• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SOUTHERN STREAM – Only Love

  SOUTHERN STREAM – Only Love

  SOUTHERN STREAM – Only Love / Retro Records, 2024 / Digital / rock / ex-YU, England

  London, United Kingdom, mjesto je gdje Slaven Kopanja, kroz nekoliko raznih formacija, već duži vremenski period uspjašno djeluje. Slavenov prvi javni nastup u Velikoj Britaniji bio je u Londonu, u zimu 1992/93 godine. Svirka je bila na otvorenom – mjesto održavanja – metro Edgware Road. Slaven se vozio s prijateljem, koji je kao i Slaven, stigao u Veliku Britaniju iz ratom zahvaćene Bosne, samo nekoliko mjeseci ranije. Jedva preživljavajući na ulicama Londona, svirali su pjesme ovih izvođača – The Beatles, Bob Dylan, Guns and Roses… samo da bi preživjeli tih prvih dana.

  Nekoliko godina kasnije, Slaven je svirao u punk rock bendu The Tremens. The Tremens su bili stalni na londonskoj sceni, često svirajući na mjestima kao što su Hope and Anchor, The Laurel Three i The Rock Garden. U periodu kada je taj bend bio aktivan (1996-1999), The Tremens su snimili 11 pjesama, koje su konačno objavljene kao album prikladnog naziva “20 Years of Hurt” 2018. godine. Slavenov dosadašnji rad uključuje i pisanje pjesama i sviranje gitare i u bendu The Promenada (2022-2023).

  Southern Stream potpuno je novi projekat Slavena Kopanje i on donosi veliku promjenu. Riječ je o albumu “Only Love“, zvanično najavljenom i objavljenom 10. maja 2024. godine. Pjesme nose univerzalne poruke koje bi se trebale svidjeti kako mlađim, tako i starijim slušateljima. Pjesme za album “Only Love” napisane su na obalama rijeke Temze u dva uzastopna proljetna dana, maja 2023., a stihovi su pisani u Oksfordu.

  Slavena Kopanje (gitara) pojašnjava – “Southern Stream (u suštini moj alias), potpuno je novi projekat, razvijen u saradnji sa Jacobom Cageom (vokal) i Jamesom Sinclairom (bubnjevi, bass, gitara). Uzimajući inspiraciju iz raznolike kolekcije umjetničkih utjecaja, uključujući ova znana imena – Ramones, U2, Talking Heads, G’n’R, Nirvana, Pearl Jam, Leonard Cohen i Bob Dylan, višežanrovske teme se spajaju zajedno, nikad ne stajući jedna drugoj na prste, što nudi nešto za sve, a ipak, ostajući kao čvrsto umjetničko djelo.”

  DiskografijaOnly Love (Retro Records, 2024)

  Southern Stream su – Jacob Cage (vokal) ; Slaven Kopanja (gitara) ; James Sinclair (bubnjevi, bass, gitara)

  Trojac pod imenom Southern Stream, ovim izdanjem se pokazao kao ozbiljan muzički akt kome se sa punim povjerenjem može pristupiti. Iza sva tri muzičara evidentno je veliko iskustvo, a i zajednički interesi što je i dovelo do muzike koja je ujednačena i sluša se sa velikom pažnjom. Pjesme su, naravno, pjevane engleskim jezikom. Taj odabir određuje pjevač, Englez, a i mjesto djelovanja ovog benda.

  Odslušao sam kompletan album i mogu reći – ne čudi me da se već emituje u više od deset zemalja uključujući – UK, USA, Njemačku, Australiju, Novi Zeland, Španiju, Francusku, Irsku, Singapur, Kanarska ostrva… Za dobru muziku, naravno, nema granica. Southern Stream su odradili dobar posao i mogu biti ponosni na ovo što nam nude.

  Iako trojac, Southern Stream, zahvaljujući modernim producentskim tehnikama, daju puni zvuk. kako vokalno, tako i instrumentalno. Opet, sve je urađeno sa dobrom “mjerom“. Pjesme su im “pitke” i pamtljive, zovu na ponovno slušanje. Potrudite se i vi doći do njihove muzike – nagradit će vas lijepi i osmišljeni zvuci njihovih glasova i instrumenata.

  Southern Stream – “Only Love” – 1. Emma’s Eyes ; 2. Only Love ; 3. Alone ; 4. Desert Rose ; 5. So Long Baby ; 6. Nothing But The Peace ; 7. Baby Blue ; 8. Restless Heart ; 9. Time ; 10. In Dreams

  Klik na linkTHE TREMENS – 20 Years Of Hurt (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/profile.php?id=61553500207177 / https://www.facebook.com/slaven.kopanja / Southern Stream – “Only Love” (Full album)

  YT – Southern Stream – Only Love

  YT – Southern Stream – Emma’s Eyes