• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Arrival

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Arrival

  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Arrival / Croatia Records, 2022 / CD, dig / jazz / Hrvatska

  Pavle Miljenović hrvatski je jazz gitarist i kompozitor. Završio je studije jazza na Kaertner Landeskonservatoriumu u Klagenfurtu (Austrija), u klasi prof. Agostino Di Giorgio (SAD). Svirao je sa mnogo muzičara svjetske klase. Muziku je snimao u saradnji sa vrhunskim hrvatskim muzičarima, a komponovao je i muziku za pozorište. Više od deceniju je i muzički pedagog.

  Diskografija – Pavle Miljenović Quintet – Begin (Croatia Records, 2017) ; Pavle Miljenović 4 – Upper Structures (Croatia Records, 2019) ; Pavle Miljenović Quintet – Arrival (Croatia Records, 2022)

  Pavle Miljenović Quintet su – Pavle Miljenović (electric guitar) ; Mario Bočić (saxophone) ; Hrvoje Galler (piano) ; Zvonimir Šestak (double bass) ; Borko Rupena (drums)

  Pavle Miljenović je muzičar kojeg, diskografski, pratim od njegovih početaka. Iz toga i proizilazi moja intencija da cjelokupno i u kontinuitetu sagledam kojim pravcem se kreće njegova muzička karijera, koji su mu muzički prioriteti. Naravno, Pavle je uvijek u domeni jazz struktura. Tu se on snalazi najbolje, a u tome je muzički i najrječitiji.

  Pavle Miljenović je u bookletu svog albuma objasnio: “Ova je glazba skladana, kao i na prijašnjem albumu kvinteta, ‘Begin’, s naglaskom na melodije i njihov razvoj. Drugi cilj je bio biti nepredvidiv s obzirom na smjer u kojem ove melodije mogu voditi, a da pritom ostanu zanimljive i logične unutar sebe“. Naravno, on i njegova ekipa su uspješno i potpuno zadovoljili oba ovdje spomenuta cilja.

  Muzika ovog albuma obilježena je slojevitošću što se ogleda u promjenama njenog tempa, raspoloženja i ambijenta. Emotivna je, atmosferična i “slikovita“. Sve to ni malo ne narušava koncepcijsku zamisao prezentovanih nam kompozicija. Pavle potpisuje sve kompozicije – i kao njihov kompozitor i kao njihov aranžer, producent. To nimalo ne znači da je doprinos ostalih muzičara iz njegovog kvinteta zanemarljiv. Naprotiv.

  Prijedlog svim ljubiteljima muzike kojima jazz žanr i nije među prioritetnim je da poslušaju album “Arrival“. Vjerujem da će im on proširiti muzičke horizonte i obogatiti njihovo poimanje vrijednih muzičkih ostvarenja. Život je jedan i iskoristite ga kvalitetno – slušajte kvalitetnu muziku.

  Pavle Miljenović Quintet – “Arrival” – 1. Arrival ; 2. In a Dark Tunnel ; 3. Inside the Circle ; 4. Carousel ; 5. Reflections of Youth; 6. Over the Hills ; 7. Morning Light ; 8. Split Decision ; 9. Imaginary Travels

  Naslovna fotografija – Frane Fabris

  Vezani linkovi
  PAVLE MILJENOVIĆ 4 – Upper Structures (Recenzent: Dragutin Matošević)
  PAVLE MILJENOVIĆ QUINTET – Begin (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/pavlemiljenovicmusic /

  YT – Pavle Miljenović Quintet – Arrival (Visual art)

  YT – Pavle Miljenović Quintet – Imaginary Travels