• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  SAMIR FEJZIĆ – Imagination

  SAMIR FEJZIĆ – Imagination

  SAMIR FEJZIĆ – Imagination / AMUS, 2018 / CD / pop: new romantic / Bosna i Hercegovina

  Samir Fejzić, kompozitor i pijanista, rodio se u Sarajevu. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Diplomirao je 1998. godine (i stekao Master’s degree), na istoj akademiji, 2012. godine. Specijalizirao je kontemporarnu harmoniju. Po završetku Muzičke akademije u Sarajevu, Samir Fejzić počinje da radi kao profesor u sklopu Srednje muzičke škole Sarajevo. Autor je knjige “Vokalni kontrapunkt” (Svjetlost, Sarajevo), a i koautor je kolekcije “Bosnian Songs for Voice and Piano“.

  Učesnici u ovom projektu su: Samir Fejzić (klavir, vokal) ; Mirza Sijerčić (tenor i alt saksofoni) ; Faruk Jahić (udaraljke) ; Aida Čorbadžić (sopran) ; Isidora Ratković (prateći vokali) ; Edo Krilić (harmonika) ; Dino Mangafić (gitara, programiranje) ; Ferida Duraković (pjesnikinja) ; Ana Pokrklić (flauta) ; Jasmin Mangafić (producent) ; Mufid Kosović (ton majstor)

  Diskografija – Samir Fejzić & Karolina Ollinen: Vintage (2007) ; Samir Fejzić Band: Bosnian Songs For Voice And Trio (2009) ; Samir Fejzić Band: Romantic Soul (2011) ; Samir Fejzić Trio: Our Friendship (2013) ; Samir Fejzić Band: Beautiful Mind (2016) ; Samir Fejzić: Imagination (AMUS, 2018)

  Samir Fejzić oglasio se krajem 2018. godine sa svojim šestim nosačem zvuka koji nam donosi njegovu muziku. Moram priznati, poznavajući njegov prijašnji rad, bio sam iznenađem muzikom i stilom kojim nam se Samir predstavlja na albumu “Imagination“. Zahtjevan posao – komponovanja, pisanja aranžmana i orkestracija, odabira svojih saradnika i gostiju, potpis ispod tekstova pojedinih pjesama…, Samir je obavio na zadovoljavajući način. Uz sve to, Samir se okušao i u ulozi pjevača. Evo, u nastavku i koja rečenica o albumu od strane autora, lično…

  * * *
  Album “Imagination”, naziv je dobio po njegovoj jedinoj instrumentalnoj kompoziciji, koja je, u stvari, drugi stav moje “Sonate za flautu i klavir”, koju sam, za ovu priliku, aranžirao za quintet. Na njoj sviraju moji učenici – Mirza Sijerčić (saksofon) i Dino Mangafić (gitara). Ja sviram klavir, kao i na ostalih osam kompozicija. Svih devet numera, moje su autorske. Mogu reći da je to bio prilično zahtjevan posao: najprije sam morao sve iskomponirati, potom aranžirati, orkestrirati, navježbati dionice klavira i glasa i na kraju, to snimiti u studiu. U nekim slučajevima sam pored standardnog banda upotrijebio gudački, a u nekim i simfonijski orkestar. Tu proceduru sam na ovom albumu morao ponoviti devet puta…

  Za većinu pjesama, tekstove je napisala naša pjesnikinja Ferida Duraković – ja potpisujem liriku na pjesmama “Sunčani zrak”, “Prva ljubav” i “Jesen”. Imao sam dosta gostujućih umjetnika: na pjesmama “Osjećati” i “Grad bez Orijenta”, sa mnom u duetu pjeva jedna od naših najboljih pjevačica, prvakinja sarajevske opere, sopranistica, Aida Čorbadžić. Sve back vokale na albumu je otpjevala sjajna mlada pjevačica, Isidora Ratković, a sve saksofonske dionice je odsvirao iznimno talentirani, Mirza Sijerčić. Za gitarske dionice se pobrinuo Dino Mangafić, pobjednik prošlogodišnjeg Strandbergovog svjetskog gitarskog takmičenja u Švedskoj. Dionice flaute je jako lijepo i muzikalno odsvirala profesorica, Ana Pokrklić, a na udaraljkama se iskazao naš sjajni perkusionista, član sarajevske filharmonije, Faruk Jahić.

