• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOŠKO JOVIĆ – Strings

  BOŠKO JOVIĆ – Strings

  BOŠKO JOVIĆ – Strings / Self-released, 2020 / CD, dig / World, Balkan / Bosna i Hercegovina

  Boško JovićOsnovnu i Srednju muzičku školu završio je u Zenici, opšti i instrumentalni smjer (odsjek za gitaru) 1999. godine, u klasi prof. Ljubinka Jovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji Sarajevo (odsjek za Etnomuzikologiju) 2004. godine. Diplomirao je i na odsjeku za gitaru, 2006. godine, u klasi prof. Zorana Krajišnika. Magistrirao je na odsjeku za gitaru, u klasi prof. Alexandera Swetea, 2010. godine.

  Pedagoškim radom (Srednja muzička škola Sarajevo), bavi se od 2000. godine. Njegovi učenici dobitnici su nagrada na takmičenjima u BiH, ali i na takmičenjima u inostranstvu. Osim koncerata klasične muzike, često nastupa i sa umjetnicima iz world music, jazz i pop scene. Posebno vrijedi istaknuti dugogodišnju saradnju sa divom sevdaha, Amirom Medunjanin, kao i saradnju sa članom čuvenog dvojca (2Cellos), sa Stjepanom Hauserom i lautistom, Edinom Karamazovim.

  Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra 2007 i sa Sarajevskom filharmonijom. Osim u Bosni i Hercegovini, nastupao je i u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, UK, Srbiji, Turskoj, Italiji, Crnoj Gori, Belgiji, Sloveniji, Švedskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Indiji i Norveškoj.

  Radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici iz filmova: “Twice Born” (režija: Sergio Castellito, glumci: Penelope Cruz, Emile Hirsch i Mira Furlan)” i “Jasmina” (režija: Nedžad Begović, glumci: Zijah Sokolović, Nada Đurevska).

  Izdavačka kuća, Aquarius Records iz Zagreba, objavila je 2014. godine njegov prvi CD ,”Buđenje“, koji je odlično primljen i kod publike i kod kritike. Naredna dva albuma – “Voyage” (2018) i “Strings” (2020) – Boško je izdao u vlastitoj režiji. Trenutno, Boško Jović promovira svoj treći album, “Strings“.

  DiskografijaBuđenje (Aquarius Records, 2014) ; Voyage (Self-released, 2018) ; Strings (Self-released, 2020)

  Akteri projekta bili su – Boško Jović (guitar, acc. guitar, 12 string guitar) ; Dino Šukalo (steel guitar, 7) ; Ivan Melon Lewis (piano, 1) ; Almir Mešković (accordion 2,6) ; Vernes Ljuštaku (cumbus, 5) ; Hakan Gungor (kanun, 3) ; Ismail Lumanovski (clarinet, 4) ; Mustafa Šantić (clarinet, 8) ; Miron Rafajlović (flugelhorn, 2) ; Antonio Miguel (double bass, 1) ; Zvonimir Šestak (double bass 2,3,6) ; Nenad Vasilić (double bass, 4) ; Ken Chastain (drums, 1) ; Duško Šegvić (programming, 5)

  Boška Jovića pratim kroz njegovu diskografiju. Bio sam i na jednom njegovom nastupu (09-08-2018) u Ateljeu “Ismet Mujezinović“, Tuzla, gdje mu je gost bio Adis Sirbubalo (harmonika), kao i na koncertu u BKC-u Tuzla, uz Amiru Medunjanin, gdje je u “zadnji čas“, uspješno zamijenio njenog stalnog gitaristu, Ante Gelo, koji je imao jednodnevni angažman u Beogradu. Svjedočim bogatstvu Boškovog muzičkog izraza, kao i velikom umijeću prenošenja svojih emocija putem svog žičanog instrumenta.

  Album “Strings” ide u ozbiljnu promociju mjeseca aprila 2020. godine. Međutim, već je dostupan na digitalnim servisima. Album je sniman u Sarajevu, Mostaru, Minneapolisu, New Yorku, Madridu, Beču, Palma de Mallorci, Zagrebu i Istanbulu. To podrazumijeva da je u njegovo nastajanje uključeno mnogo saradnika sa muzičkih scena iz naprijed pomenutih gradova. Isto tako, to nosi i različitu muzičku atomosferu od pjesme do pjesme. Ono što je bitno, Boško je uspio skupiti i prezentovati pjesme kojih je, mahom, sam autor. U dva slučaja imao je saradnike na tekstovima pjesama snimljenim u originalnim verzijama (M. Sar, 3 i M. Krznarić Karaula, 7), dok su te dvije pomenute pjesme na albumu “Strings“, instrumentali. Dvije pjesme na albumu su traditionali (4 i 8).

  Muziku sa albuma karakteriše emotvno sviranje. Emocije dominiraju i glavna su karakteristika cijelog albuma. Ono što daje dodatnu ljepotu i zvučnu raznovrsnost prezentovanim pjesmama su razni instrumenti uključeni u zvučnu sliku tih pjesama sa albuma. Boško je, što pozdravljam, nekim od pjesama “izašao” iz štimunga koji nam daje sevdah. Njegov prilaz nekim od pjesama je moderniji, bliži sadašnjem trenutku. Da li je to naznaka budućeg trenda u njegovom radu – vrijeme će pokazati. Album “Strings“, uz moju potpunu preporuku, zaslužuje da ga kupite / poslušate / u njemu i uživate. Garantujem, često ćete mu se i vraćati.

  Boško Jović – “Strings” – 1. Tango Nuevo ; 2. Uspavanka ; 3. Jednom zauvijek ; 4. Kisa bi pala ; 5. Buđenje ; 6. Jesen ; 7. Damar ; 8. Ah, što ćemo ljubav kriti (Take 2) ; 9. Valcer

  Foto – Esad Mulabegović

  Vezani linkovi

  BOŠKO JOVIĆ – Voyage (Recenzija: Dragutin Matošević)
  BOŠKO JOVIĆ – Buđenje (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/boskojovicpage / https://www.boskojovic.com /

  YT – BOŠKO JOVIĆ & Dino Šukalo – Damar

  YT – BOŠKO JOVIĆ (feat. A. Mešković and Z. Šestak) – Jesen