• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VANJA SKY – Bad Penny

  VANJA SKY – Bad Penny

  VANJA SKY – Bad Penny / Ruf Records, 2018 / CD, digital / blues, rock / Hrvatska

  Mlada Vanja Sky (Vanja Krbavčić) rodila se prije 23 godine u gradu Buzet, Hrvatska. Preselila se u Zagreb i tu je čistila podove i prala suđe kako bi platila svoje račune. Zarazila se blues muzikom slušajući svoje uzore – Rory Gallaghera, Albert Kinga, Stevie Ray Vaughana… Počela je da nastupa po Hrvatskoj i po okolnim zemljama, pod umjetničkim imenom Blondie Widow. Presudno za njenu muzičku karijeru, bilo je potpisivanje ugovora sa prestižnom njemačkom blues-rock etiketom, Ruf Records (koja u svom okrilju već ima velika imena – Luther Allison, Jeff Healey, Walter Trout, Devon Allman, Samantha Fish, Joanne Shaw Taylor i ostale).

  Svoj debi album, “Bad Penny“, Vanja Sky će promovirati u sklopu 2018 Blues Caravan Tour u koju su uključene i njene kolege iz Ruf Records – Mike Zito i Bernard Allison. Turneja predviđa nastupe širom Europe i Sjeverne Amerike. “Muzika je najčudniji planetarni poklon i moj cilj je muzikom donijeti sreću što većem broju ljudi je moguće,” objasnila je Vanja što je vodi i motivira na njenom muzičkom putu. Album, “Bad Penny“, naziv je dobio po istoimenoj pjesmi Rory Gallaghera.

  DiskografijaBad Penny (Ruf Records, 2018)

  Album “Bad Penny” snimili su – Vanja Sky (vokali, gitara) ; Mike Zito (ritam gitara, vokal) ; Bernard Allison (gitara, vokal) ; Lewis Stephens (klavir, orgulje) ; Terry Dry (bass gitara) ; Dave Smith (bass gitara) ; Matthew Johson (bubnjevi) ; Yonrico Scott (bubnjevi).

  Teško da bih (skoro) i čuo za Vanju Sky, da mi na nju nije ukazao srpski muzičar, Filiman Mandić (kojem se ovom prilikom i zahvaljujem). Sa druge strane, u kontaktu sa samom umjetnicom, odmah sam dobio digital zapise svih pjesama sa njenog debi albuma. Poslušao sam ih, pogledao nekoliko njenih video zapisa i evo, ovo ću vam reći…

  Malo je blues rock gitaristkinja, vokala na našoj regionalnoj muzičkoj sceni (a pogotovo da su se dokazale i izvan regionalnih granica). Najistaknutija na tom planu je Ana Popović. Prva koja može stati u red iza Ane je, upravo, Vanja Sky. Zaslužuje to odličnim vokalom, osobenim načinom sviranja gitare, kao i prepoznatljivim zvukom svoje gitare. Naravno, cjelokupno pozitivan dojam, na stepenicu više, dižu izuzetni saradnici sa kojima je Vanja kreirala svoj album. Iako se radi o internacionalnoj ekipi, pronašli su zajednički jezik, jezik muzike, kojim su nam muzičkim sredstvima nedvosmisleno i jasno prenijeli svoje iskrene emocije.

  Album sadrži 12 pjesama blues, rock opredjeljenja. Te pjesme neće mnogo promijeniti u istorijatu svjetske muzičke baštine, ali nisu ni zanemarljive. Krasi ih Vanjin vokal, kao i podjela gitarističkih pasaža koje sviraju Vanja i njene kolege – Mike Zito i Bernard Allison. Sve pjesme su na engleskom jeziku. Iako se radi o debi albumu, Vanja je u izboru pjesama uspjela zadržati stilsku ujednačenost. To je, bar po meni, veoma bitno.

  Vanja Sky i njena ekipa, dobitna su kombinacija i za nadati je da će, u ime obostrane korist, dugo ostati zajedno. Frontalni trio, Vanja, Mike i Bernard, dijele vokalne i gitarske dionice čime obogaćuju zvuk i daju raznovrsnost ukupnom muzičkom dojmu. Malo ih je, među drugim izvođačima, koji imaju tako široku ponudu. Veliki plus za Vanju je i u činjenici da je uspješna autorica muzike koju izvodi. To će joj dati punu kontrolu onog što će ubuduće izvoditi, a budućnost, sudeći po sadašnjem trenutku, za Vanju, veoma je svijetla.

  Vanja Sky – “Bad Penny” – 1. Bad Penny ; 2. Hard Working Woman ; 3. Hit Me with the Blues ; 4. Low Down and Dirty ; 5. All Night ; 6. Inside Pain ; 7. Give Me Back My Soul ; 8. Lost Love ; 9. Do You Wanna ; 10. Married Man ; 11. Don’t Forget to Rock n Roll ; 12. Crossroads of Life

  https://www.facebook.com/vanja.kroserka / https://www.facebook.com/vanja1sky / http://www.rufrecords.de

  YT – Vanja Sky – Bad Penny (Rory Gallagher cover)

  YT – Vanja Sky with The Blues Caravan – Amazing Performance (@Music Hall, Worpswede, on 2018-01-26)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com