuxedo Man ; 7. Hopeless

  Vezani link – EMIL AND THE DETECTIVES – Agora

  https://www.facebook.com/emilandBAND / https://www.facebook.com/permalink.php /

  YT – Emil and the Detectives / Firewire