• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NEBOJŠA IGNJATOVIĆ – Svetlosti i senke (Lights & Shadows)

  NEBOJŠA IGNJATOVIĆ – Svetlosti i senke (Lights & Shadows)

  NEBOJŠA IGNJATOVIĆ – Svetlosti i senke (Lights & Shadows) / SENSE Production, 2020 / CDr / soundtrack / Srbija

  Nebojša Ignjatović rođen je u Beogradu, 1951. godine. Diplomirao je na Belgrade University of Arts, Faculty of Music, gdje je završio i post diplomske studije kod profesora Josipa Novosela. Bio je član Orkestra beogradske filharmonije, od 1975. do 1980. godine, dirigent Gudačkog orkestra Dušan Skovran, od 1977. do 2000. godine. S tim orkestrom gostovao je u Danskoj, Francuskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji i Njemačkoj. Godine 1970. nagrađen je za izvedbu kompozicije Slobodana Atanackovića, “Basso e Contra“. Godine 1983., kao član Simfonijskog orkestra New Jerseyja, svirao je s dirigentom Walterom Angelom. Godine 1987., bio je pobjednik takmičenja održanog u čast pedeset godina postojanja Simfonijskog orkestra Louisville i realizirao je turneju po SAD-u. Od 1970. Do 1983. godine, sa ansamblom Renaissance, gdje je svirao violu, realizirao je turneju po zapadnoj Europi.

  Od 1982. godine radi na odjelu gudačkih instrumenata, odsjek kontrabas. Godine 1997. imenovan je redovnim profesorom. U klasi profesora Nebojše Ignjatovića, diplomiralo je tridesetak studenata, od kojih većina radi u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru RTS-a ili u Orkestru opere u okviru Narodnog pozorišta. Neki od diplomiranih studenata zaposleni su u osnovnim ili srednjim školama u Beogradu, dok pet postdiplomaca radi u nekim od eminentnih svjetskih orkestara. Dvoje diplomiranih studenata iz klase profesora Nebojše IgnjatvićaSlobodan Gerić i Ivica Marušević – drže nastavu na Muzičkom fakultetu u Beogradu i Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

  Od 1993. godine, Nebojša je član ekipe koja djeluje pod imenom The Rubber Soul Project – postmodernog projekta multimedijske grupe. Godine 1994., komponovao je muziku za predstavu “The Budale” od Chelma izvedenu u Mladinskom gledališču u Ljubljani. Sarađivao je s Dah teatrom iz Beograda. Komponovao je muziku za predstave “Documents of Time” i “Cirque Macabre” te s njima ostvario turneje po SAD-u, Australiji, Njemačkoj i Norveškoj. Godine 2005., napisao je muziku za predstave “Alice i Kafka su mrtvi” i “Živio Rosenberg“, u koprodukciji Pozorišta Dah i Seven Stages iz Atlante. Godine 2006., napisao je muziku za predstavu “Priča o čaju“, izvedenu u New Orleansu. Godine 2008., komponovao je muziku za animirani film “Phantasmagoria“, iz 2008. godine. Iste godine, profesor Nebojša Ignjatović osnovao je konceptualnu muzičku grupu Secondhanders. S tom grupom realizirao je niz uspješnih izvedbi od kojih treba spomenuti koncert u Ulmu 2010. godine u okviru Dunav festa, koncert u Budimpeštu 2011., nastupe na festivalu savremenih kompozitora, Rostrum 2011. godine i na festivalu Iritacije.

  Od 2005. do 2007. godine, bio je prorektor na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. U tom je razdoblju organizirao je dvije međunarodne ljetne škole – na Mećavniku i u Pirotu. Ljetna škola na Mećavniku organizirana je u saradnji s filmskim režiserom Emirom Kusturicom, dok je Ljetna škola u Pirotu organizirana u okviru ideje o otvaranju odsjeka za jazz na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Za vrijeme svog mandata prorektora profesora, Ignjatović je, također, bio uključen u brojne aktivnosti u vezi s uvođenjem Bolonjskog procesa na Sveučilište u Beogradu.

