• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  20. FESTIVAL HODOČAŠĆE U DOŠAŠĆE – Pakrac, 8. i 9.12.2017.

  20. FESTIVAL HODOČAŠĆE U DOŠAŠĆE – Pakrac, 8. i 9.12.2017.

  20. FESTIVAL HODOČAŠĆE U DOŠAŠĆE – Pakrac, 8. i 9.12.2017.

  Organizator festivala “Hodočašče u došašće” je Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pakracu i bend Vita Nova. – 20 godina festivala Hodočašća u došašće

  U petak i subotu 8. i 9. prosinca 2017. godine u Pakracu se održava jubilarno dvadeseto izdanje festivala duhovne glazbe Hodočašće u došašće. Jubilej će, pored glazbene smotre, biti obilježen i predstavljanjem monografije 20 godina festivala Hodočašća u došašće.

  Festival Hodočašće u došašće su 1998. godine, u suradnji s župnikom vlč. Draženom Radigovićem, pokrenuli mladi župe Uznesenja Blažene Djevice Marije okupljeni u sastav Vita Nova. Htjeli su malo konretnije obilježiti 15-u obljetnicu svog djelovanja, zahvaliti Bogu za uspostavu svoje Požeške biskupije koja je upravo te godine osnovana ali i obogatiti glazbeno-duhovni život Pakraca. Festival je ubrzo prerastao župske okvire te je i od strane grada Pakraca prepoznat kao značajan kulturni događaj. I izvođači duhovne glazbe također su vrlo brzo prepoznali Festival kao svoj, budući da je na njemu bilo mjesta, ne samo za izvođače koji su već dugi niz godina prisutni na hrvatskoj glazbeno-duhovnoj sceni, nego i za mlada imena koja tek dolaze.

  Sadržajno gledajući, bio je to uistinu proročki projekt koji Adventu daje puni smisao, ne samo imenom, nego i sadržajem. Toga smo svjesni tek danas kada smo suočeni s velikim problemom božićne komercijalizacije gdje je Advent potpuno istisnut. Božić je na našim trgovima i ulicama već početkom prosinca i to u sklopu manifestacija koje, paradoksa radi, nose naziv “Advent u …”.

  Hodočašće u došašće je pozivni festival koncertnog tipa što znači da nema natječaja ni natjecanja nego se svake godine pozove 5-7 izvođača koji uživo izvedu 3 do 4 pjesme po svom odabiru s tim da jedna svakako mora biti adventskog karaktera. Svi izvođači koji su barem jedne godine došli u Pakrac na festival Hodočašće u došašće osjetili su veliku, nesebičnu ljubav i entuzijazam koji u ovaj festival ulažu mladi iz Vita Nove predvođeni neumornim Dubravkom Kotorcem i uz podršku svojih župnika vlč. Dražena Radigovića, pokojnog vlč.. Marka Pišonića te sadašnjeg vlč. Matije Jurakovića uz
  blagoslov svog biskupa mons. Antuna Škvorčevića.

  U ovih 20 godina (dakle, računajući i ovu 2017.) na festivalu Hodočašće u došašće nastupila su 73 izvođača iz čak 36 mjesta Lijepe Naše, BiH i Srbije. Svi su oni na Festival došli kao hodočasnici pjesmom svjedočiti svoju vjeru i što su se više davali to su se bogatiji vraćali doma. Rekorder po broju nastupa na festivalu, što je i za očekivati su domaćini Vita Nova. Oni su u ovih 20 godina nastupili čak 23 puta. Naime nastupili su svih 20 godina ali su 2002. i 2003. godine nastupili u dvije postave Vita Nova (standard) i Vita Nova Junior te na jubilarnom desetom također u dvije postave Vita Nova (standard) te Vita Nova Seniors, odnosno postava Vita Nove koja je nastupila i na prvom festivalu 1998. godine. Pored njih najviše nastupa na festivalu imaju: Renata Škrnjug (Rodić) sa svojim zborovima: Trinitas iz Prečkog te Put k Suncu. Sedam puta na Festivalu nastupila je obitelj Bardun iz Zagreba također u dvije kominacije: kao Electro Spiritus te kao Novo svitanje. Po šest nastupa imaju zbor Nebeski znak iz Nove Gradiške te Ružica i Maja Nedić koje su nastupale samostalno kao duo te kao grupa RiM. Po pet nastupa imaju Željka Marinović i grupa Kefa. Ali puno više od suhoparnne statistike koja, vrijede poruke koji su ti izvođači tijekom godina sa sobom donosili u Parac i obogaćeni njima vraćali se svojim domovima, župnim zajednicama. Ova monografija mali je svjedok te uzajamne ljubavi i izvođača duhovne glazbe i Pakraca.

  Autor monografije 20 godina festivala Hodočašća u došašće je Slavko Nedić, urednik emisije Sacro ritam koja na Hrvatskom katoličkom radiju već skoro 20 godina sustavno prati hrvatsku glazbeno-duhovnu scenu pa tako i ovaj Festival. U monografiji se pored osnovnih podataka o svakoj godini Festivala nalazi i osobna priča promatrana iznutra, od strane organizatora, u čijem se timu zadnjih 18 godina nalazio i autor. Pored fotografija iz svake godine te odjeka u medijima vrlo važan detalj monografije su izjave sudionika festivala koje su davali za emisiju Sacro ritam u sklopu izvještaja o Festivalu. Te izjave pored sentimentalne imaju i veliku dokumentarnu vrijednost jer su, ne samo izvjestitelji trenutnih dojmova, nego i usmeni i pismeni dojmovi sudionika festivala od kojih su neki poput bivšeg župnika vlč. Marka Pišonića nebeski zagovornici festivala Hodočašća u došašće.

  Monografija 20 godina festivala Hodočašća u došašće ima 86 stranica, sadrži 286 fotografija te 93 novinska članka o festivalu. U njezinoj realizaciji su pored autora sudjelovali i članovi sastava Vita Nova: Ana Relota, Lara Kelemen, Dubravko Kotorac, Ivana Turuk, Branko Križan te Maja Ivesa koja je radila grafičku pripremu. Promocija monografije 20 godina Hodočašća u došašće biti će u petak 8. prosinca u 18 sati u Gradskoj vjećnici u Pakracu. Sam Festival održati će se će biti sutradan, 9. prosinca u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Započet će u 17:30 Misnim slavljem kojeg će predvoditi župnik domaćin vlč. Matija Juraković nakon čega slijedi glazbeni dio. Na ovom jubilarnom dvadestom izdanju festivala Hodočašće u došašće nastupiti će izvođači koji su ga obilježili tijekom proteklih devetnaest godina. Pored domaćina, sastava Vita Nova iz Pakraca nastupiti će još i zborovi: Aletheia iz Daruvara, Aqua Viva/Živa voda iz Davora, Nebeski znak iz Nove Gradiške, grupe Kefa, Novo svitanje, Put k Suncu i RiM te Željka Marinović, svi iz Zagreba, te Tekije iz Petrovaradina koji svojim dolaskom i ove godine festivalu daju internacionalni karakter.

  YT – RiM – Posveti nas u svojoj ljubavi

  * * *
  Autor priloga:
  Slavko Nedić
  Muzički urednik HKR, Zagreb
  Zagreb, Hrvatska
  * * *