• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  STEREOCHEMISTRY – Harlequin

  STEREOCHEMISTRY – Harlequin

  STEREOCHEMISTRY – Harlequin / Dos Amigos Music, Pool-Vertrieb, 2016 / EP, digital / singer-songwriter, electro folk, swing / Balkan, Italy, Deutschland

  Stereochemistry (Karla Hajman) je mlada umjetnica. Rođena je u Beogradu, odrastala u Italiji, muzičku karijeru ostvaruje u Belinu (Njemačka) i to kao singer-songwriter u domeni folk, pop, cabaret muzike. Kćerka je pionira tuzlanske beat-pop-rock scene, Tuzlaka, Davorina Dade Hajmana (bass gitariste). Bio je članom slavne tuzlanske grupe Sonor – koja je počela sa djelovanjem 1969. godine, a uz Dadu (bass gitara), u toj grupi bili su i Jusuf Šehović Juso (gitara, vokal) ; Predrag Kostić Kole (vokal, gitara) i Mustafa Hadžiefendić Mufo (bubnjevi, vokal).

  Stereochemistry (Karla Hajman) ima biografske detalje (uspjehe) kakvi se samo poželjeti mogu – magistrirala je biotehnologiju u Italiji, a u Švedskoj je započela rad na doktoratima iz neurologije i eksperimentalne audiologije, koje je prekinula da bi se isključivo bavila muzikom (svojevremeno je bila na najuglednijem medicinskom univerzitetu u Evropi, Karolinska Institutet) i već je imala objavljene neke stručne radove itd. – ali ljubav prema muzici, kako sama kaže, pobijedila je! Pored navedenog, Stereochemistry je poliglota – govori srpski, talijanski, engleski, španski i njemački. Stereochemistry je i multiinstrumentalista – svira – klavir, bass gitaru, akustičnu gitaru i ukulele. U ovaj niz treba ubrojati i njenu diskografiju koja broji 2 single izdanja, 2 EP izdanja i 3 albuma. Stereochemistry nastupa širom Europe sa programom koji uključuje nastupe koji su mješavina muzike i stand up komedije, a sve to izvodi na njoj znanim jezicima.

  Muzičke saradnje ostvarila je sa indie, techno i funk legendama kao što su – Jason Rubal (Amanda Palmer, Dresden Dolls), Steven Rutter of B12 i George Clinton’s P-FUNK. Opskrbljena svojom gitarom, klavirom, ukuleleom, violinskim gudalom i loop station, ona se na stageu pretvara u Miss Stereochemistry.

  DiskografijaVagabond Cabaret (Album, 2010) ; The Archive Box (EP, Nov 2011) ; Cotton Candy Love (Single, Apr 2011) ; Shut Up & Fuck Me (Single, Jul 2011) ; Sweep (Album, Dec 2012) ; Ruins in Bloom (Album, Feb 2014) ; Harlequin (EP, Jun 2016)

  Na EP-ju “Harlequin” učešća su uzeli – Stereochemistry (vokal, intrumentalna pratnja) ; Julia Kotowski (flauta, prateći vokali, 3) ; David Masmiquel (bass, 3) ; Doreen Ooi (viola, 2) ; Cem Ozkan (gitare, bubnjev, 1) ; Uwe Hayder (ritam mašina, beats, 2,3)

  Sa Karlom sam dugo u Facebook kontaktu, najviše tražeći njenu pomoć da dođem do njenog tate kako bih imao njegov interview. Nažalost, njen tata je umro (2017. godine) i sahranjen je u Beogradu. Priznajem da nisam davao veliku pažnju na Karlin muzički rad, mada sam znao da je muzički veoma aktivna. Prije ili kasnije, sve dođe na svoje mjesto. I Karla i ja smo, konačno, dočekali ovaj muzički susret.

  EPHarlequin” sadrži 4 originalne pjesme, jednu obradu (“Smells Like Teen Spirit“, Nirvana cover), a ostalo su remiksi. Stereochemistry (Karla Hajman) potpisuje muziku i tekstove svih pjesama sa ovog EP-ja (osim prepjeva – “Smells Like Teen Spirit“, koji potpisuju Kurt Cobain, Krist Novoselic i Dave Grohl iz grunge benda Nirvana). Remikse su radili DJ Paul i DrQ ; Phil FankstilleKinestatics.

  EPHarlequin” sadrži muziku melodične akustičarske atmosfere. Karla pjeva na engleskom jeziku. EP sadrži životne priče koje su nastajale između Barcelone, Istanbula, Beograda i Berlina, obilježavajući prepoznatljivim znakovima Karlin životni put. Karla je, neosporno, umjetnica velikog kalibra. Znalački pravi pjesme, bazirano na tim predlošcima gradi interesantnu atmosferu i sve aranžerski upakuje na sebi dostojan, prepoznatljiv, način. Sve remikse shvatam kao bonus tracks – kao pokušaj da se njena muzika donese iz jednog drugog ugla gledanja / slušanja. Kada su predlošci dobri i remiksi imaju te atribute.

  Obzirom na veliku energiju koju Karla ima, vjerujem da je na pomolu njeno novo diskografsko izdanje. Karla već ima dovoljno iskustva i hrabrosti da se upusti i u komplikovanije / modernije muzičke forme. Kako će sve to na kraju zvučati, ne možemo znati dok sve ne bude gotovo, a da će biti dobro, u to nemam ni malo sumnje.

  Stereochemistry – “Harlequin” – 1. Harlequin ; 2. Echo Love (Radio Version) ; 3. Shut Up and Fuck Me (Radio Version) ; 4. Smells Like Teen Spirit (Nirvana cover) ; 5. Echo Love (Full Version) ; 6. Shut Up and Fuck Me (Full Version) ; 7. Shut Up and Fuck Me (DJ Paul and DrQ RMX) ; 8. Harlequin (Phil Fankstille RMX) ; 9. Harlequin (Kinestatics RMX)

  https://stereochemistrymusic.bandcamp.com/album/harlequin-ep / https://www.stereochemistrymusic.com / https://www.facebook.com/karla.stereochemistry

  YT – Stereochemistry – Echo Love

  YT – Stereochemistry – Harlequin


    
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com