  Naravno, dosta toga bi se i prije i nakon 2007. godine imalo vrijednoga za navesti vezano za umjetnički rad Nebojše Ignjatovića. O svemu tome, nešto više, možda, pisat ću nekom drugom prilikom.

  Na albumu “Svetlosti i senke (Lights & Shadows)” sarađivali su – Nebojša Ignjatović Nebe (vokal, klavijature, muzika, aranžmani) ; Luka Ignjatović (alt i sopran saksofon) ; Ana Janković (prateći vokali) ; Ben Whilshire (el. gitara)

  Nebojša Ignjatović nije po prvi puta predstavljen na regionalnom muzičkom web portalu Barikada – World of Music (www.BARIKADA.com). Desilo se to već u dva maha. Prvi puta je predstavljen kao Professor Nebe, kroz njegov projekat “Beatless“, a drugi puta u sklopu njegovog projekta The Rubber Soul Project – “The Rubber Soul Project Collection“.

  Jedno od njegovih predstavljanja završio sam riječima – “Ostajem sa pitanjem – što nam to novo može ponuditi profesor Nebojša Ignjatović? Ako saznam – javim vam.” Eto, došao je i taj trenutak. U rukama mi je jedan od njegovih muzičkih projekata – (Muzika za animirani film Rastka Ćirića) “Svetlosti i senke (Lights & Shadows)“. Radi se o CDr zapisu – soundtrack za istoimeni animirani film. Radi se o vokalno-instrumentalnim zapisima u trajanju od 0:14 sekundi do 4:12 (minute/sekunde) – sve u svrhu tonskog pokrića dešavanja koja prate dotični animirani film.

  Nebojša Ignjatović je u Kaliforniji (USA) dobio nagradu za muziku iz Ćrićevog crtanog filma “Svetlosti i senke“. “To je stilizovana verzija Geteovog ‘Fausta’. Ceo Faust za 10 minuta. To je priča o čoveku koji je prodao senku đavolu. Senke su prikazane rukama. Glavni junaci su dve ruke koje mogu biti ruke gledaoca ili autora. Jedna ruka je čovek, a druga je đavo i to je zapravo pozorište senki“, objašnjava autor. U pitanju je adaptacija GeteovogFausta“. Glavni lik, zbog znanja, strasti i vlasti, đavolu prodaje svoju sijenku.

  Rastko Ćirić potpisuje scenario, režiju, dizajn i animaciju filma. Animator i jedan od producenata je Iva Ćirić, a producent filma Milan Stojanović. Montaža i dizajn zvuka djelo su Svetolika Miće Zajca, a Nebojša Ignjatović je kompozitor muzike koja prati to umjetničko djelo.

  Na ovo izdanje ukazao mi je moj beogradski prijatelj – Slobodan Boco Samardžija – bivši dopisnik Politike iz Moskve, Rusija. Hvala mu u svakom slučaju. Konačan sud o ovom umjetničkom djerlu, u cjelini, moći ću reći tek kada ga sagledam u cjelini – animirani film + soundtrack. Do tada… ostaje kako jeste.

  Nebojša Ignjatović – “Svetlosti i senke (Lights & Shadows)” – (Muzika za animirani film Rastka Ćirića) – 1. Predstava senki (The Shadows Performance) ; 2. Đavolova senka (Devil’s Shadow) ; 3. (San i) Bašta (Dream Over) Garden ; 4. Tango Mortale ; 5. Daleka svetlost (Faraway Light) ; 6. Drvo života (Tree of Life) ; 7. Lukavago (The Deceiver) ; 8. Đavolove ponude (Devil’s Offers) ; 9. Pad (The Fall) ; 10. Nije Džeret sve što sija (Not Everything That Shines is Jarrett) ; 11. Figitara (Figitar) ; 12. Otrovno drvo (Poison 3)

  Vezani linkovi
  Professor Nebe – “Beatless” (Recenzija: Dragutin Matošević)
  The Rubber Soul Projest – The Rubber Soul Project Collention (Recenzija: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/nebojsha.nebe / https://www.facebook.com/sensefilmtv /

  YT – Nebojša Ignjatović – A Poison Tree

  YT – Nebojša Ignjatović – Lights And Shadows (Trailer)