• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  EDDIE BEHO – Secret Stash

  EDDIE BEHO – Secret Stash

  EDDIE BEHO – Secret Stash / Alfa Music, 2023 / CD, Vinyl, Dig / contemporary fusion jazz / International

  Prvo bih predstavio aktere ovog projekta.

  Eddie Beho je američki (rođen u Sarajevu) jazz fusion i blues gitarista i kompozitor sa adresom u gradu Atlanta, Georgia, USA. Nastupao je i snimao sa bendovima kao što su – Indexi i Prijatelji, 4th Ward Afro-Klezmer Orchestra, Ujrdurma Balkanish, Musical “Hair” (Kamerni teatar, Sarajevo) i mnogim drugim. Jedan je od osnivača etabliranog Atlanta jazz benda Sataraš Quartet. Eddie je odrastao svirajući blues, R&B, jazz, klezmer i fusion. Studirao je kod jazz gitarskih majstora – Davea Frackenpohla, Allena Hindsa i Jona Heringtona (Steely Dan). Dio je muzičke scene Atlante i jugoistoka USA, dugi niz godina. Njegova pokretačka muzička motivacija je radost sviranja uživo, sa ljudima koji ga inspirišu, gdje improvizacija i spontanost razvijaju zvuk veći od samih svirača. Inspiraciju crpi od muzičkih velikana kao što su gitaristi – John Scofield, Wayne Krantz i Michael Landau ; hornisti – John Coltrane, Lee Morgan i Wayne Shorter ; i bendovi kao što su – Steely Dan i Weather Report.

  Aprila 2022. godine, Eddie se udružio s basistom Draganom Rokvićem i bubnjarom Amarom Češljarom, kako bi predstavio svoj jazz fusion opus “Secret Stash“. Tokom četiri dana snimali su pjesme u live studijskom ambijentu uz minimalnu količinu overdubs, u renomiranom studiju MC Pavarotti (Mostar, BiH). Album je miksan i masteriziran je od strane poznatog muzičkog producenta John Patern-a (“Mr. Pedantni“).

  Set lista sadrži šest potpuno novih (autorskih i co-autorskih) pjesama, kao i verziju tradicionalne američke folk pjesme “Dink’s Song” koja je svirana na rezonatorskoj gitari sa slide-om. Poznati tim italijanske jazz izdavačke kuće Alfa Music, čvrsto je vjerovao u ovaj projekat i pomogao da se album ostvari i izda.

  Prvi solo album Eddie Behe daje rezime svih uticaja i idioma koje je usavršio tokom svog muzičkog putovanja sa gitarom. Bluesy, jazz/heavy fusion aromu albuma najbolje je opisao italijanski muzički kritičar Riccardo Talmazzi u svojoj recenziji za audio muzički magazin Remusic: “…iznad svega za tember gitare, određene jazz-rock infleksije a la Larry Coryell ili ranija razdoblja u razvoju instrumentalista poput Johna Scofielda i Johna Abercrombiea… ukratko, dosta Jazz fusion rocka, naravno, ali uz pratnju složen univerzum zvukova upravljanih nemilosrdnom jasnoćom, niz pjesama intenzivnog okusa i deja-entendu, ako hoćete, ali povezan sa nizom kulturnih zaostavština koje su se zajedno spojile u ovakav album, sva energija i žar…

  Dragan Rokvić je rođen 28. novembra 1969. godine u Sarajevu. Basista je sarajevske grupe Sikter. Ima i solo album iz 1996. godine kada je priprema neku vrstu soul/funk/pop materijala. Slušajući muzičare kao što su – Al Green, Curtis Mayfield, Paul Weller i Style Council, započieo je  snimanje svog demo materijala, ali nakon susreta sa bubnjarom grupe SikterFarisom – biva pozvan da svira sa njima na italijanskoj turneji. U to vrijeme, grupa Sikter je svirala neku vrstu heavy crossover-a, poput RATM, Body Count… što se nije baš podudaralo sa Rokvinim stilom, ali se priključuje bendu jer je zaista želio svirati. Sa grupom Sikter snimio je 4 albuma i jedan dokumentarni film, išao na turneje širom Evrope, svirajući od pubova do stadiona.

