• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOŠKO JOVIĆ – Voyage

  BOŠKO JOVIĆ – Voyage

  BOŠKO JOVIĆ – Voyage / Self-released, 2018 / digital / accoustic guitar, etno music / Bosna i Hercegovina

  Boško Jović (1981, BiH), osnovnu i srednju muzičku školu završio je u Zenici, Opšti i instrumentalni smjer, Odsjek za gitaru, 1999. godine, u klasi svog oca, Ljubinka Jovića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu (Odsjek za etnomuzikologiju), 2004. godine. Diplomirao je na Odsjeku za gitaru 2006. godine, na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (Odsjek za gitaru), u klasi Zorana Krajišnika. Postdiplomske studije završio je 2010. godine, u klasi Alexandera Swetea, na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

  Usavršavao se kod Predraga Stankovića, Vere Ogrizović i Mile Rakanović, kao i na seminarima kod poznatih pedagoga – R. Diensa, R. Andia, D. Azabagića, I. Remera, V. Ogrizović, M. Mislivičeka i drugih. Dobitnik je Specijalne nagrade na federalnom takmičenju u Bugojnu, 1998. godine. Od 1994. godine nastupa kao solista Kamernog simfonijskog orkestra Zenica, a više puta je svirao i kao solista Gudačkog orkestra “2007” i Sarajevske filharmonije.

  Nastupao je u više kamernih sastava. Često svira i sa muzičarima sa world music, pop i jazz scene. Dugogodišnju saradnju ostvaruje sa divom sevdaha, Amirom Medunjanin, kao i sa članom dueta 2Cellos, sa Stjepanom Hauserom i lautistom, Edinom Karamazovim.

  Pedagoškim radom bavi se od 2000. godine. Radi kao profesor gitare u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Njegovi učenici su dobitnici više nagrada na takmičenjima u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu. Boško Jović radi i kao studijski muzičar. Svirao je gitarske dionice u muzici iz više filmova.

  DiskografijaBuđenje (Aquarius Records, 2014) ; Voyage (2018)

  UčesniciBoško Jović (gitara, basprim, aranžmani) ; Daniel Lazar (violina, 4,5) ; Adis Siribubalo (harmonika, 2) ; Almir Mešković (harmonika, 4,5) ; Sanel Redžić (gitara, 7,8) ; Dinko Šimunović (kontrabas, 4,5) ; Duško Šegvić (aranžman, programiranje, 6)

    

  Sretan sam da mogu najaviti izlazak mog novog CD a “Voyage” za 04. april 2018. godine. Hvala Alanu Omeroviću za snimanje, miks i mastering CD-a. Hvala muzičarima, gostima, na CD-u – Adis Sirbubalo, Almir Mešković, Daniel Lazar, Dinko Šimunović, Sanel Redžić, Duško Šegvić. Hvala udruženju AMUS, Kemal Smajić, BHKP (Bosnisch-Herzegowinische Kulturplattform), Amer i Dalila Sinanović, Antonio Ilić, Ivana Runjić, Eldin Abazović, Haris Jusović, don Luka Brković, Amil Lojo, Nermin Dedić Fićo, Branislav Petković, Eldinu Abazović (foto na omotu)” – Boško Jović.

  Diskografija bosansko-hercegovačkih umjetnika klasične gitare, svela se, maltene, na dva imena – Sanel Redžić i Boško Jović (ispravite me, ako sam neko ime zaboravio pomenuti). Boško Jović se ističe time što je napravio uspješan spoj sviranja tradicionala zaogrnutih u ruho klasične gitare. Na tom planu, Boško je maestralan. U to sam se uvjerio dva puta – 06-08-2015, na nastupu Boško Jović Trija u dvorištu Međunarodnog ateljea “Ismet Mujezinović”, u Tuzli, kao i na koncertu Amire Medunjanin (gdje joj je Boško dao gitarsku pratnju), u Tuzli, 09-04-2016 godine. Oba puta, mada u raznim ulogama, Boško je briljirao.

  Boško Jović briljira i ovaj puta. Zvuk njegove gitare je čist, zvonak, emotivan, dinamičan… Svoj interes, Boško je, pored izvedbi provjerenih tradicionala, na ovom materijalu išao i korak dalje. Proširio je svoj interes i drugim muzičkim motivima – pjesme u stilu klasične muzike, tango, melos Dalmacije… Najvažnije je, ipak, pomenuti i pohvaliti, autorski rad Boška Jovića na ovom albumu. Boško potpisuje pjesme br. 2, 4 i 5. Nadam se da će ih na njegovom narednom izdanju biti znatno više. Zastupljena su i četiri tradicionala – 1,3,7,8. Pjesmu br. 6 potpisuje Jovica Petković, a pjesme br. 9 i 10 potpisuje Zdenko Runjić. Prethodni podaci svjedoče o muzičkoj raznolikosti ponuđenog nam materijala, ali sveprisutna nit vodilja je blagi zvuk gitare Boška Jovića. Boško Jović je svojom gitarom toliko dominantan i prepoznatljiv da dvojbe, što se sluša i koga se sluša – ni jednog momenta neće biti.

  Naoružani” ovom lijepom recenzijom, vama, ljubiteljima umjetničke svirke, ostaje da sačekate 04-04-2018, datum zvanične objave ovog albuma, da provjerite moje riječi. Možda i nisam uspio dočarati svu ljepotu koju nam je Boško svojim albumom podario. Na vama je da to provjerite. Mene je posebno dojmila pjesme br. 4, “Song for Anouar Brahem“, posvećena tuniškom muzičaru i kompozitoru, Anouar Brahemu. Vaš adut može biti i neka druga pjesma sa ovog albuma. Više raznih aduta, time je i album bolji.

  Boško Jović – “Voyage” – 1. Kiša pada, trava raste ; 2. Tango ; 3. Sudbo moja, sudbino ; 4. Song for Anouar Brahem ; 5. Voyage ; 6. Kada moja mladost prođe ; 7. Stade se cvijeće rosom kititi ; 8. Evo srcu mome radosti ; 9. Nocturno ; 10. Zbogom ostaj ljubavi

  Vezani link – BOŠKO JOVIĆ – Buđenje (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/boskojovicpage /

  Foto: Esad Mulabegović

  YT – Bosko Jović – Buđenje (video sa prethodnog albuma, “Buđenje”)

  YT – Boško Jović – Kradem ti se u večeri (video sa prethodnog albuma, “Buđenje”)

      
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com