• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NOT JANE – Akademski grad

  NOT JANE – Akademski grad

  NOT JANE – Akademski grad / Croatia Records, 2022 / CD, Dig / pop, alternative rock / Bosna i Hercegovina

  Not Jane je alternativni wavepoprock bend iz Širokog Brijega koji je 2016. godine osnovao gitarist i kompozitor, Drago Ljubić. Not Jane iza sebe imaju veliki broj koncerata u regiji, a zapažen prvi nastup bilježe im je na manifestaciji West Herzegowina Fest u Širokom Brijegu. Utjecaje pronalaze u novovalnim i indie-rock bendovima prema kojima definiraju svoj zvuk. Pjesma “Paranoja” nastala je u Italiji, a govori o čovjeku koji se čvrsto drži svojih načela bez mogućnosti prihvaćanja nekih drugih, često logičnih objašnjenja.

  Not Jane u studio ulaze početkom 2017. godine, te u suradnji s Joškom Klarićem, producentom i frontmenom benda Ischariotzcky, snimaju svoj prvi single “Vesele žene s Pecare“, objavljen januara 2018. godine. Dva mjeseca kasnije, na YouTube kanalu izlazi i im drugi, neslužbeni, single i spot pod naslovom “Oda hipsteru“. Pjesme za oba single izdanja nastale su u saradnji s projektom Jam with friends iz Mostara. U ljeto 2018. godine, bend Not Jane dogovara saradnju s Gabrijelom Prusinom, mostarskim muzičarem, producentom i klavijaturistom benda Mostar Sevdah Reunion te u njegovom studiju “Groove“, u Mostaru, započinju rad na debitantskom albumu. Not Jane tržište i svoju prepoznatljivost, ovih dana, šire albumom prvijencem, “Akademski grad“.

  Diskografija – Not Jane – Akademski grad (Croatia Records, 2022)

  Not Jane su – Drago Ljubić (gitara i vokal) ; Marko Karačić (bass gitara) ; Jure Brekalo (bubnjevi)

  U početku nam je zamisao bila izdati EP sa 5 pjesama, ali smo se (na sreću) u zadnji tren predomislili i snimili album. Gabrijel Prusina nas je 2018. godine pozvao da snimimo live video za pjesmu ‘Hipster’, u sklopu projekta Jam with friends, nakon čega smo odlučili da ćemo cijeli posao odraditi kod njega. A onda, kako to već i biva, uz jednu spontanu kavu, naši prijatelji Nikola Galić i Tomislav Topić odlučuju snimiti spotove za pjesme ‘Paranoja’ i ‘Akademski grad’, a ostalo je povijest. Inspiraciju za tekstove vidim u svemu oko sebe, ali dolazi iz nekog dijela mene, koji je meni samom još uvijek nepoznanica. U slučaju prvog albuma, to je bio neki lokalni mikrosvijet i polusvijet. Ovaj album je svjedok vremena i prostora s kojima sam davno raskrstio. Što još reći, osim da smo stvarno ponosni na ovo djelo i hvala svima koji nas prate i podržavaju naš rad, bez njih ovo ništa ne bi ni imalo smisla,” ponosno je put do albuma opisao osnivač benda, Drago Ljubić.

  Album “Akademski grad” sadrži devet, redom autorskih pjesama. Novi album nosi duh osamdesetihih godina i Novog vala provlačeći uticaje moderne indierock muzike. Sav rad na albumu nastao je tokom 2018. i 2019. godine, a zbog pandemije, odgađali su objavu albuma. Na upit o genezi imena benda – Not Jane – dobio sam ovo objašnjenje. Bend se u početku zvao samo Jane, ali je od 70ih godina u Njemačkoj već postojao istoimeni bend. Njemci su im se javili i tražili da promijene ime, pa je tako nastalo novo ime – Not Jane – i svi sretni.

  Mada su Not Jane samo trojac – zvuk im je potpun kao da ih je mnogo više. Pjesme su pune ritma, harmonski i melodijski bogate. Kao da su smišljeno pravljene sa namjerom da budu radijski prijemčive, ali ne vjerujem da je to po srijedi. Jednostavno rečeno, svoj muzički izraz zasnivaju na uticajima dobre muzike koju su slušali tokom svog muzičkog odrastanja. Tekstovi pjesama benda Not Jane su afirmiativni i donose ideje svojstvene generaciji mladih sa kojima i sami dijele radosti i probleme savremenog svijeta. Not Jane već punom parom rade i na svom drugom albumu. U međuvremenu, uz primjeren marketing i promociju, imaju šansu da utvrde dobre pozicije za to dolazeće izdanje. Do tada, obratite pažnju na muziku albuma “Akademski grad“.

  Not Jane – “Akademski grad” – 1. Pariz ; 2. Neke stvari ; 3. Kotrljanje ; 4. Lidija ; 5. Hipster ; 6. Glad ; 7. Paranoja ; 8. Sam ; 9. Akademski grad

  Foto – Vlado Kraljević

  https://www.facebook.com/notjane07 / https://ampl.ink/AkademskiGrad /

  YT – Not Jane – Akademski grad

  YT – Not Jane – Kotrljanje