• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZWOUK – Do kraja bola

  ZWOUK – Do kraja bola

  ZWOUK – Do kraja bola / Croatia Records, 2018 / CD, Dig / pop, rock / Hrvatska

  Grupa Zwouk je u stvari njen idejni začetnik Ivica Vučko koji uz mnogobrojne saradnike čini ekipu sa kojom snima svoje pjesme. Ivica Vučko je samouki pjevač, multiinstrumentalist, kompozitor i producent. Prve autorske korake bilježi s avangardnim beogradskom bendom Psihopolis. Autor je i muzike za filmove, pozorišne predstave i modne revije. “Do kraja bola” studijski je album koji predstavlja presjek svega onoga što je Ivica proživio, iskusio i osjetio na svom životnom putu.

  Zwouk je, razumljivo, svojevrsni nasljednik onoga što je radila grupa Psihopolis, a 10 autorskih pjesama s albuma “Do kraja bola” snimljene su u gradovima koji su obilježili Vučkov život – u Parizu (Studio Nomad), u Beogradu (Superior Tracks Studio) i u Makarskoj (Zwouk Home Studio).

  Čak 12 studijskih muzičara, profesionalaca, ali prije svega prijatelja koje je upoznao na trima spomenutim lokacijama, gostovali su mu na albumu i pridonijeli sjajnoj sintezi rocka, funka i art-popa. Osim standardnih gitara, bass gitare, bubnjeva, klavijatura i saksofona, na albumu možemo čuti i neuobičajene instrumente poput ouda, kavala i raznih udaraljki. Autor svih 10 pjesama je Ivica Vučko, a “Balkana“, “Ljubav“, “Do kraja bola” i “Mir” samo su neke od pjesama koje šalju poruke ljubavi, pomirenja i oprosta, promiču ljudske vrijednosti i izražavaju želju za stvaranjem nekog boljeg svijeta za mlađe generacije.

  DiskografijaDo kraja bola (Croatia Records, 2018)

  Zwouk su – Ivica Vučko (vokal, gitare, udaraljke, klavijature, muzika, tekstovi, aranžmani) ; Igor Malešević (bubnjevi) ; Nenad Gajin (el. gitara, 1-7,10) ; Tihomir Stojiljković (klavijature) ; Marin Klarić (saksofon, prateći vokal) ; Ihab Radwan (oud) ; Darko Matić (bass gitara, 2-5,10) ; Ivan Srzić (bass gitara, 1,8,9) ; Dejan Antović (bass gitara, 6,7) ; Miloš Jakovljević (kaval, 10) ; Anka Ilijašević Nikolac (prateći vokal, 3,6) ; Orhan Maslo (udaraljke, 1)

  Mada je ovaj album još iz 2018. godine, odlučio sam napraviti ovaj osvrt jer me je to zamolio Ivica Vučko, osobno i lično.

  Kao autor sam poprilično kritičan prema sebi i kao takav imam visoke standarde po pitanju stvaralaštva, ukusa i vrijednosti. I moja je glazba takva“, rekao je Ivica Vučko. Rekao, a nije porekao. Ivica se baš i držao postulata vrijednosti i ni u jednom segmentu svog muzičkog stvaralašta nije dozvolio da ljestvica padne niže od visine koja garantira visoku kvalitetu. Iako su ovih deset pjesama nastajale na raznim mjestima, uz razne saradnike, Ivica im je uspio očuvati konzistentnost – hoću reći – stilski i izviđački su ujednačene i odaju jedinstvenu autorovu kreativnu zamisao.

  Proteklo vrijeme je pokazalo da su pjesme sa ovog albuma imale dobar prijem kod publike koja cijeni ovakav muzički pristup. Velika autorova sreća je da je album izašao prije ove pošasti koja nas je pratila cijele 2020. godine, a traje i sada, bez da znamo dokle će. Taj predepidemiološki period svakako je doprinjeo da se taj album, dok je bio tek izdat, medijski i koncertno dostojno predstavio. Tih mogućnosti su uskraćeni svi oni koji su albume izdali tokom 2020. godine ili ove, 2021. godine.

  Očito je da o ovom materijalu imam pozitivno mišljenje. Sada, mogao bih ga hvaliti do sutra, a sve bi se svelo na isto – ovaj album ima moju preporuku. Nađite načina da ga poslušate, kupite i u njemu još dugo uživate.

  Zwouk – “Do kraja bola” – 1. Balkana ; 2. Bezbolno ; 3. Ljubav ; 4. Do kraja bola ; 5. Kul Sanja ; 6. Laž ; 7. Orasi ; 8. Još jednom ; 9. Nećeš ti ; 10. Mir

  https://www.facebook.com/ZWOUK-1018517494974786 / https://www.facebook.com/ivica.vucko /

  YT – Zwouk – Do kraja bola

  YT – Zwouk – Ljubav