• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  SINAN ALIMANOVIĆ TRIO – Live In Skenderija

  SINAN ALIMANOVIĆ TRIO – Live In Skenderija

  SINAN ALIMANOVIĆ TRIO – Live In Skenderija / ŠDC, 2019 / CD / jazz / Bosna i Hercegovina

  Sinan Alimanović je klavirista, kompozitor, dirigent, aranžer i edukator… Rođen je 1954. godine u Leskovcu (Srbija). Bio je članom i vođom fusion benda iz Prištine – Kosovski božuri. Studirao je na Akademiji muzičkih umjetnosti u Skoplju, Prištini i Sarajevu. Tokom sedamdesetih godina postao je član Revijskog orkestra RTV Priština, a od 1979. godine prelazi u Sarajevo. Upoznaje Slobodana Bodu Kovačevića i na njegov poziv postaje član grupe Indexi. Godine 1983. napušta Indexe, da bi im se ponovo pridružio 1997. godine. Interes za jazz dokazuje djelima koja stvara i u kojima se osjeti veliki uticaj kultnih sastava i muzičara kao što su Weather Report, Miles Davis, Herbie Hancock, Wynton Kelly i sl.

  Svoj muzički rad u oblasti jazza, od početka 21. stoljeća, Sinan Alimanović ostvaruje solističkim radom ili u raznim grupnim formacijama – trio, kvartet, kvintet, international band… Čekajući da se na tržištu pojavi njegov novi album – Sinan Alimanović & Harvie S. International Banda, nedavno sniman u Sjedinjenim Američkim Državama – ljubiteljima jazz stvaralaštva sa Sinanovim potpisom, ponuđen je album, snimljen 07. aprila 2007. godine, u Domu mladih, Skenderija, Sarajevo. Album sadrži poznate jazz standarde i snimljen je uživo, u formi trija.

  Diskografija – solo – Sinan Alimanović Quintet – Sarajevo Remake (2003) ; Sinan Alimanović International Band – Bosnia Groove (2xCD, MPJS BiH, 2007) ; Sinan Alimanović & Ladislav Fidri Quartet – Live in Tuzla (2009) ; Sinan Alimanović – Live in Sarajevo (Bosnaton, 2016) ; Sinan Alimanović International Band – Live in Studio: Bosnian Blue (ŠDC, 2017) ; Sinan Alimanović Trio – Live in Skenderija (ŠDC, 2019)

  Diskografija Sinana Alimanovića broji i kolaboracije na albumima koje potpisuju – Kosovski božuri, Bijelo dugme, Ambasadori, Indexi

  Sinan Alimanović Trio su – Sinan Alimanović (klavir) ; Dinko Šimunović (kontrabas) ; Ratko Divjak (bubnjevi)

  Ne smijen ni da zamislim jazz scenu Bosne i Hercegovine bez rada i djela Sinana Alimanovića. On joj svoj veliki doprinos daje aktivnim djelovanjem na jazz sceni, a ništa manje nije važan njegov muzikom vezan rad i izvan koncertnih nastupa, a tu prvenstveno mislim na Sinanovu diskografiju i edukativni rad. Sinan Alimanović je uz sebe vezao i mnoge (mlađe) jazz muzičare, a nerijetko zbog njega u naše okruženje dođu i jazz veličine iz svijeta. Zauzvrat, Sinan, zaslugom svog velikog talenta i svime onim što je do sada kreirao, ima širom otvorena vrata mnogih svjetskih jazz centara, bili oni širom Europe, Amerike, pa i Azije (trenutna koncertna turneja u Kini, najnoviji je primjer).

  Sinan Alimanović, u kontinuitetu, promoviše bh jazz scenu na regionalnom i svjetskom nivou. On to čini saradnjom sa najrelevantnijim imenima iz svijeta jazz muzike. Samo neki od muzičara sa kojima je Alimanović do sada sarađivao su: Randy Brecker, Harvie S., Victor Lewis, Ladislav Fidri, Jed Levy, Duško Gojković, Alex Blake, Bobby Sanabria, Barbara Hendricks, Petar Ugrin, Jim Mullen, Gianni Basso, Aladár Pege, Václav Zahradnik i mnogi drugi. Naravno, Sinan ima još mnogo toga za ponuditi. Na nama je da ga pratimo, a kvalitet onoga što će nam ponuditi, neupitan je.

  Bilo da svira autorski materijal, bilo da su to interpretacije svjetski znanih jazz standarda, Sinan to radi vrhunski. “Live in Skenderija“, šesti je nosač zvuka Sinana Alimanovića. Radi se, ponovit ću, o live snimci koncerta koji se održao 07. aprila 2007. godine u Domu mladih, Skenderija, Sarajevo. Uz Sinana, učestvovali su – Dinko Šimunović (kontrabasista) i Ratko Divjak (bubnjar). “Live in Skenderija” sadrži obrade jazz standarda koje potpisuju Charlie Parker, Miles Davis, Victor Young, Richard Rodgers i Lorenz Hart. Već time je jasno da je riječ o kvalitetnom i za sviranje jako zahtjevnom materijalu. Međutim, Sinan Alimanović Trio je sa velikim uspjehom uspješno odgovorio zadatku koji je sam pred sebe postavio. Pljesak prisutne publike, tokom samog izvođenja pojedinih kompozicija, zorno pokazuje da je svirka sa bine bila iskrena i virtuozna. Takav dojam stiče se i slušanjem audio zapisa sa CD-a. Provjerite to sami.

  Sinan Alimanović Trio – “Live In Skenderija” – 1. Confirmation (Charlie Parker) ; 2. Nardis (Miles Davis) ; 3. Stella by Starlight (Victor Young) ; 4. My Funny Valentine (R. Rodgers / L. Hart) ; Billie’s Bounce (Charlie Parker)

  https://www.facebook.com/pg/SinanAlimanovich /

  Foto – Klix

  Vezani linkovi –

  Sinan Alimanović – Interview (Hotela “Bristol”, Tuzla, 27.08.2006. godine) (Interviewer: Dragutin Matošević)
  SINAN ALIMANOVIĆ INTERNATIONAL BAND – Live in Studio: Bosnian Blue (Recenzija: Dragutin Matošević)
  SINAN ALIMANOVIĆ – Live in Sarajevo (Recenzent: Dragutin Matošević)

  YT – Sinan Alimanović Trio – Atelje Figure, Sarajevo (promocija albuma “Live In Skenderija“)

  YT – Sinan Alimanović Trio – Oleo