• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  PleteRI – Budi što želiš

  PleteRI – Budi što želiš

  PleteRI – Budi što želiš / OSA Media, 2016 / CD, Digital / melodic rock / Hrvatska

  Rock je i dalje i te kako živ, mada, u Rijeci, to nikada nije ni bilo upitno. Novo riječko rock izdanje koje traži svoje mjesto na hrvatskoj muzičkoj sceni, album je prvijenac, “Budi što želiš”, Riječana iz benda, PleteRI.

  PleteRI su relativno mlad bend. Okupio ga je gitarista, Tomislav Maslak, 2013. godine. Ekipa je od starta krenula žestoko, s brojnim live nastupima. Prvo su se fokusirali na rock obrade, no kroz svirke, nastajale su i autorske stvari. Prvi zaokret u tom smjeru bio je snimanje prve četiri vlastite pjesme, tokom 2014. godine. Ozbiljniji autorski rad rezultirao je ovim albumom, prvijencem.

  PleteRI sa ponosom ističu da su svirali uz poznate hrvatske bendove kao što su – Opća opasnost, Hladno pivo, Prljavo kazalište, Let 3, Atomsko sklonište, Elemental, Belfast Food i uz još mnogo drugih.

  Debitantski album, “Budi što želiš”, te najavni singl i spot za pjesmu karakteristično riječkog naziva, “Šta da”, izašli su 15. novembra 2016. godine, a od tada bend bilježi niz uspješnih koncerata i dobrih plasmana na raznim top listama. Odnedavno, album je dostupan za kupnju u CD formatu u riječkom Dallas Music Shopu. Digitalno izdanje nalazi se na Bandcampu, na sljedećem linku: pleteri.bandcamp.com/releases . Inače, PleteRI su prvi pravi predstavnik poznatog “riječkog rock zvuka” koji se pojavio u katalogu labinskog nezavisnog izdavača, OSA Media.

  PleteRI su: Niko Petković (vokal) ; Tomislav Maslak (ritam gitara, prateći vokal) ; Matija Lukanić (solo gitara) ; Sven Marenković (bass gitara) ; Rok Božić (bubnjevi)

  Album “Budi što želiš“, sadrži 11 autorskih kompozicija pjevanih na hrvatskom ili engleskom jeziku. Aranžmane potpisuju članovi benda. Odmah na početku, pohvalio bih producenta (Matej Zec), svaki član benda se jasno čuje. Nerijetko, vokal zatome jaki instrumentali te se on jedva i razaznaje. To u ovom primjeru nije slučaj.

  Muzika benda PleteRI zasnovana je na gitarama i vokalu, koji su u prvom planu, a sve uokviruje snažna ritam sekcija. Očito je da se ovaj stil iskristalisao čestim javnim nastupima ovog benda. Oni dobro znaju što publika voli te i ovim materijalom prvenstveno žele njih da “zadovolje“. Sva što nam na ovom albumu nude u okviru je melodic rock standarda, ali iz nekog davno prohujalog vremena. Više hrabrosti da budu bliži sadašnjem trenutku, da budu originalniji, ne bi bilo na odmet.

  Uglavnom, što je tu je. Ovo je dobro za početak. PleteRI moraju da idu dalje, da se mijenjaju. Naći pravu “formulu” – to i jeste najveća mudrost. Vjerujem da će PleteRI ustrajati i uznapredovati. Riječka muzička scena je jedna od agilnijih u Hrvatskoj. Mnogo je tu aktivnih i značajnih bendova…, a gdje je kvaniteta, tu je i kvaliteta.

  PleteRI – “Budi što želiš” – 1. Šta da ; 2. Piromani ; 3. Dirty Love ; 4. Ona voli ; 5. Destiny ; 6. Mjesečar ; 7. Black Sun ; 8. Putnici sna ; 9. Prevaren ; 10. Neodoljiva ; 11. Znam

  Foto: Dražen Suvić Photography

  pleteri.bandcamp.com/releases / www.facebook.com/pleteri / pleteri.com

  YouTube – PleteRI – Šta da

  YouTube – PleteRI – Piromani

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *
  *