• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VLADIMIR – Vladimir

  VLADIMIR – Vladimir

  VLADIMIR – Vladimir / Gramofon, 2021 / CD, digital / sephardic music / Bosna i Hercegovina

  Ansambl Vladimir ime nosi po izuzetnom sefardskom pjevaču, Vladimiru Mićkoviću iz Mostara, Vladimir pjeva na ladino jeziku Jevreja. Zajedno s harmonikašem, Adisom Sirbubalom, osnovao je peteročlani sastav čije je debi izdanje izašlo juna 2021. godine.

  Decembra 2020. godine, Vladimir Mićković i Adis Sirbubalo osnovali su bend Vladimir i za manje od tri mjeseca pripremili repertoar. U produkciji diskografske kuće Gramofon iz Sarajeva, snimili su svoj prvi album. Album je marta 2021. godine snimljen u studiju Muzičkog centra Pavarotti u Mostaru, a dodatna snimanja u Sarajevu uradio je Adis Sirbubalo. Miks i mastering uradio je Johannes Wohlleben, u njemačkom studiju Bauer, u Ludwigsburgu. Naslovnicu albuma je dizajnirala Ajna Zlatar, a naslovnu fotografiju je snimio Dženat Dreković.

  DiskografijaVladimir (Gramofon, 2021)

  Vladimir su – Vladimir Mićković (vokal) ; Adis Sirbubalo (harmonika) ; Dinko Šimunović (kontrabas) ; Anes Beglerbegović (perkusije) – uz gostujuće muzičareJoseph Tawadros (iz Velike Britanije, arapska lutnja) ; Meho Radović (klarinet, nej) ; Mustafa Behmen (gitara, buzuki) ; Vedran Čičak (mandolina) ; Mario Zovko (prateći vokali) ; Ivo Jurić (prateći vokali) ; Dado Šarić (prateći vokali)

  Sefardi su jevrejski prognanici. Prognani su iz svojih domova u Španiji i Portugalu. Kršćanskom Europom, koja ih nije htjela, lutali su oko 150 godina, a novi dom našli su u Osmanskom carstvu. Prije 450 godina stigli su i u Bosnu i Hercegovinu, Sa sobom su donijeli svoje specifične obićaje i svoju tradicionalnu muziku.

  Reperotar albuma “Vladimir” je muzičko putovanje od Andaluzije do Balkana. On sadrži pjesme koje se generacijama pjevaju od Splita i Dubrovnika, preko Sarajeva i Mostara, do Bitole i Soluna. Vladimir Mićković je iz bogatog repertoara sefardskih pjesama odabrao većinom tradicionalne, nastale prije Drugog svjetskog rata, uključujući i autorske pjesme nastale za vrijeme holokausta i nakon Drugog svjetskog rata – tri pjesme potpisuje Flory Jagoda – “La jave de Espanja“, “Rikordus di mi Nona” i “Raguza“.

  Tradicionalne sefardske pjesme su na putu iz Andaluzije, nakon rekonkviste, primale brojne uticaje, ali i ostavljale svoje tragove u tradicionalnim i pjesmama poznatih autora. Muzičko putovanje ansambla Vladimir završava se u Splitu, s pogledom na Marjan, izvedbom pjesme “Spalato di noce“, koju je na ladino jeziku prepjevela Flory Jagoda.

  Album “Vladimir” još je jedan važan dokument kulturnog i muzičkog naslijeđa Bosne i Hercegovine, a muzički pristup i izvedbe oživljavaju pjesme iz prošlosti donoseći ih novim generacijama, nudeći priliku da ovaj neodoljivi repertoar otkriju i zavole. (osnovne informacije dala Đana Karavdić)

  Pozdravljam odluku ekipe muzičara iz Sarajeva, pojačane gostom iz Velike Britanije, da na ovim prostorima prezentuje, a time našim slušateljima dobre muzike i približe blago iz sefardske muzičke baštine. Siguran sam da će se naći mnogi kojima će se ta muzika svidjeti i ponukati ih da na tom planu i “prošire” svoje znanje.

  Vladimir – “Vladimir” – 1. Anderleto (Joseph Tawadros) ; 2. La jave de Espanja ; 3. El Dio Alto ; 4. Raguza ; 5. Rikordus di mi Nona ; 6. Porke joras ermoza muzer ; 7. Sekretos kero deskuvrir (Joseph Tawadros) ; 8. Arvoles joran por luvjas ; 9. Spalato di noce

  Vezani linkovi
  ADIS SIRBUBALO – Predstavljanje (Prilog pripremio: Dragutin Matošević)
  DINKO ŠIMUNOVIĆ – Biografija (Prilog pripremio: Dragutin Matošević)
  Vedran Čičak – Razgovarano u Tuzli, 27. augusta 2007. godine (Interviewer: Dragutin Matošević)

  Foto: Dženat Dreković

  https://www.facebook.com/Grupa-Vladimir-103020775341098 / https://gramofon.ba /

  YT – Vladimir – Anderleto

  YT – Vladimir – La jave de Espanja