• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  CRNI DANI CERN-a – Prva čestica (Strast)

  CRNI DANI CERN-a – Prva čestica (Strast)

  CRNI DANI CERN-a – Prva čestica (Strast) / DIY, 2016 / EP CD-R / alternative rock / Bosna i Hercegovina

  Bend sa interesantnim nazivom, Crni dani CERN-a, oformljen je početkom 2015. godine, u Lukavcu, Bosna i Hercegovina. Čine ga četiri člana: Edin Kozarević – bass, Rijad Šišić – gitara, Samir Zahirović – glavni vokal, sinth i Ninoslav Rikert – bubnjevi. Bend potiče iz specifične sredine koja ima razvijenu višedecenijsku alternativnu scenu. S obzirom da je prosjek godina članova benda oko 38, svi oni imaju već izgrađene vlastite muzičke preferencije i, po mnogima, u njihovoj muzici se osjeti kompromis različitih uticaja što tvori konglomerat alternativnog zvuka ’80 i ’90 godina prošlog vijeka. S obzirom da je bend Crni dani CERN-a, kao bend, relativno mlad te da je gotovo čitavu prošlu (2015.) godinu proveo stvarajući i snimajući u studiju, jedini značajniji nastup zabilježio je na 8. Jelen Demo Festu, Banja Luka, jula 2015. godine.

  Crni dani CERN-a - logo 2 600

  Prvi EP CD-R sa 5 pjesama, zvukom, pričom i konceptom, čini zaokruženu cjelinu i nosi naziv “Prva čestica (Strast)”. Pjesme su snimljene u tuzlanskom studiju Pogon, gdje je urađen i osnovni mastering, u periodu juni-decembar 2015. godine. Bend u prvom kvartalu 2016. godine planira snimiti još tri pjesme koje su trenutno u završnoj fazi stvaranja, kao i video za pjesmu “Igra”. Nakon toga slijede pripreme za snimanje ostatka albuma i ozbiljniji angažman na koncertnim aktivnostima.

  Muzika benda Crni dani CERN-a u potpunosti odgovara sadašnjem trenutku. Zvuk je baziran na gitarama, oštrom ritmu bubnjeva i čistom vokalu. Ovaj muzički stil lako će naći publiku na svakom muzičkom festivalu u regionu. Govorim to iz iskustva koje sam u zadnje tri godine stekao slušajući razne bendove na festivalima Belgrade Demo Fest Live ili na tri manifestacije Gitarijada Zaječar.

  Slušajući ove studijske snimke ne mogu izreći ni jednu primjedbu. Sve je na svom mjestu. Nadam se da ovaj bend to, istovjetno, može ponoviti i u svirci uživo. To je stepenica na kojoj su poklekli mnogi bendovi. Dobra muzika, to je nešto što se podrazumijeva. Nadgradnju, bitnu koliko i muzika, čini medijska popraćenost. Pravi bend, koji ima namjeru svoju muzičku priču izdignuti na iole profesionalniji nivo, mora poraditi na svojoj web stranici, na adekvatnoj prisutnosti na društvenim mrežama i tako dalje. Obzirom da su članovi ovog benda, odrasliji dečki, nadam se da će znati sa svim potrebnim elementima kompletirati svoju budućnost. Zašto ne učiniti sve kako treba, pa dokle se “dobaci”. Članovi benda Crni dani CERN-a su dobro započeli. Želim im i da istraju.

  Kreator logotipa benda Crni dani CERN-a je, također Lukavčanin, Sallex Perić, koji zasluženo izrasta u red važnijih grafičkih dizajnera u BiH.

  logo - Pogon

  Crni dani CERN-a – “Prva čestica (Strast)” – 1. Prolom (Instrumental) ; 2. Pogledaj ; 3. Kamen Zora ; 4. Igra ; 5. Da te čujem

  https://www.facebook.com/CRNI-DANI-CERN-a-646858275447395/

  YouTube – Crni dani CERN-a – @ Jelen Demofest 08

  .
  ..

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina