• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  ĐURA MORNAR – Anđeoske pesme

  ĐURA MORNAR – Anđeoske pesme

  ĐURA MORNAR – Anđeoske pesme / Multimedia Music, 2023 / CD. dig / pop / Srbija

  Vladimir Đurić Đura, poznatiji kao Đura Mornar, muzikom se bavi tri decenije i to kao kompozitor, tekstopisac i pjevač. Osamdesetih godina XX vijeka, Vladimir ?urić Đura bio je vođa grupe Heroji, a devedesetih je napravio grupu Đura i Mornari. Njegov bend, Đura i Mornari, djeluje već dvije decenije. Plesni, world music, latino zvuk sa primjesama veselih mediteranskih pjesama, uz malo balkanskog melosa uklapa sa urbanom beogradskom poezijom Vladimira Đurića Đure ili Đura i Mornari. Od 2019. godine postoji i bend Đura i Mornari akustik koji na pozorišnim scenama, uglavnom, izvodi Đurine balade.

  Bend Heroji nastao je 1984. godine kao pozorišni art projekat Vladimira Đurića Đure. On je u prvu postavu okupio kolege muzičare i glumce, da bi izveli dio njegove drame “Džet set“. Prije toga, Đura je uz Nebojšu Popovića bio član neformalne pozorišne grupe “Nevidljivi“. Članovi prve postave benda Heroji bili su – Nikola Diklić (gitara), Nebojša Popović (violina i klarinet), Selena Stanković (mini klavijatura, Kasio), Nebojša Golubović (bass), Bora Miličić (udaraljke), Nebojša Diklić (bubnjevi) i Lenka Udovički (ples). Bend Heroji prvi put nastupa na samostalnoj izložbi fotografija Miladina Jeličića Jele u Manakovoj kući, 1985, godine. Pjesme – “Noću haramo” i “Kapetanova kći” – visoko su kotirale na demo top listama Zorana Modlija i Marka Jankovića. Bend napušta gitarista Nikola Diklić, a na njegovo mjesto dolazi Aleksandar Marić Šule (gitara), pridružuje im se i Ivan Minović (klavijature). Prvi singl u novoj postavi, “Macho tip”, na kom back vokale pjevala Vida Zlatić, objavljen je kao video spot 1986. godine. Bend Heroji se tada kompletno mijenja, dolaze novi članovi – Vladan Aćimović Aćim (gitaria), Miša Savić (klavijature), Rade Bulatović Čeja (bass) i Ivica Vdović Vd (bubnjevi). Snimaju 1987. godine (za PGP) singl, “Bilder“, na kom gostujuće vokale pjeva Katarina Vešović. Produkciju i aranžmane uradio je Momčilo Bajagić Bajaga. Promociju singla pratio je po omladinskoj štampi umetnički manifest “Nuklearni džez”. Bend svira konceptualni art rock, sličan onom koji je proslavio bendove – Kozmetika, Idoli i U škripcu. Godinu dana kasnije, bendu se pridružuje reditelj Milutin Petrović i snimaju singl “Kiza rok” (za PGP).

  Na kraju osamdesetih godina prošlog vijeka, od 1989. do 1991. godine, na tadašnjoj Jugoslovenskoj radio-televiziji emitovana je emisija o pop kulturi koja se zvala “Popovanje“. Tadašnji urednik kulturne redakcije, Filip David, na inicijativu reditelja Milutina Petrovića i scenariste Vladimira Đurića Đure, dao je dozvolu da se radi prvi magazin o pop kulturi u TV formi na ovim prostorima. Milutin i Đura su tada bili članovi muzičkog benda Heroji, prethodno su na JRT sarađivali na emisijama “Hit meseca” i TV drami “Telefomanija“. Format koji su osmislili zvao se “Popovanje” i njegov izvršni urednik bio je Alek Budimlić. U okviru emisije, radile su se recenzije najnovijih filmova, ploča i stripova, a njih su radili Gordan Paunović, Dragan Ambrozić, Boško Milin, Moma Rajin, Milan Petrović Tica, Slobodan Nešović Loka, Biljana Srbljanović itd.

  Produkti pop kulture bili su ocjenjivani od jedne do pet zvijezdica. Specijalitet emisije bili su pop eseji koje su radili Srđan Šaper, Nebojša Krstić i Vladimir Đurić Đura. Total dizajn emisije radila je kreatorka Dragana Ognjenović. Emisija je bila veoma popularna i cijenjena u čitavom regionu, a u njoj su često gostovali i umjetnici iz Zagreba i Sarajeva. Đurini video eseji uključuju rep esej o prosvjetljenju, predavanja Džona Kejdža ni o čemu, predavanje o pop performansu uz gitaru, umjetnost travestije itd. Godine 1991., Đura boravi na magistarskim studijama na SESS u Londonu, gdje za studente slavistike održava akustični kantautorski koncert. Isti koncert ponavlja u beogradskom “British Councel-u” koji mu je obezbijedio stipendiju. Na londonskom radiju BBC pravi priloge o “Muzici, sajberkulturi i tehnosvijetu”.

