• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Vrh hrvatske autorske manouche glazbe!

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Vrh hrvatske autorske manouche glazbe!

  ORIDANO GYPSY JAZZ BAND – Vrh hrvatske autorske manouche glazbe!

  piše: Dinko Husadžić Sansky

  Priznajem da sam jako vezan za glazbu koju izvodi Oridano Gypsy Jazz Band, stoga sam možda i subjektivan, ali i dalje držim da su vrh hrvatske autorske manouche glazbe. Već sam bio pisao kako:

  skladati u manouche gipsy swing stilu nakon Djanga Rainhardta traži stvaralačku avanturu… Reciklirana i obrađivana na više ili manje dobre načine, od velikana poput Debarrea, Lagrenea, Lafertina, braće Rosenberg… naših, Matišića i Kukuruzovića, i sve do gomile beznačajnijih epigona… ta je glazba preživjela desetljeća i dalje je slušana, omiljena i dobra

  Oridano Gypsy Jazz Band rade inovativnu autorsku glazbu polazeći od Djanga kao reference, istodobno stvarajući onu originalnost stila koji prepoznajete već nakon par slušanja (ovdje osobito mislim na unikatni klarinet Alda Foška i zanimljivo Orjenovo poigravanje manouche ljestvicama kojima je još davno Django redefinirao poglede na europski jazz!).

  Za norvešku diskografsku kuću “Hot Club Records” snimili su dva dobra albuma, a skladbe poput “The First Theme”, “Oridanos Waltz”, “Bon Vivant”… na dnevnoj bazi vrte se po svjetskim radijskim jazz postajama.

  Nakon prošlogodišnje ljetne turneje i prigodnog autorskog singla “Oridance”, Oridano Gypsy Jazz Band se ove godine vraća u studio. Snimaju se paralelno čak tri različita projekta!

  Prvo, nakon dugo vremena i planova, dečki snimaju gypsy jazz album sastavljen isključivo od Djangovih skladbi. To je i repertoar koji redovito izvode na koncertima, a koji sadrži miks Djangovih najpoznatijih kompozicija kao i onih poznatih samo istinskim ljubiteljima ovog izričaja.

  Drugo, kako je 2015. stvoren još jedan novi ansambl – Oridano Guitar Trio, kojeg uz Orjena Riđanovića i Milivoja Majdaka čini i Elvis Penava; i Trio će se predstaviti svojim prvim izdanjem, kojeg će činiti poznati standardi uz nekoliko starijih, ali do sada nikada objavljenih autorskih kompozicija.

  Na kraju, treći projekt koji Orjen i dečki smatraju najosobnijim i koji im je najviše prirastao srcu jest stvaranje novog izdanja sa kompletno originalnim kompozicijama po uzoru na njihov prvi album. “Oridano” iz 2013. godine.

  Prvi korak je snimanje novog autorskog singla koji će nakladnik Hitchtone Music & Promotion izdati u drugoj polovici ove godine. Ostatak ovog izdanja također je u pripremi, a sadržavat će autorske skladbe gotovo svih članova sastava.

  Svi ovi projekti zasigurno ne znače manje koncerata, sprema se ljetna turneja slična onoj od prošle (2015.) godine, na kojoj će predstaviti sve ovo što je najavljujemo.

  Oridano Gypsy Jazz Band čine:

  Aldo Foško (klarinet i klavir… obrazovan na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Karls-Ruprecht Universitätu u Heidelbergu u Njemačkoj. Godine 2015. diplomirao je muzikologiju s temom “Počeci jazza u Zagrebu, u godinama između dvaju svjetskih ratova”. Dobitnik je druge nagrade na državnom natjecanju komorne glazbe u Opatiji 2009. u kategoriji trio klarineta, i osvojio posebnu nagradu za najbolju jazz izvedbu na festivalu “Imagine Croatia” 2009. kao član sastava Hot Club de Istra. Godine 2010. pridružuje se Oridano Gypsy Jazz Bandu te s njima ostvaruje niz zapaženih nastupa. U slobodno vrijeme aktivni je skladatelj klasične glazbe, a primjeri njegovog opusa su Simfonija br. 1 (2015.), Koncert za klarinet i orkestar (2012.), Koncert za klavir i orkestar (2013.), Simfonijska suita Alt Heidelberg (2014.), Sonata za klarinet i klavir (2013.) te brojne manje kompozicije za klavir i komorne sastave.) ;

  Tomi Novak (bass… sudjelovao je kao izvođač na Cittanova Blues festivalu 2010., festivalu “Blues sur Seine”, Francuska, 2010. ; World Blues Challenge u Memphisu (SAD) 2011, European Blues Challenge u Berlinu, Stallet Ethno u Stockholmu 2011., Ethno Concert u Kopenhagenu 2011. i Ethno Concert u Parizu 2011. Član je Oridano Gypsy Jazz Banda od 2012. te je s njima od tada zabilježio brojne zapažene nastupe. Također, često nastupa sa svojim sastavom Solarship, s kojim je dosad ostvario niz domaćih i međunarodnih koncerata. ) ;

