• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  REPETITOR – Dobrodošli na okean

  REPETITOR – Dobrodošli na okean

  REPETITOR – Dobrodošli na okean / Moonlee Records, 2012 / CD / LP / download / alternative rock, post-punk, garage, rock’n’roll, stoner rock / Srbija

  Beograd je već desetljećima poznat u regiji, pa i mnogo šire, po svojim kreativnim i nadahnutim rock bendovima, koji ne samo da su uživali veliku popularnost na vrhuncu svoje karijere, već su postali i jedni od temelja današnje lokalne kulture. Na tom temelju raste i razvija se današnja generacija glazbenika koji traže svoje muzičke izražaje i posebnosti i time kroje neku novu beogradsku rock scenu.

  Jedan od najistaknutijih bendova te scene je Repetitor, koji su 2005. osnovali Milena Milutinović (bubnjevi), Ana-Marija Cupin (bas, vokal) i Boris Vlastelica (gitara, vokal). Oni su svoj prepoznatljivi zvuk polako gradili pod utjecajem žestokog rock’n’rolla, post-punka i svega između, i bez sumnje su podigli ljetvicu svojim debitantskim albumom “Sve što vidim je prvi put” (Odličan Hrčak, 2008). Album je probijao top-liste, ocjenjivan je gotovo isključivo pozitivnim kritikama, i redovno je bio proglašavan kao jedan od najsvježijih i najautentičnijih albuma iz regije u posljednjih nekoliko godina. Zbog toga ne treba naglašavati s kolikim se nestrpljenjem očekivalo novo izdanje, a dugi period čekanja bend je prikratio brojnim, izvrsnim i visoko energetskim koncertnim nastupima, koji su oduvijek bili njihovo najjače oružje za osvajanje novih poklonika.

  Repetitor - CDMoonlee Records je 2012. godine predstavio drugi album Repetitora, pod imenom “Dobrodošli na okean”, album koji je svojom snagom i genijalnošću nastavio gdje je prethodni album stao. Na njemu se nalazi devet transžanrovskih pjesama, izgrađenih na energičnom međuodnosu instrumenata i vokala, koji postepeno grade karakterističan kotrljajući zvučni zid, koji gazi sve pred sobom. Bilo bi teško povući direktnu poveznicu s određenim muzičkim pravcima, ali pažljivo slušanje otkriva sličnosti sa bendovima kao što su rani Mudhoney, Šarlo Akrobata, Fugazi, Sonic Youth, Pixies ili rana Nirvana, pa čak i Black Sabbath ili Suicide. Iako to isprva djeluje nespojivo, Repetitor se bez problema kreće tim stazama i tražeći svoje, donosi zvučno iskustvo u kojem je teško moguće više uživati. Čisti rock, s potpuno izokrenutim pristupom. Tekstovi su prije svega socijalne tematike, koje se uglavnom dotiču svakodnevnih situacija na karakterističan način, uz ne baš suptilne emocije, što posebno dolazi do izražaja kroz karakteristične Borisove vokalne dionice.

  “Dobrodošli na okean” sniman je tokom 2011. i 2012. u Vrbasu, Trbovlju i Ljubljani. Snimatelj je bio Primož Vozelj, miks je radio Goran Crevar u studiju Digimedia u Beogradu, a mastering Carl Saff u Chicagu. Album je izašao kao izdanje Moonlee Recordsa, 29. novembra 2012. godine, kao download (za cijenu koju sami odaberete), ali i u CD i LP formatu u bogatom, vizualno atraktivnom omotu, koji je osmislila i realizirala Ana-Marija Cupin.

  Nije slučajno to da je Repetitor odavno zaokupio pažnju publike, jer je riječ o idealnoj kombinaciji ljudi, mjesta i vremena, i jako nam je drago što je Moonlee Records dio ove muzičke priče. Možda je prerano, ali nikako nije pretjerano reći da Repetitor upravo sada postaje dio jednog, još neispisanog poglavlja povijesti rock kulture u regiji. S obzirom na popularnost koju su stekli, i utjecaj koji su izvršili za ovo kratko vrijeme, možemo tako nešto očekivati i ranije nego zamišljamo. “Dobrodošli na okean” samo doprinosi toj zamisli, i nadamo se da ćete slušajući album i vi pomisliti upravo to.

  Moonlee Records

  Repetitor – “Dobrodošli na okean” – 1. Devojke idu u Minhen ; 2. Biću bolji ; 3. Šteta ; 4. U pravom trenutku ; 5. Dostupni i laki ; 6. Lica ; 7. Oktobarski salon ; 8. Laka zabava ; 9. Pripazi na ljude

  repetitor.bandcamp.com

  YouTube – Repetitor – Devojke idu u Minhen