• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CRNI DANI CERN-A – Prazninama

  CRNI DANI CERN-A – Prazninama

  CRNI DANI CERN-A – Prazninama / MPBHRT, 2020 / CD, Digital / alternative rock / Bosna i Hercegovina

  Crni dani CERN-a bend je iz Lukavca (BiH) nastao krajem 2014. godine raspadom bendova Vodovi i Mraka. Od samog početka svog djelovanja, bend radi na stvaranju autorskih pjesama. Njegove melodije i tekstovi su produkt saradnje svih članova benda. Dvije godine nakon nastanka, bend 2016. godine stvara prvi album pod nazivom “Prva čestica (Strast)“. Album nastaje u Studiju Pogon, u Tuzli, u saradnji sa Draženom Mulaosmanovićem koji je bio i producent tog albuma. Nakon objave tog albuma, slijedi period živih svirki i gostovanja po raznim festivalima (Jelen Demo fest, Banja Luka, Kaleidoskop, Tuzla, Put za jug, Mostar…).

  Ubrzo potom, počinje period rada na drugom albumu. Bend aktivno radi na novom materijalu sve do 2018. godine, te isti snima na različitim lokacijama (Pogon, Tuzla, Pavarotti centar, Mostar i BHRT studio, Sarajevo). Članovi benda sa Muzičkom produkcijom Radiotelevizije BiH, novembra 2019. godine potpisuju ugovor za izdavanje tog albuma. Iste noći, nakon potpisivanja tog ugovora, na live svirci u Hadžićima, tragičnim događajem gasi se život gitariste i jednog od osnivača benda, Rijada Šišića.

  Godine 2020., album “Prazninama“, zvanično je objavljen. Nakon nemilog događaja sa nastradalim članom, bend ipak ostaje aktivan i pokušava pronaći način da se izvuče iz traumatičnog stanja koji je svakako obilježio daljnji rad benda. Godine 2022., prvi put nakon tragedije, bend nastupa na tuzlanskom Underground fest-u i osvaja prvu nagradu. Godine 2023., dolazi do zamjene bubnjara. Bend trenutno radi na novim pjesmama i početkom proljeća 2024. godine planira ulazak u studio i rad na novom, svom trećem albumu.

  DiskografijaPrva čestica (Strast) (DIY, 2016) ; Prazninama (MPBHRT, 2020)

  Osnivači i članovi benda (bili) suSamir Zahirović (vokal, synth, 2014-…) ; Edin Kozarević (gitara, synth, 2014-…) ; Irena Jogunčić (synth, prateći vokal, 2020-2022) ; Rijad Šišić (gitara, 2014-2019) ; Nermin Omerović (gitara, 2015-…) ; Semir Gosić (bass gitara, 2015-…) ; Ninoslav Rikert (bubnjevi, 2014-2023) ; Benjamin Moranjkić (bubnjevi, 2023-…)

  CERN, (akronim od franc. – Conseil européen pour la recherche nucléaire) međunarodna je institucija za nuklearna istraživanja kojoj su svrha fundamentalna istraživanja na području fizike elementarnih čestica. CERN je najveći znanstveni laboratorij na svijetu, ima najsloženije znanstvene mjerne instrumente i druge uređaje potrebne za istraživanja.)

  Na moj upit – koju nam poruku svojim neobičnim imenom članovi benda šalju, dobio sam ovaj odgovor – “Crni dani CERN-a – tumačenje imena je poput interpretacije poezije. Inicijalna emotivna reakcija je ujedno i ključ za razumjevanje imena. Jedna od verzija doživljaja imena jest mrak u nastojanju čovjeka da razumom pokuša da dođe do odgovora šta smo i koja je svrha našeg postojanja“. Već iz ovih riječi, razvidna je ozbiljnost kojom članovi benda Crni dani CERN-a pristupaju svom radu. Ozbiljnost tekstualnih tema u pjesmama ovog benda traži i ozbiljan vokalno / instrumentalni pristup u prenošenju tih poruka. Oni su u svojim namjerama potpuno uspjeli.

  Kompromisom različitih uticaja, članovi benda Crni dani CERN-a stvorili su konglomerat alternativnog zvuka ’80 i ’90 godina prošlog vijeka. “Bilo bi suviše sugestivno sa naše strane reći bilo šta o albumu, to ostavljamo slušatelju da sam ocijeni. Možemo reći jedino da se kroz cijeli album provlači tema naše prolaznosti, te pitanje šta učiniti sad dok smo tu, kako popuniti praznine“, rekli su iz benda.

  Iako iz manjeg mjesta, Lukavca, članovi ovog benda svom muzičkom zadatku pristupaju krajnje profesionalno. Prvenstveno tu mislim na njihovu muziku. O njihovom profesionalnom pristupu kada svoju muziku trebaju predstaviti svojim obožavateljima, zorno govori način na koji su organizovali svoj nedavni nastup u BBCC (Beat Bar Caffe Club) klubu u Lukavcu. Tu je sve moralo biti na svom mjestu, a o svemu su brinuli pravi profesionalci. Pomoć da tako i bude dali su @sallexperic (zaslužan za dizajn rasvjete kojom je upotpunio taj nastup i vizuelno dočarao emociju svake odsvirane numere, a bio je zadužen i za video materijal koji će se uskoro objaviti), Borjan Milošević (inžinjer zvuka koji se posebno potrudio oko kohezije zvuka), @nermin.brkovic, @kosmickarealnost, @indirajaranovic, Jasmin Jatić iz Level Media Designa… svaki od navedenih sa specifičnim zadacima odrađenih bez i najmanje zamjerke. U Tuzli su mi neki, koji su bili na tom koncertu, potvrdili da na boljem muzičkom događaju u skorije vrijeme nisu prisustvovali.

  Muzičkoj produkciji BHRT čestitam na odabiru za objavu ovog albuma i podršci datoj tom bendu. Članovi benda Crni dani CERN-a zaslužuju njihov najposvećeniji tretman. Siguran sam da će u daljem radu ovaj bend doći i do još većih muzičkih dometa. Na nama je da na njih ne zaboravimo, a oni će nam se svojim novim izdanjem dostojno odužiti za naše dato im povjerenje.

  Crni dani CERN-a – “Prazninama” – 1. Plavo ; 2. Šaptaj ; 3. Žeđ ; 4. Na pola puta ; 5. Mlada noć ; 6. Krila ; 7. Neprizvanog ; 8. Istinom ; 9. Lutam ; 10. Prazninama

  Klik na link
  Crni dani CERN-a – Lutam (novi video spot) (Prikaz)
  Crni dani CERN-a – Plavo (novi single i video) (Prikaz)
  Crni dani CERN-a – Prva čestica (Strast) (Recenzija: Dragutin Matošević)

  Foto – Samir Mujakić

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100063569859033 / https://crnidanicerna.bandcamp.com/album/prazninama / Crni dani CERN-a – Prazninama (Full album digital) /

  YT – Crni dani CERN-a – Plavo

  YT – Crni dani CERN-a – Istinom