• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SINAN ALIMANOVIĆ – Live in Sarajevo

  SINAN ALIMANOVIĆ – Live in Sarajevo

  SINAN ALIMANOVIĆ – Live in Sarajevo / Bosnaton, 2016. / Promo CD / jazz / Bosna i Hercegovina

  Sinan Alimanović je, ako to netko slučajno ne zna, bosanskohercegovački pijanist, kompozitor, dirigent, aranžer i profesor na Muzičkoj akademiji Sarajevo (Odsjek za dirigovanje – saradnik za predmet Uvod u pop i džez muziku). Sinan Alimanović je ogromno muzičko iskustvo stekao djelovanjem na više muzičkih polja.

  O sebi, o svojim počecima, Sinan Alimanović mi je pričao: “Rođen sam u Leskovcu, 11. februara 1956. godine. Osnovnu školu završio sam u Leskovcu, a Srednju muzičku školu u Prištini. Završio sam i instrumentalni odsjek, klavir, na Muzičkoj akademiji u Prištini. U Prištini sam imao čast svirati sa muzičarima sa Radio Prištine. Svirao sam i u bendu Kosovski božuri. Sa Kosovskim božurima sam svirao u periodu od 1974. do 1979. godine i u tom periodu bio sam i dirigent Revijskog orkestra Radio Prištine. Prije toga bio sam pijanista i orguljaš, da bih, sa 24 godine počeo i dirigirati tim orkestrom, a pored toga što sam pisao i aranžmane. Imao sam mnogo uspjeha.

  Uslijedili su pozivi iz svih muzičkih centara, od big bendova iz gradova – Ljubljana, Zagreb, Beograd, Novi Sad, Skopje. Jedino Sarajevo nije reagovalo. Ipak, na poziv Milana Stupara i Ranka Rihtmana odlučim (krajem 1979. godine) doći u Sarajevo i tako sam svo ovo vrijeme i ostao tu. Postao sam članom big benda, kao pijanista. Kasnije sam, 1990. godine, postao i dirigent tog istog Big bend orkestra tadašnjeg Radio Sarajeva. U međuvremenu, svirao sam sa Indexima, napravio jazz klub.

  Ja sam od 1994. do 1997. vodio sve ove naše Evrovizije, dakle, trčali smo preko piste kad je puno ljudi u Sarajevu ginulo. Ja sam tada vodio svu tu evrovizijsku ekipu preko piste kao dirigent, direktor, pisao sam aranžmane…

  Godine 1997. počeo sam svirati i sa Indexima. Snimili smo album “Kameni cvijetovi”. Zatim, dvostruki album uživo pod nazivom “Posljednji koncert” i još jedan album sa koncerta povodom otvaranja Merkatora u Sarajevu koji smo nazvali: “Najveći koncert u gradu”, gdje je Veliki revijski orkestar pratio Indexe i s njima odsvirao 9 kompozicija uživo, što je vrlo bitno.

  Nestankom Davorina Popovića, Indexi su stali sa radom. Pokojni Bodo i ja dogovorili smo da više ne nastupamo kao Indexi. Napravili smo CD sa grupom pod imenom Sinan Alimanović Quintet, a CD je nazvan “Sarajevo Remake”, to je jazz CD. I Bodo (Kovačević) je nastupao na tom CD-u, u toj prvoj postavi koju su još činili i Goce Dimitrovski, i on je umro, jedan legendarni beogradski trubač, Dinko Šimunović je svirao kontrabas, koji i dan danas svira sa mnom i Faik Larčević, bubnjar.

  Odlaskom Bode Kovačevića, mi smo nastavili dalje da radimo i napravili smo jednu televizijsku emisiju koja je bila i na FTV-u i OBN-u, emisija autorskog tipa pod nazivom “Jazz Injection”, gdje su se pojavljivali domaći izvođači sa gostima iz inostranstva. Dovodili smo goste iz cijelog svijeta. Bio je to serijal od preko 14 emisija. Pored svih tih stranih gostiju mi smo promovirali domaće mlade snage, jer to je naša zadaća, sve iz razloga da ne postanemo muzička kolonija.

  Četiri godine sam pripremao dvostruki album, koji je izdat od strane Muzička produkcija Javnog servisa BiH, Sarajevo, za domaće tržište i za inostranstvo. Na njemu smo uspjeli napraviti pet domaćih kompozicija i 11 stranih. Od domaćih kopozicija snimili smo narodnu pjesmu “Snijeg pade na behar, na voće” u mojoj muzičkoj obradi. Snimili smo i jednu verziju te pjesme na engleskom…”.

