• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOMBARDER – Ima li života prije smrti

  BOMBARDER – Ima li života prije smrti

  BOMBARDER – Ima li života prije smrti / CD / Metal Warning Records, 2014. / BiH-Srbija

  Već i na sam pogled na omotnicu albuma – rad akademskog slikara-grafičara, Jakše Vlahovića, tačnije, pogled na sam naslov albuma – “Ima li života prije smrti” – ovi Bombarderi vas razoružavaju. Tim, kad dublje razmislite, antologijskim stihom iz jedne od pesama, mišlju i pitanjem – čak iako niste njihov okoreli fan(atik) – poput potpisnika ovog prikaza, a koji svakako zna da poštuje tuđi rad i tuđi umetničko kreativni trud – postaje sasvim jasno da se ovde radi o retkim muzičkim i liričkim zverkama, a ponajviše o gorostasima sarajevsko beogradskog benda, kultnog metal žanra.

  Bombarder - CD

  Jedanaest novih studijskih numera, od kojih se peti redni zapis, “Armija mraka”, izdvaja poput svetla u tunelu i kvalifikuje kao ultra hit. Možda, jedini takav na albumu, ali ne i jedini vredan pominjanja. On nije “rljanje” i “krljanje” kakvo ste, naizgled samo, navikli od Bombardera ili njemu približno sličnih muzičkih sastava, ovo je mnogo i daleko više od toga.

  Numera, “Tunel”, muzički, autorsko je delo Jakše Vlahovića, koji je pred sam kraj nastajanja materijala napustio bend, a na čije je mesto došao mladi i talentovani Gvozden Racić, opet, bezrezervno doprinoseći krajnjem učinku i efektnom konačnom produktu. Rastko Ličina i Nenad Nešo Kovačević se u nekoliko navrata pojavljuju kao uspešan kreativni tandem. Bas gitarista, Predrag Predo Sarić, iskazao se kao kompozitor i tekstopisac u dokumentu “Mržnja i patnja”, i to kao veoma uspešan i nadahnut, a realan. Bitno je napomenuti da bas gitarista Predrag Predo Sarić ima u rukopisu sastavljenu celokupnu knjigu poezije, koja će, iskreno se nadam i verujem, biti objavljena u prvom kvartalu naredne, 2015. godine.

  Na CD-u “Ima li života prije smrti”, imamo nekoliko podžanrova, isprepletanih poput (crne, naravno) brojanice: od thrasha, preko rocka, pa sve do speeda. Ovde imamo i nekoliko gostujućih aktova: Milana Rakića – Uroka u uvodnoj pesmi, Slobodana Bobu Đukića – Jimi 3B (“Ja hodam u svakoj sjeni”) i članovi originalne postave, Senad Ljubunčić i Zlatko Slatinac (“Sve ludosti ovoga svijeta”). Poslednja numera na albumu, zapis “Sodomizer”, obrada je pesme finskog benda Nifelheim, koji obrađuje pesme Bombardera.

  U sastavu Bombarder, za setom bubnjeva nalazi se Milan Mikac Janković, inače, bubnjar gotik metal sastava Abonos. U liričkom vezivnom tkivu izdanja, potenciranje pojmova poput “krv”, “smrt”, “rane”, “kletva” i njima sličnih, u neku ruku, mogu delovati prenapadno, prenaglašeno, pa čak i iritantno, ali, moguće je da je to deo vešto smislenog plana autora da na jedan jednostavan, a slikovno sirov i krajnje jasan način, prezentuju osnovnu izražajnu poruku. U tom smislu, stavimo ovaj CD u plejer, poput melema na rani. Možda rana i zaceli. Videćemo, vreme će to pokazati!

  www.facebook.com/pages/BOMBARDER-Sarajevo-Belgrade-

  YouTube – Bombarder – Sodomizer (Nifelheim cover)

  Recenzent:
  Milan B. Popović
  Beograd, Srbija
  www.MolitvaTetoviranogSrca.com
  kulturaurbanih@yahoo.com