• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  Grupa RiM feat. Rockoko Orchestra – Sveti Križ (video)

  Grupa RiM feat. Rockoko Orchestra – Sveti Križ (video)

  Grupa RiM feat. Rockoko Orchestra – Sveti Križ (Official lyric video, 2020)

  Cro Sacro, podetiketa Hrvatskoga katoličkog radija i diskografske kuće Croatia Records, predstavljaju novi singl grupe RiM nastao u suradnji s Rockoko Orchestrom. Riječ o skladbi pod nazivom “Sveti Križ” koja je posvećena sestrama Svetog Križa iz Đakova, ali ne samo njima, nego svima koji su kroz rad i susret sa sestrama osjetili toplu i nesebičnu ljubav darivanja. Autori skladbe su poznata pjesnikinja s više antologijskih pjesama, Iva Čuvalo te Porinom nagrađeni skladatelj Slavko Nedić.

  Grupu RiM čine sestre Ružica i Maja Nedić (otuda i naziv grupe RiM), a Rockoko Orchestra neumorni trio: svirači Krunoslav Dražić i Damir Butković Budo te snimatelj i producent Tihomir Ivanetić, sva trojica višestruko nagrađivani na području tamburaške glazbe.

  Izvedba skladbe vješta je kombinacija modernog popa u vokalnom smislu te neobičnih tamburaških rješenja koja uveliko odudaraju od klasičnih tamburaških klišea.

  Pjesma “Sveti Križ” potaknula je autorski tim pjesme da započne pisanje tamburaškog mjuzikla pod radnim naslovom “Slavonska rapsodija” čija se radnja odvija u Đakovu, od jeseni 1883. do jeseni 1884. godine. Vrijeme je to kada je Đakovo zadesio veliki potres i poharala tuberkuloza. Zbog tih i raznih političkih razloga, slavonski seljaci u bescjenje prodaju vlastita imanja i sele se u Ameriku. Svaka sličnost sa današnjim događanjima je, nažalost, istinita. Inače, ljubavni zaplet Jelene i Roberta (glavnih likova mjuzikla) događa se upravo u bolnici sestra Svetog Križa, a pjesma “Sveti Križ“, nositeljica je četvrtog čina mjuzikla.

  Kod mene i Maje je u početku postojao strah. Nismo znale kako će to zvučati jer nikada nismo radile tamburašku pjesmu. Ono što nas je ohrabrilo je poruka koja govori o davanju i požrtvovnosti sestara. Ono najbolje što smo mogle je dati se u tu pjesmu i dati podršku sestrama“, rekla je Ružica Nedić iz Grupe RiM u emisiji “Sacro ritam“, HKR-a, u povodu premijere pjesme “Sveti Križ” posvećene sestrama Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova.

  Kad sam čuo da je korona ušla u samostan Svetog Križa u Đakovu, prva asocijacija mi je bila: ‘Sestre koje se cijeli život darivaju za sve nas sada trebaju našu pomoć’. Odmah sam pozvao naše slušatelje na molitvu za sestre“, rekao je urednik i voditelj Slavko Nedić te nadodao kako je to bilo najmanje, ali i najviše što se u tome trenutku moglo učiniti za njih.

  Poziv na molitvu urodio je plodom. Molitve su stigle do Đakova, pa su sestre imale potrebu javno zahvaliti na toj nenadanoj pomoći. No, ističe Nedić, to nije bilo dovoljno te je došao na ideju da se snimi pjesma podrške.

  Nazvao sam Ivu Čuvalo, pjesnikinju sa srcem, s kojom sam već napravio nekoliko krasnih pjesama i rekao joj da moramo napraviti pjesmu za sestre Svetog Križa iz Đakova. One sada trebaju našu podršku i snagu, a mi to pjesmom možemo reći. Uostalom, ako su ljudi odlično reagirali na našu pjesmu o tri slavonske druge kojima je dosta korone, reagirati će i na 150 Božjih druga u samostanu”, istaknuo je Nedić. Pjesnikinja Iva Čuvalo istaknula je da je zanimljivo kako nas Bog vodi svojim putevima te da često zađemo upravo tamo gdje smo mislili da nikada nećemo.

  Iza riječi pjesme Ive Čuvalo i glazbe Slavka Nedića, krije se Rockoko Orchestra – neumorni trio: svirači Krunoslav Dražić i Damir Butković Budo te snimatelj i producent Tihomir Ivanetić. “Pjesma mi se na prvu jako svidjela. Odmah sam je poslao s. Svjetlani i dobio potvrdan odgovor da joj se pjesma sviđa. Ušli smo u studio i počeli snimati tambure. Predložio sam Slavku da tu pjesmu otpjeva grupe RiM, njegove kćerke. To je simbioza koja je s tamburama dobila 3D dimenziju“, istaknuo je Tihomir Ivanetić.

  Izvedba pjesme vješta je kombinacija modernog popa u vokalnom smislu te neobičnih tamburaških rješenja. Svojim su vokalima pjesmu obogatile članice Grupe RiM – sestre Ružica i Maja Nedić.

  Preslušajte cijelu emisiju i pjesmu “Sveti Križ“. Sacro ritam – 30.07.2020. – https://soundcloud.com/hrvatska-katolicka-mreza/sacro-ritam-300720

  Follow Grupu RiM: Facebook: https://www.facebook.com/GrupaRim
  Follow Rockoko Orchestra: https://www.facebook.com/ivanetic.sound

  YT – RiM feat. Rockoko Orchestra – Sveti Križ (Official lyric video 2020)