  Producent albuma je Dinin tata, Jasmin Mangafić, koji je možda i najzaslužniji za nastanak ovog albuma – on me je slušao na koncertu u Pragu i rekao da uopšte ne pjevam loše te da bih trebao nešto i snimiti u ulozi pjevača i klaviriste. Evo, poslušao sam ga… Na numeri, “Kad miris tvoj”, gost mi je bio naš legendarni producent, Mufid Kosović, a dionicu harmonike na pjesmi “Jesen”, odsvirao je jedan od najboljih harmonikaša današnjice, maestro Edo Krilić.

  Razmišljao sam i došao do zaključka da sam se u životu poprilično bavio tzv. ozbiljnim muzičkim formama kao što su sonate, etide, fuge, tokate, preludiji i sl. i da je možda došlo vrijeme da se i ja malo zabavim. Iako oni koji su se našli u studiju, kad sam snimao pojedine kompozicije, govore da je i dalje u pitanju neka varijanta jazz muzike sa raznim primjesama, po mojim standardima, ovo je popularna muzika… Ja sam na ovom albumu odlučio da se malo zabavim, a zabavlja se uz zabavnu muziku. Kad vratim film u nazad i prisjetim se npr. renesanse, dođem do toga da su Palestrina, Laso i drugi veliki kompozitori tog vremena pisali te tzv. ozbiljne forme (motete, mise), ali su također pisali i svjetovnu muziku – madrigale, balade i šansone. I ja sada radim slično – ovo su madrigali našeg vremena! Možda je žanr ovog albuma najbolje opisala naša muzikologinja Šejla Vatrenjak, rekavši da album “Imagination” treba svrstati u tzv.
  umjetničku popularnu muziku.

  Ovaj album sam radio gotovo cijelu 2018. godinu, sa manjim ili većim stankama. Radio sam onoliko koliko su mi to moje porodične i profesionalne obaveze dozvoljavale – pored ovoga, ja sam i profesor na Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu. Inspiraciju crpim iz svojih iskustava iz prošlosti, a ponajviše, iz svoje mašte – uostalom, ovaj se album i zove “Imagination” (maštanje). Ja imam bujnu maštu!
  * * *

  Pjesme (kompozicije) sa albuma “Imagtination” imaju sve predispozicije da se nađu u eteru raznih radijskih emitera – kako svojom kvalitetom, tako i interpretacijama donešenim na visokoj umjetničkoj i profesionalnoj razini. Muzika sa albuma “Imagination” ima širok dijapazon stilskog izraza. U svakom slučaju, ona zadovoljava visoke zahtijeve kvalitete modernog trenda. Zasluga je to pomno odabranog tima, a i Samira, prvenstveno, kao onoga ko je sve ovo osmislio.

  Postavljam si pitanje – kojim putem će Samir ići dalje. To mi je, za sada, nepoznanica. Opet, nemam dvojbe, to će i nadalje biti vrijedan i kvalitetan rad.

  Samir Fejzić – “Imagination” – 1. Imagination ; 2. Osjećati ; 3. Sreća ; 4. Sunčani zrak ; 5. Kad miris tvoj ; 6. Prva ljubav ; 7. Snoviđenje ; 8. Grad bez Orijenta ; 9. Jesen

  Vezani link – SAMIR FEJZIĆ BAND – Beautiful Mind – Recenzija: Dragutin Matošević

  https://www.facebook.com/sfejzic1 / https://store.cdbaby.com/cd/samirfejzic2 /

  YT – Samir Fejzić – Imagination

  YT – Samir Fejzić – Sunčani zrak

  Komentar: 

  Samir Fejzić Hvala puno… Da se malo i našalim – da Vas nema, trebalo bi Vas izmisliti. Uvijek ste pisali elaborirano i sa puno ukusa. 

  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *