• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  PENDREK – Hitovi i himne

  PENDREK – Hitovi i himne

  PENDREK – Hitovi i himne / Aquarius Records, 2017 / CD, digital / hip hop, rap / Hrvatska

  Pendrek (Krešimir Krešo Strbad) je rapper, voditelj, organizator i hip hop aktivist iz naselja Dubrava, Zagreb, Hrvatska. Član je hip hop kolektiva 40industry, suorganizator i host je kultnih hip hop partya, “Rap slušaonica“, u zagrebačkom Klubu “Masters“. Nakon “Pad sistema” turneje, diljem regije, sa General Woom, dobiva ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Aquarius Records za svoj debi album “Hitovi i himne“. Nakon nastupa, kao predgrupa, u zagrebačkom “Domu sportova“, na Tram11 povratničkom koncertu, postaje vruće ime na balkanskoj hip hop sceni.

  DiskografijaHitovi i himne (Aquarius Records, 2017)

  Hip-hop je kulturni pokret koji se razvio među gradskim življem – Afroamerikancima, Jamajčanima i Portorikancima u Bronxu (kvartu New Yorka) – tokom ranih 1970-ih i otad se proširio po cijelom svijetu. Četiri glavna obilježja, ili “elementa“, hip-hop kulture su – MC-anje (repanje), DJ-anje, grafiti, i breakdance. Neki smatraju beatbox petim elementom hip-hopa ; neki bi dodali politički aktivizam, hip-hop modu, hip-hop žargon, double dutching (urbana forma preskakanja užeta) ili druge elemente kao važne dijelove hip-hopa. Pojam je otad postao sinonim za hip-hop muziku / rap muziku. (Wikipedia)

  Evo što Krešo Strbad aka Pendrek kaže o pozadini (ciljevima) svog albuma: “Ovo je skup satiričnih rap pjesama koje reflektiraju hrvatsku i globalnu realnost. Njima sam kroz satiru i u prvom licu (moj kut gledanja), želio ukazati na društvene probleme koji me okružuju. Odabrao sam satiru / šalu jer mi je iskustvo kroz godine pokazalo da kroz šalu ljudi lakše i opuštenije shvate srž problema, a i tako se lakše nose sa problemima i društvom u kojem živimo.

  Politika je odavno ušla u svijet muzike. Politika, na koju ja mislim, je ona koja sama po sebi pravi probleme (svom narodu), umjesto da probleme rješava. Otpor narodnih masa “našim vođama” ide na više kolosijeka, a jedan od njih je i muzika. Muzika je dobar poligon za iznošenje “kontra” stavova, za ukazivanje na neka “bolja” rješenja. Znam nekoliko regionalnih izvođača koji su u tome odlični – naš svijet ih u njihovim stavovima podržava. Navest ću samo dva imena – Damir Avdić i Dubioza kolektiv.

  Sada dolazimo do poente – rječnik (vokabular) upotrijebljen za iskazivanje svojih stavova… Mislim da psovanje, za javno prezentiranje neprikladnih riječi, ni malo ne podebljavaju osnovnu misao (poruku) koja se pjesmom želi reći. Psovački vokabular ograničava domet te iste poruke koja treba da dospije do što više konzumenata. Ni jedan roditelj, ako je toga svjestan, neće svom djetetu dozvoliti da sluša muziku sa psovačkim tekstom. Sa druge strane – poruke u tekstovima pjesama benda Dubioza kolektiv isto su tako “ubojite“, direktne, a ne koriste psovke. Konkretno, bio sam na koncertu Dubioze kolektiv, više puta, a i nedavno (49. Gitarijada Zaječar, 2015.). Svirali su ispred dvadesetak hiljada posjetitelja. Bilo je tu mladih, onih srednjih godina, a i djece – tri generacije… i niko nije imao razloga da se ičega postidi.

  Pendrek u svojim pjesmama psuje i to je, za mene, već dovoljno da se ne osvrćem na ovaj materijal. Zamolio bih diskografe da mi ne šalju slična izdanja. Uštedit će i sebi, a i meni. Da budem jasan – nemam ništa protiv hip hop kulture, ali psovanje u muzici… not, nicht, non, pas, nem, no, NE… Zdravo!!!

  Pendrek – “Hitovi i himne” – 1. Govor ; 2. Xtreman ; 3. ZG Coffee Shop ; 4. El Bahattee ; 5. No Skul ; 6. Menadžerska ; 7. Hit (Skit) ; 8. Hit ; 9. Balkanacionalna ; 10. Himna (feat. 40) ; 11. Cigare ; 12. Tele ; 13. Totalno tolerantno ; 14. Lisa Ann ; 15. Kosa ; 16. Gubitnik ; 17. Civili (feat. Kandžija)

  Foto: Sound Report

  https://www.facebook.com/kreso.strbad

  YT – Pendrek – Hitovi i himne

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * *
  * * *