  Međutim, još uvijek osjećajući nedostatak “nečega” što bi se moglo definisati kao čisto njegova muzika, vratio se na raniju ideju pripremanja solo materijala što je rezultiralo albumom jednostavnog naziva “Funk Time” koji sadrži 6 numera. Uz sve to, ovaj iznimni umjetnik je član Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, srećemo ga uz muzičara Eddie Beho. Uspješan je i kao strip crtač.

  Amar Češljar rođen je u Sarajevu, 03.08.1978. godine. Oduvijek inspirisan afričkom muzikom, kao dijete, najčešće se pronalazio među udaračkim instrumentima. Da i danas najviše voli koristiti palice za bubnjeve, kako sam kaže, tome je presudila pjesma “Skataway“, britanskog sastava Dire Straits. Završio je Srednju umjetničku muzičku školu u Sarajevu / solistički odsjek. Završio je i Muzičku akademiju u Sarajevu, u klasi prof. Joakim Anterota sa Kraljevske akademije iz Stockholma, takođe, solistički odsjek. Svi ostali podaci iz Amarove bogate biografije dostupni su OVDJE.

  Gore pobrojani trojac, zdušno je učestvovao u nastanku albuma “Secret Stash” dajući mu maksimum svojih nemalih mogućnosti.

  DiskografijaSecret Stash (Alfa Music, 2023)

  MusiciansEddie Beho (gitara) ; Dragan Rokvić (bass) ; Amar Češljar (bubnjevi)

  Sarajevski jazz sastav kojeg čine iskusni i probrani muzičari – Edin Beho, Dragan Rokvić i Amar Češljar, na tržištu je sa albumom “Secret Stash” (Tajno mjesto) snimljenim u “A” studiju MC Pavarotti, Mostar, BiH. Pjesme su stilski jako energične i vrlo zanimljive, a radi se o kombinaciji dvaju muzičkih izričaja – jazz fusiona i rhytm & bluesa.

  Težište ovog prikaza stavit ću na muzičara imena Eddie Beho (bez imalo namjere da minimiziram značaj i doprinos druga dva bitna učesnika ovog projekta). Dva puta sam imao prilku i čast pratiti Eddie Behu uživo (u formaciji BDB Trio). Široki stilski dijapazon njegovog sviranja nemoguće je sažeti u jednoj rečenici. To njegovo bogatstvo muzičkog izražavanja izvire iz svake pjesme koju izvodi. Eddie je sav posvećen instrumentu koji svira i cijelo vrijeme je skoncentrisan na ono što radi. Iz toga proizilazi pažljiv interes svih koji ga slušaju, bez obaveze da su svi, apriori, jazz orijentisani. Svojom gitarom i njenim zvucima, kao i tehnikom sviranja, Eddie sve slušatelje cijelo vrijeme drži zaokupljene onim što svira. Tu atmosferu u potpunosti i veoma uspješno je prenio i na svoj album, prvenac, “Secret Stash“.

  Tom albumu “ne gine” uspjeh širih geografskih razmjera, ali ako se ograničim na BiH muzičku scenu, ne mogu se sjetiti ni jednog, tako dobrog BiH jazz gitariste, svjetskih dometa kvalitete. Znajuči da Eddie paralelno djeluje na više polja, teško je predvidjeti njegove naredne poteze. U svakom slučaju, u jedno sam neupitno siguran, bit će to uspješno i na radost mnogih koji će ga vremenom još bolje upoznati i sve više i više njih će cijeniti njegov muzički rad.

  Eddie Beho – “Secret Stash” – 1. While You Were Putting Your Make up On ; 2. Tight Dress, High Heels ; 3. Society Isolation ; 4. Dink’s Song ; 5. 3 ; 6. Not The Same Man ; 7. Memo Delivered

  Foto – Dragutin Matošević

  Klik na link
  BEHO / DINKO / BORIS – Predstavljanje trija i opis nastupa u Urban BeaTZ Lounge Baru, Tuzla (Raport: Dragutin Matošević)
  AMAR ČEŠLJAR – Predstavljanje (Official biography)

  https://www.facebook.com/edin.beho / https://bfan.link/secret-stash / https://www.alfamusic.com/

  YT – Eddie Beho (feat. Dragan Rokvić, Amar Češljar) – Society Isolation

  YT – Eddie Beho (feat. Dragan Rokvić, Amar Češljar) – 3

  YT – Eddie Beho (feat. Dragan Rokvić, Amar Češljar) – While You Were Putting Your Make up On