• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  WESLEY ORSOLIC BAND – Front Seats

  WESLEY ORSOLIC BAND – Front Seats

  WESLEY ORSOLIC BAND – Front Seats / SGP Productions, 2017 / CD, dig / fusion – funky, jazz, blues, / USA

  Wesley Orsolic (pravim imenom, Veseli Oršolić) hrvatski je multiinstrumentalista, kompozitor, producent i aranžer. Već dugi period vremena uspješno djeluje na muzičkoj sceni USA. Aktivan je od ranih 70-tih. Bolje upućeni znaju da je bio član grupe Had koja se na muzičkoj sceni ex YU pojavila sa single pločom – Pop Grupa Had – “Nebeski dar” / “Put u ništa” (Suzy, CBS, 1972). Ostali biografski detalji Veseli Oršolića dostupni su OVDJE.

  Rad u USA, Veseli Oršolić nastavlja pod imenom Wesley Orsolic. Svirao je u raznim formacijama, a trenutno je to Wesley Orsolic BandWesley Orsolic Band je lociran u South Lake Tahoe, CA, USA. Muzika koju svira Wesley sadrži veliku količinu funkjazz i blues elemenata. Njegov stil sviranja daje mu mogućnost da uspješno kombinuje najbolje elemente tih muzičkih stilova. Njegov bend uključuje njegove dugogodišnje partnere – Liz Broscoe (bubnjevi), Reuben Thompson (bass) i Lowell Wilson (klavijature).

  Diskografija (probrana) – Now and Then (2011) ; Carry On (2014) ; Front Seats (2017)

  Wesley Orsolic Band čine – Wesley Orsolic (guitar/voc.) ; Lowell Wilson (key’s) ; Reuben Thompson (bass) ; Liz Broscoe (drums/voc.)

  Na albumu “Front Seats” svirali su – Wesley Orsolic (guitar el/acc, banjitar, bass guitar, key’s, lead vocal) : Lowell Wilson (key’s) ; Reuben Thompson (bass) ; Liz Broscoe (drums/perc., back vocal, djembe) – a kao gosti iEric Matlock (key’s, song, “Livin’ In A World“) ; Jeremy Hunt (bass, song, “Livin In A World“)

  Najvažniji dio muzičke karijere Wesley Orsolica vezan je za USA. Ovako je opisao svoj prvi susret sa tom sredinom. “Moj prvi susret sa Amerikom bio je odlazak na Berklee College of Music u Bostonu. Tada sam se prvi puta odvojio od muzičke scene, nastupa i koncerata i počeo proučavati muziku sa akademskog ugla. Svaki dan bih 10-12 sati proveo svirajući gitaru i proučavajući muzičku teoriju i mogućnosti kako bih to što sam naučio, inkorporirao u praktičnoj situaciji. Svirajući sa puno muzičara različitih stilova shvatio sam da je vrijeme da se opredijelim za ono što mene najviše zanima. Iskreno rečeno, razvio sam interes za više stilova muzike i mnogo godina sam se time bavio. To mi je pomoglo da preživim uz pomoć muzike, da uživam u tome što radim i ujedno da za to budem dobro plaćen, ali mi je blues još uvijek najdraža muzička forma.

  Za muziku albuma “Front Seats” kažu da sadrži the feel good music. U potpunosti se mogu složiti sa tim stavom. Fuzijom tri zasebna i ne tako jednostavna muzička stila – funka, jazza i bluesa – Wesley Orsolic Band uspio je kreirati “pitku” i veoma slušljivu zvučnu sliku koja svojom melodioznošću i ritmom plijeni i drži punu slušateljevu pažnju. Radi se, uglavnom, o instrumentalnim kompozicijama. Muzička forma je tipična za muzičku scenu USA, ali se, ista, rado sluša i u ostatku svijeta.

  Muzičkim materijalom dominira zvuk gitare. Značajnu ulogu imaju i klavijature, a sve je podržano funkcionalnom ritam sekcijom. Najviše zasluga da se svaki od naprijed pomenutih instrumenata jasno razaznaje, ima odlični audio inženjer – Derek McReavy. Wesley Orsolic se odlično uklopio u muzičku scenu USA. Da vam se pusti njegova muzika, bez da vam se kaže tko je svira, svi bi bili jednoglasni da je svira neki američki muzičar. Taj stilski “pomak” ka USA muzičkoj sceni, sasvim je razumljiv. Nitko, naravno, ne očekuje da im on tamo svira bećarac i tome slično. Uspjeti u “tuđoj” sredini duplo je teži zadatak, a time je i zadovoljstvo postignutim uspjehom duplo veće. Nadam se da je Wesley toga svjestan, a njegov neosporni uspjeh sa ponosom dijelimo i mi, ovdje.

      

  Wesley Orsolic Band – “Front Seats” – 1. Miss Sunshine ; 2. Livin’ in a World ; 3. Get Loose ; 4. The King of Spring ; 5. Change of Scene ; 6. Sweet Tooth ; 7. Front Seats ; 8. Now That You Know

  Vezani link – Veseli Oršolić – Biografija

  http://www.wesleyorsolic.com / https://www.facebook.com/Wesley-Orsolic-Band-244813449057957 /

     

  YT – Wesley Orsolic Band – “Miss Sunshine” (live at Sassafras Nov. 25, 2015)

  YT – Wesley Orsolic Band – Change Of Scene (song rehearsal)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, BiH