• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SUN U – Beton

  SUN U – Beton

  SUN U – Beton / Aquarius Records, 2022 / CD, Dig / electronic, pop, ambient / Hrvatska

  Producentica i muzičarka iz Zagreba, SUN U (Sanja Šiljković), nakon sedam single izdanja, svoju novu muzičku etapu zaokružuje novim studijskim albumom, “Beton“, nasljednikom albuma “Discover” iz 2019. godine. Album “Beton“, za SUN U je svojevrstan simbol turbulentnog i neizvjesnog perioda u kojem je nastao: “Period nastanka albuma bio je turbulentan, počevši sa snimanjem spota za ‘T.R.A.G’, onaj zadnji vikend prije nego smo svi ušli u karantenu. Iza toga je sve nekako krenulo naopako – koronavirus, karantene, jedan potres, pa drugi potres, pa opća izgubljenost što je bitno, što ne, pitanje egzistencije, financija, apsolutno je sve nekako došlo pod hrpu upitnika. Bilo mi je teško sve ‘prevaliti’ i bilo što izbaciti van vidljivo skoro godinu i pol dana, ali sam cijelo to vrijeme radila na novom materijalu bez prestanka. Mislim da je materijal ‘zreliji’ ovaj put. Ne kažem da na prvom albumu nije bio, samo mi se čini da je ipak sad sve sjelo na svoje mjesto i da je stil ipak malo više isfiltriran“, o svom albumu je ispričala SUN U te nastavila: “Kako je cijeli period nastanka bio ocrtan fizičkim i mentalnim potresima, pa onda i obilježen fizičkom i mentalnom renovacijom, nastala je pjesma ‘Beton”, najosobnija stvar na albumu. Slijed je zapravo bio dosta logičan – album ‘Discover’ imao je igru riječi s precrtanim slovima gdje se ističe riječ Disco, sada je uz precrtani ‘Beton’ naglasak i na glazbenoj ljestvici kao B-ton (H-ton) kojeg volim koristiti.

  Sanja koja je po struci grafička dizajnerica i ovog puta veliku pažnju je pridodala likovnom oblikovanju albuma koji kao i svaka faza nastanka albuma ima jak Sanjin lični pečat: “Ovaj put sam sama radila dizajn albuma, tako da su i fotografije betonskog zida na njemu zapravo slike zida iz mog stana“. Redoslijed događaja u životu ponekad je teško isplanirati te se planovi uvijek lako mogu izokrenuti, a sukladno tome su na netipičan način nastajale i pjesme s ovog albuma: “Na samom albumu se nalazi jedanaest pjesama, a kako je sve bilo naopako i retrospektivno, trebalo se vratiti iz lošeg u dobro, tako i album započinje pjesmom ‘Kraj’, a završava sa ‘Startom’“, rekla je Sanja.

  Sanja Šiljković bila je pjevačica i sviraja je bass gitaru za bend Headswitch, a bila je i vokal benda Lollobrigida. Samostalnu karijeru nastavlja pod pseudonimom SUN U.

  DiskografijaDiscover (Aquarius Records, 2019) ; Beton (Aquarius Records, 2022)

  Album “Beton” nastao je u saradnji – SUN U (muzika, tekst, programiranje, izvedba, aranžmani, produkcija) ; Vedran Kovačić Beli (miks, mastering)

  Kao i za prošli album (“Discover“, pjevanim engleskim jezikom), Sanja i za album “Beton” (pjevan hrvatskim jezikom) potpisuje produkciju, na njemu je odsvirala sve instrumente, programirala, napravila kompletne aranžmane i vokalne dionice. Album je snimala u Chicken Sound studiju, Vedrana Kovačića.

  Bez ikakve dvojbe, album “Beton” i njegova potpisnica, SUN U, odraz su novog vremena na svjetskoj muzičkoj sceni. Nit vodilja je electronic pop ambient stil. Šta je ambijentalna elektronska muzika? Ambijentalna muzika je žanr muzike koji naglašava ton i atmosferu u odnosu na tradicionalnu muzičku strukturu ili ritam. Koristi teksturalne slojeve zvuka koji se mogu nadgraditi za pasivno i aktivno slušanje i potaknuti će osjećaj smirenosti ili kontemplacije – slušatelje potiče na razmišljanje, promatranje, razmatranje, duboko poniranje mislima u nešto, misaoni proces koji nema potrebe za praktičnim ostvarenjem…

  SUN U, ako joj je to i bio cilj, u potpunosti ga je dostigla. Vjerujem da će ovo izdanje naići na veliki interes, pogotovo mlađe populacije sklone ovozemaljskim i ovovremenim novitetima. Tako i treba da bude. Svako vrijeme ima svoje junake. Muzička junakinja ovog doba, bez ikakve dvojbe, jeste SUN U.

  SUN U – “Beton” – 1. Kraj ; 2. 2020 ; 3. Tlo ; 4. Suvišni ; 5. Tu ; 6. Led ; 7. Beton ; 8. D N O ; 9. T.R.A.G ; 10. Ti ; 11. Start

  Foto – Promo

  https://www.facebook.com/sunumusicofficial / https://bfan.link/beton /

  YT – SUN U – Ti

  YT – SUN U – T.R.A.G