  Početkom devedesetih, Đura je aktivan kao pozorišni pisac i reditelj. U SKC-u, 1993. godine, igra se omnibus predstava “Beogradske priče” za koju je sa Miloradom Milinkovićem Debelim, Đura napisao naslovnu numeru. Vladimir Đurić Đura je uradio samostalni projekat “Beogradske maštarije”, na kom su mu pomogli Mladen Arsenijević Arsa i Vladan Aćimović Aćim. Album je izdala kuća “L.V.O. Records”, 1994. godine. Producent je bio Bane Mayo. U pitanju je bila autorska muzika za dokumentarni film u produkciji “Art kanala” prikazan na RTS-u 1994. godine, u režiji Dušana Varde. Sa Milanom Delčićem, 1994. godine, Đura vodi emisiju “Kult detektivi” na Art kanalu. Đura i Delča glume muzičare koji sviraju androgini tehno u kultnoj seriji “Ovorena vrata”, gdje pjevaju pjesme “Zaglavio mi se lift” i “Kad sam bila plavuša”. Godine 1995., pozorišna grupa “Kuguars” izvodi Đurinu dramu “Džet set”, a sljedeće godine Đura piše tekst za pjesmu “Dejo, majstore” za predstavu “Smešna strana muzike”, koja je postaje HIT.

  Kompletna biografija umjetnika imenom Vladimir Đurić Đura, nalazi se OVDJE.

  Diskografija – Heroji – Bilder (singl ploča. PGP RTB, 1986) ; Heroji – Kiza rok (singl ploča, PGP RTB, 1987) ; Heroji – 88 (LP i MC, PGP RTB, 1988) ; Vladimir Đurić Đura – Maštarije (MC, L.V.O. Records, 1995) ; Đura i Mornari – Mediteran (MC i CD, PGP RTS, 1997) ; Vladimir Đurić Đura – The best of Đura (MC i CD, Gima records, 1998) ; Đura i Mornari – Tropikalizam (MC i CD, Biveco Records, 2000) ; Tina Milivojević – Uspavanka za bebe (PGP RTS, 2002) ; Đura Mornar – Letnja terasa (City Records, 2007) ; Đura i Mornari – Hitovi (City Records, 2010) ; Đura i Mornari – Alegria (Multimedia Music, City Records, 2014) ; Đura i Mornari plus Vojvođanski san – Nove gradske pesme (Multimedia Music, 2017) ; Đura i Mornari – More (Multimedia Music, 2021) ; Đura mornar – Anđeoske pesme (Multimedia Music, 2023)

  Na albumu “Anđeoske pesme” sarađivali su – Vladimir Đurić Đura (vokal) ; Nemanja Bogunović (gitare)

  Na CD-u su lagane pjesme pjevane uz gitaru, “…u drevnoj tradiciji od trubadura do pjesnika koje ja volim, poput Arsena Dedića, Koena ili Dilena. ‘Anđeoske pesme 39 su u najvećoj mjeri inspirisane prvim albumima pomenutih umetnika, ali i pjesmama Alfreda Zitarose, Marije Dolores Pradere, Amalije Rodrigez, Cezarije Evore itd“, rekao je Đura.

  Vladimir Đurić Đura objavio je svoj treći solo album kao Đura mornar, nazvan “Anđeoske pesme“. Za razliku od albuma  bendova Heroji ili Đure i Mornara, ovaj solo album uglavnom je intiman, lirski poput zbirki poezije koja se pjeva.

  Naš proslavljeni velemajstor klasične gitare Nemanja Bogunović na ovom izdanju odsvirao je gitare, napisao aranžmane, ali i muziku za dvije pjesme. Đura je naglasio da mu je bila izuzetna čast što je Nemanja pristao da sarađuje sa njim.

  Muzika albuma “Anđeoske pesme” baladerskog je zvuka i veoma prijatna za slušanje. Ljubavni tekstovi pojačali su ukupni pozitivan dojam. Prvi puta se susrećerm sa ovim umjetnikom i moram priznati da sam prijatno iznenađen njegovim radom. Imam veliku želju upoznati se i sa njegovim prethodnim diskografskim izdanjima, ali…

  Đura mornar – “Anđeoske pesme” – 1. Ljubavni brod ; 2. Stara ljubav ; 3. Da probam opet ; 4. Plavi tango ; 5. Serenada ; 6. Tiha stvar za nju ; 7. Ljubavnik iz sna ; 8. Šareno cveće ; 9. Volim te jako

  Klik na linkNEMANJA BOGUNOVIĆ & FRIENDS – Midnight Serenade (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/mornardjuro / https://www.facebook.com/djuraimornari.official /

  YT – Đura mornar – Ljubavni brod

  YT – Đura mornar – Serenada