  Više Sinanovih biografskih detalja ima na linku: http://www.old.barikada.com/interviews/2006-09-01_sinan_alimanovic.php

  Samo neki od muzičara sa kojima je surađivao Sinan Alimanović su: Duško Gojković, Jim Mullen, Aladar Pege, Randt Brecker, Bobby Sanabria, Alex Blake, Gianni Basso, Vaclav Zahradnik, Barbara Hendricks i mnogi drugi.

  Sinanova jazz diskografija – Sinan Alimanović Quintet – “Sarajevo Remake” ‎(CD, Album), Muzička produkcija Javnog servisa BiH (2003.) ; Sinan Alimanović – “Bosnia Groove” ‎(2xCD, Album), Muzička produkcija Javnog servisa BiH (2007.) ; Sinan Alimanović i Ladislav Fidry Quartet – “Live in Tuzla” (Sinan Alimanović – piano ; Ladislav Fidri – flugelhorn ; Dinko Šimunović – double bass i Ratko Divjak – drums), Bosanska riječ (2009.) ; Sinan Alimanović – “Live in Sarajevo”, Bosnaton (2016.).

  Sinan Alimanović - Omot 600 t (dev)

  Muzika sa albuma “Live in Sarajevo” svirana je tokom održavanja 31. Internacionalnog festivala Sarajevska zima 2015, Infinity, 12. marta 2015. godine, u Bošnjačkom institutu: Fondacija Adil Zulfikarpašić. Sinan Alimanović, na Promo CD albumu, “Live in Sarajevo”, izvodi neke od najkompleksnijih jazz standarda, jednu sevdalinku obrađenu u jazz aranžmanu, kao i dvije autorske kompozicije. Radi se o klavirskim izvođenjima.

  Već od prvih taktova, pjesmom “My Fvorite Thing”, Sinan postavlja stvari na svoje mjesto. Umiruje publiku, priprema je na pažljivo slušanje onoga što će da uslijedi. A uslijedio je performance rijetko viđen na ovim prostorima. Lirsko izvođenje dobro znanih jazz standarda uz konstantnu izmjenu dinamike. U pojedinim momentima Sinanov klavirski fortissimo zagrmi, kao da nas budi iz naših lirskih maštarija, vraća nas u stvarnost.

  Sinana Alimanović sam slušao nekoliko puta. Uvijek je bio u društvu značajnih imena na naše, regionalne jazz scene – Ladislav Fidry, Dinko Šimunović, Petar Peco Petej, Ratko Divjak, Zdenka Kovačiček… Slušati ga kako svira – bio je uvijek pravi užitak. Isti osječaj imam slušajući i ovaj album. Ni jednog trenutka, publika se ne čuje, mada je ovo Live album. Publika, kao omađijana, u tišini sluša i uživa u prezentovanoj muzici.

  Ranije instrumentalna, pjesma “Sarajevo Remake”, za ovu priliku je dobila i tekst (pisan od strane Lejle Alimanović), na engleskom jeziku. Pjesmu je otpjevala jedina goća na ovom koncertu, Sinanova kćerka, Lejla Alimanović. Pjevanim i stakato dijelovima, dala je primjetan doprinos kvalitetu i novu dimenziju ovoj pjesmi.

  Iz, gore napisane biografije, jasno je da Sinan ne potiče iz Bosne i Hercegovine. Ipak, mi ga “svojatamo” kao nekoga nama dragog. Sinan je to zaslužio kvalitetom svog rada, a i svojim odnosom prema sredini u kojoj živi i djeluje zadnjih decenija. Dovoljno bi bilo samo da je u jazz maniru preuredio nekoliko sevdalinki, a da sada ne pominjem sve ostalo što je uradio za ovu sredinu. Hvala ti na svemu, Sinane.

  Naznaka da je ovo Promo izdanje, govori mi da se neće javno distribuirati, što je velika šteta. Unutar korica albuma smještena je recenzija koju je napisao poznati hrvatski jazz kritičar, Dinko Husadžić Sansky, koji je, između ostalog, napisao: “Sinan Alimanović je iznimno jaki igrač ne samo jazz glazbe u Bosni i Hercegovini, nego je jedna od ključnih europskih pijanističkih figura, osobito po unikatnom poimanju američkog jazza i njegove interpretacije i percepcije u Europi.” Malo bi se nešto ovome trebalo dodati – ovime je sve rečeno.

  logo - Bosnaton

  Sinan Alimanović – “Live in Sarajevo” – 1. My Favorite Things ; 2. If I should Lose You ; 3. Body and Soul ; 4. Sarajevo Remake (feat. Lejla Alimanović) ; 5. ‘Round Midnight ; 6. Our Delight ; 7. Sejdefu majka buđaše ; 8. Bosnia Groove

  YouTube – Sinan Alimanović – My Favorite Things (Sarajevo Winter Festival)

  YouTube – Sinan Alimanović – If I Should Lose You (Sarajevo Winter Festival)

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .