• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZORAN VELJKOVIĆ KIZA – Ulice

  ZORAN VELJKOVIĆ KIZA – Ulice

  ZORAN VELJKOVIĆ KIZA – Ulice / Multimedia Records, 2023 / CD, Digital / pop, ethno-jazz / Srbija

  Sve je počelo na brdovitom Balkanu i to usred podmukle epidemije koja je polako, ali sigurno, potpuno zarobila dragu nam planetu… Iako ovo deluje kao početak nekog noar filma, bez brige, pred vama nije još jedna priča sa scenarijom katastrofe i “sudnjeg dana“. Naprotiv, umjesto hladnog i depresivnog glasa naratora, dočekati će vas mnoštvo lijepih osjećanja i želja, sa čvrstim stanovištem da teška vremena dođu, prođu i pritom iznjedre mnoštvo svježih i dobrih ideja. Jedna od tih ideja rođena je baš u Beogradu, otiraču postavljenom ispred vrata naroda, gdje su ta gadna vremena ono što je bilo juče, što je danas i što će biti sutra, dakle – svakodnevica. Zato ćemo zanemariti istoriju i geografiju i usredsrediti se na storiju o toj zvijezdi vodilji, jedinstvenoj, fanartičkoj viziji koja, kao i svaka beba, vapi za kreativnim ljudima koji će je čuvati i njegovati.

  Fanartici (Fanartics) su četvoročlani sastav koji čine osnivač i autor, Zoran Veljković Kiza (gitara), Miroslav Stojković (kahon, perkusije), Dejan Škopelja (bass gitara) i Petar Vušurović (vokal, gitara). Muzički izraz Fanartika kratko možemo opisati kao ethnojazz sa elementima popularne muzike. Ako, pak, želite dužu verziju, moglo bi se reći da su Fanartici u tradicionalni balkanski zvuk vješto ulili Kizine zarazne gitarske melodije i sve zajedno začinili jazz, blues i rock motivima. Fanartičke note zabilježene su na albumu prvencu pod nazivom “Obale“, na kojem se nalazi 17 numera. Album je od objavljivanja za diskografsku kuću Multimedia Music, proljeća 2021. godine. Pomalo neočekivano, čak i za same Fanartike, izazvao veliko interesovanje na društvenim mrežama.

  Multimedia Music Records izdavač je i narednog diskografskog izdanja umjetnika (kompozitora i gitariste) imenom Zoran Veljković Kiza. Taj album pod nazivom “Ulice” objavljen je 2023. godine. Predstavlja ga 10 autorskih pjesama – 9 instrumentalnih i 1 sa vokalom. Zoran na tom izdanju ne djeluje solo, već u sklopu sastava Kiza i Fanartici.

  DiskografijaObale (Multimedia Music, 2021 ) ; Ulice (Multimedia Records, 2023)

  Kiza i Fanartici su – Zoran Veljković Kiza (gitare) ; Nebojša Nešović (bass gitara) ; Miroslav Stojković Miki (bubnjevi, perkusije, kokali, klavijature) ; Petar Vušurović (vokali) – uz gosteIvana Jordan (vokali) ; Biljana Petković (vokali)

  Ulice, kao mjesta odrastanja, zaljubljivanja, rastanaka, sastanaka, nalaženja svog mjesta u društvu, vječita su mi inspiracija i uspomene… Danas ljudi žive u nekoj spirali histerije i jedva da im se nešto i vidi kroz izraz…“, kazao je Zoran Veljković Kiza. Na moj upit da je album snimio sastav Kiza i Fanartici, a potpisan je samo imenom Zorana Veljkovića Kize, dobio sam ovaj odgovor – “Ja sam autor, a i aranžmane sam radio, kao i produkciju… Fanartici su potpisani pojedinačno. Eto, takav je bio naš dogovor“. Po meni je to OK i prihvatam taj njihov dogovor.

  Prateći društvene mreže zapazio sam mnogo napisa u kojima se pohvaljuje Zoran Veljković Kiza i njegov aktuelni album “Ulice“. Ljubaznošću izdavačke kuće Multimedia Music, došao sam u posjed tog CD-a i već prvim slušanjem zaključio da svi oni hvalospjevi koje sam ranije čitao nisu bili bez osnova. Dapače, sve lijepo iskazano, bez rezerve ide uz ovo nesvakidašnje izdanje.

  Opisati čutu muziku riječima, nije lako. Doživljaj muzike kod svake osobe je različit, osoben. Ja sam to doživio ovako – zvučnu sliku ovog albuma, primarno, boji zvuk gitare, podržan pratećim instrumentima i “udaljenim” ženskim vokalima. Pjesme su instrumentalne, osim zadnje, koja je vokalna. Smirena atmosfera dominira. Zvuk Zoranovih pjesama inicira slušatelje da im se bezrezervno prepuste, dopuštajući mašti da ih vodi u imaginarni svijet ljepote i smiraja…

  Sve u svemu, Zoran Veljković Kiza, iskusni je muzičar i po tom pitanju neka nikakve dileme. Njegovoj muzici se pristupa sa velikim povjerenjem i zaslužuje vašu punu pažnju.

  Zoran Veljković Kiza – “Ulice” – 1. Lepota ; Budan spavam ; 3. Chilli Billi ; 4. Za Isidoru ; 5. Kupanje ; 6. Navali se ; 7. Pevalica ; 8. Pradeda ; 9. Znatiželja ; 10. Anđeli

  Foto – Milena Arsenić Petrović

  https://www.facebook.com/zorankiza.veljkovic / https://kizagitara.eu / https://www.youtube.com/playlist?list=PLxly0NjLGzUV7FTpJe_WLnzPs4xs_Wfbb /

  YT – Zoran Veljković Kiza – Lepota

  YT – Zoran Veljković Kiza – Chilli Billi