  Marko First (violina… 2006. godine postaje voditelj orkestra Zagrebačkog folklornog ansambla. Surađivao je i surađuje s izvođačima Massimom Savićem, Cinkušima, Jazz orkestrom HRT-a, Valungarima, Miroslavom Škorom, Jaquesom Houdekom, Adastrom, grupom Picksiebner, Hrvatskim gajdaškim orkestrom, Kvartetom Gubec, Drugim načinom, etno jazz sastavom Damjans (Giipuja), Oridano gipsy jazz bandom, Matom Matišićem, Elmom Burnić, Damjanom Krajačićem, & M Dance Company itd. Tijekom 2010., 2011. i 2015. godine nastupa kao solist na koncertima “100 tamburaša” u Budimpešti i Zagrebu, te od 2009. do 2011. također kao solist s Ruskim nacionalnim orkestrom tradicijskih instrumenata Ossipov, na koncertima u Strassbourgu, Parizu, Moskvi i u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku. Povremeno nastupa i s Tamburaškim orkestrom HRT-a. U 2011. godini, kao član Simfonijskog orkestra mladih Leibnitz, sudjeluje na koncertu u Leibnitzu sa solistom jazz trubačem Randy Breckerom. Dobitnik je nagrade “Status” HGU-a za 2014. godinu za zabavnu, pop-rock i urbanu glazbu u kategoriji “Oostala glazbala” (instrument – violina) ;

  Orjen Riđanović (solo gitara… u suradnji s Boškom Petrovićem i Croatia Recordsom 2009. snimio je CD “Sky Over Grožnjan – The Future of Croatian Jazz” . Godine 2010. osniva Oridano Gypsy JazzBand, a 2015. neovisnu izdavačku kuću Hitchtone Music & Promotion, koja je dosad izdala par zapaženih izdanja, kao npr. “Smoke Stained Cackle” Patrick Walker trija, “Secrets of a Memory” The GhostNotesa, te singlovi “Pogled prema suncu” Ćulibrk – Novak – Golubić trija i “Oridance” Oridano Gypsy Jazz Banda, od kojih je potonji poslužio kao najava nadolazećih izdanja tog sastava.) ;

  Milivoj Majdak (ritam gitara… legenda zagrebačke glazbene scene, po završetku srednje škole upisao je klasičnu gitaru na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, na kojoj je i diplomirao 1979. u klasi prof.Stanka Preka. U domeni klasične glazbe najzapaženije rezultate ostvario je kao član Ars Longe, kvarteta koji uz njega čine Joţe Haluza na violini, Čedomir Zovko na violi te Zlatko Rucner na violonĉelu. Isto je tako ostvario dugogodišnje suradnje s vodećim hrvatskim kazalištima, od kojih valja istaknuti Komediju, Histrion i Hrvatsko narodno kazalište. Usporedno s bavljenjem klasičnom glazbom, od najranijih se dana bavio i jazzom, koji je danas najvažniji oblik njegove glazbene djelatnosti. U razdoblju od 1989. do 2014., kada odlazi u mirovinu, bio je član Jazz orkestra HRT-a, s kojim je ostvario nebrojene zapažene nastupe, sa gostujućim glazbenicima koji se kreću od Ive Robića do Michela Legranda. Valja spomenuti i nosače zvuka “Camouflage”, koji je početkom 80-ih izdao sa Derekom Woodgateom u Velikoj Britaniji, i “Cabaret”, također izdan početkom 80-ih ) i

  Elvis Penava (gitara… godine 2001. primljen je na University of Music and Dramatic Arts u Grazu, na smjer jazz gitare, gdje je i diplomirao s titulom Bakalaureata (cum laude). Sudjelovao kao predstavnik Graza na International Association of Schools of Jazz Meeting-u 2005. godine, u Krakowu, pod vodstvom Davida Liebmana. Od 2004. stalni je član HGM jazz orkestra (orkestar koji je osnovala Hrvatska glazbena mladež), s kojim je osim diljem Europe nastupao i u Indoneziji, Italiji, Austriji, Švedskoj, Belgiji te Sjedinjenim Američkim Državama (New York). Svirao je u raznim formacijama s najistaknutijim hrvatskim jazz glazbenicima kao što su npr. Boško Petrović, Miro Kadoić, Saša Nestorović, Davor Križić, Kruno Levaćić te mnogim drugima… Godine 2006. svira i snima album s European Jazz Orchestrom, s kojim odlazi i na turneju od 17 koncerata diljem Europe. Orkestar je vodio Barry Forgie, dirigent BBC Big Banda. Godine 2007. izabran je između više stotina kandidata da nastupi u finalu Montreux Jazz Guitar Competition-a, uz još šestoricu gitarista iz cijelog svijeta. Žiri su predvodili George Benson i Vernon Reid. Osmerostruki je dobitnik nagrade Status, plakete “Damir Dičić” za jazz glazbu u kategoriji “Jazz gitara” i stalni član Jazz orkestra HRT-a.)

  Ukoliko do sada niste čuli Oridano Gipsy Jazz Band, prigoda se pruža već u četvrtak, 18.02.2016. u Zagrebu u “Pod starim krovovima” u sklopu glazbenog ciklusa “February Jazz Fever” gdje su 04.02.2016. godine već nastupili Mate Matišić i Joe Kaplovicz, 11.02.2016. godine Marijan Gruber i prijatelji, a 25.02.2016. godine nastupit će Matija Dedić i The Ellington Trio.

  OGJB - Najava

  YouTube – Oridano Gypsy Jazz Band – Oridano 2013 (Full Album, HQ)

  .
  . .
  . . .
  Piše:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .
  .