• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZMAJ ORKO STAR – Escape

  ZMAJ ORKO STAR – Escape

  ZMAJ ORKO STAR – Escape / Dancing Bear, 2022 / CD, Dig / alternative, electronic, free jazz / Hrvatska

  Zmaj Orko Star je trio kojeg čine – Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić. Korištenjem širokog spektra instrumenata, Zmaj Orko Star gradi zvuk nove europske improvizirane muzike. Kao multiinstrumentalisti, Zoran Majstorović, Borko Rupena i Toni Starešinić, udružuju se kombinujući razne žičane instrumenate i perkusije sa elektroničkim instrumentima i efektima. Ime sastava nastalo je domišljatom kombinacijom imena članova: Zoran Majstorović (ZMAJ), Borko Rupena (ORKO) i Toni Starešinić (STAR).

  DiskografijaEscape (Dancing Bear, 2022)

  Zmaj Orko Star su – Zoran Majstorović (električna gitara, udu, baglama, kora, efekti) ; Borko Rupena (bubnjevi, udaraljke, zvučni efekti) ; Toni Starešinić (Hammond orgulje, Logan string melody, Dave Smith Mopho, Moog Sub 37, microKORG synth)

  Prvu riječ uvijek dajem umjetnicima. Članovi trija Zmaj Orko Star su izjavili – “Skuhali smo vrlo ugodan čušpajz u kojem su glavni sastojci world music i jazz rock, a osjete se i blage arome meditativne glazbe. Uz svježinu elektronike i ljutinu funka, osjetit ćete teksture mnogih klavijatura, raznih oblika žičanih instrumenata, bubnjeva i udaraljki“.

  Sva tri, u ovaj projekat uključena umjetnika, u raznim formama, kao članovi raznih muzičkih grupa, već su predstavljena na stranicama web portala Barikada – World of Music (www.BARIKADA.com). Dobro znam da su to vrijedni i vrhunski jazz umjetnici. Sebe na tu činjenicu i ne trebam uvjeravati. Ovim tekstom, nadam se, da ću bar neke od vas bar zainteresovati da obratite pažnju na ovaj izvanredni trio.

  Kako se primiče kraj 2022. godine, regionalnu muzičku scenu preplavila su mnoga vrijedna muzička izdanja. Jedva i sustižem da ih preslušam, a kamo li da ih… Jedno od njih je i album “Escape“. Ne žalim ni sekunde ovog lijepog nedjeljnjeg dana što se posvetih slušanju ovog albuma. Muzika u kojoj već unaprijed znam što donosi naredni takt, već je znatno izgubila atraktivnost, moje strpljenje da ju slušam do kraja. Izdanja u kojima muzički umjetnici idu mnogo dalje od ustaljenih klišea, to je već ono što me odavno zaokuplja. Muzika je, to mnogi zaboravljaju, bezgranična. Sve ovisi od toga, sa kojim ciljevima joj se prilazi. Ako je to samo da se zaradi, sve je jasno. Ako se muzici prilazi sa umjetničke strane, taj put je teži, medijski manje prihvatljiv, ali to je muzika koja se pamti, muzika koja ulazi u nacionalne anale kulturne baštine neke zemlje. Sve pozitivno što sam u ovih par rečenica rekao – moglo bi se pripisati albumu “Escape” i njegovim stvaraocima – triju Zmaj Orko Star.

  Ovo je čista improvizacija, ali su svi segmenti ove muzike “pod kontrolom“. Tu nema “vrludanja“, ni ulazaka u neke mračne muzičke “ćorsokake“. Opet – sve je organizovano i prijemčivo. Mene to ni ne čudi, jer sva trojica su već odavno iskusni i nadaleko prepoznati umjetnici. Ovaj album će, bez ikakve dvojbe, biti u vrhu godišnjih top lista. On to i zaslužuje. Opet, cijenim hrabrost ovih muzičara da se oglase ovako izuzetnim i jedinstvenim radom. Neka im je i nadalje sa srećom, jer… sreća i prati hrabre.

  Zmaj Orko Star – “Escape” – 1. Escape from the hamlet ; 2. Dance of the sailors ; 3. One-eyed creature ; 4. Eol’s bag ; 5. Well of youth ; 6. Power of change ; 7. Salvation in oblivion ; 8. Rhythm of wine and Satyr ; 9. The pursuit of the Perseids ; 10. And to stardust we shall return

  Vezani linkovi
  ZORAN MAJSTOROVIĆ & IVA BITTOVA – Ethnicities (Recenzent: Dragutin Matošević)
  CHUI – Iz kapetanovog dnevnika (Recenzent: Dragutin Matošević)
  B’S FUNSTALLATION – Hold On (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Zmaj Orko Star promo

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100087606893456 / https://dancingbear.hr/en /

  YT – Zmaj Orko Star – And to stardust we shall return

  YT – Zmaj Orko Star – Escape from the hamlet