• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  PROFESSOR NEBE – Beatless

  PROFESSOR NEBE – Beatless

  PROFESSOR NEBE – Beatless / CD / Srbija

  Professor Nebe (Nebojša Ignjatović) rođen je u Beogradu, 1951. godine. Diplomirao je na Belgrade University of Arts, Faculty of Music, gdje je završio i post diplomske studije kod profesora Josipa Novosela. Bio je član Orkestra beogradske filharmonije, od 1975. do 1980. godine, dirigent Gudačkog orkestra Dušan Skovran, od 1977. do 2000. godine. S tim orkestrom gostovao je u Danskoj, Francuskoj, Ujedinjenom kraljevstvu, Italiji i Njemačkoj. Godine 1970. nagrađen je za izvedbu kompozicije Slobodana Atanackovića, “Basso e Contra“. Godine 1983., kao član Simfonijskog orkestra New Jerseyja, svirao je s dirigentom Walterom Angelom. Godine 1987., bio je pobjednik takmičenja održanog u čast pedeset godina postojanja Simfonijskog orkestra Louisville i realizirao je turneju po SAD-u. Od 1970. Do 1983. godine, sa ansamblom Renaissance, gdje je svirao violu, realizirao je turneju po zapadnoj Europi.

  Od 1982. godine radi na odjelu gudačkih instrumenata, odsjek kontrabas. Godine 1997. imenovan je redovnim profesorom. U klasi profesora Nebojše Ignjatovića, diplomiralo je tridesetak studenata, od kojih većina radi u Beogradskoj filharmoniji, Simfonijskom orkestru RTS-a ili u Orkestru opere u okviru Narodnog pozorišta. Neki od diplomiranih studenata zaposleni su u osnovnim ili srednjim školama u Beogradu, dok pet postdiplomaca radi u nekim od eminentnih svjetskih orkestara. Dvoje diplomiranih studenata iz klase profesora Nebojše IgnjatvićaSlobodan Gerić i Ivica Marušević – drže nastavu na Muzičkom fakultetu u Beogradu i Muzičkoj akademiji u Novom Sadu.

  Od 1993. godine, Nebojša je član ekipe koja djeluje pod imenom The Rubber Soul Project – postmodernog projekta multimedijske grupe. Godine 1994., komponovao je muziku za predstavu “The Budale” od Chelma izvedenu u Mladinskom gledališču u Ljubljani. Sarađivao je s Dah teatrom iz Beograda. Komponovao je muziku za predstave “Documents of Time” i “Cirque Macabre” te s njima ostvario turneje po SAD-u, Australiji, Njemačkoj i Norveškoj.

  Godine 2005., napisao je muziku za predstave “Alice i Kafka su mrtvi” i “Živio Rosenberg“, u koprodukciji Pozorišta Dah i Seven Stages iz Atlante. Godine 2006., napisao je muziku za predstavu “Priča o čaju“, izvedenu u New Orleansu. Godine 2008., komponovao je muziku za animirani film “Phantasmagoria“. Iste, 2008. godine, profesor Nebojša Ignjatović osnovao je konceptualnu muzičku grupu Secondhanders. S tom grupom realizirao je niz uspješnih izvedbi od kojih treba spomenuti koncert u Ulmu 2010. godine u okviru Dunav Festa, koncert u Budimpeštu 2011., nastupe na festivalu savremenih kompozitora, Rostrum, 2011. godine i na festivalu Iritacije.

  Od 2005. do 2007. godine, bio je prorektor na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. U tom je razdoblju organizirao je dvije međunarodne ljetne škole – na Mećavniku i u Pirotu. Ljetna škola na Mećavniku organizirana je u saradnji s filmskim režiserom Emirom Kusturicom, dok je ljetna škola u Pirotu organizirana u okviru ideje o otvaranju odsjeka za jazz na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Za vrijeme svog mandata prorektora profesora, Ignjatović je, također, bio uključen u brojne aktivnosti u vezi s uvođenjem Bolonjskog procesa na Sveučilište u Beogradu.

  Naravno, dosta toga bi se i prije i nakon 2007. godine imalo vrijednoga za navesti vezano za umjetnički rad Nebojše Ignjatovića. O svemu tome, nešto više, možda, pisat ću nekom drugom prilikom.

  Na albumu Professor Nebe – “Beatless” sarađivali su – Nebojša Ignjatović Nebe (glavni vokal, gitara, klavijature) ; Del Arno Bend ; Miloš Petrović (klavijature) ; (Dušan) Duda Bezuha (gitara) ; Aneta “Martha” (vokal) ; (Slobodan) Bata Božanić (bass) ; (Miroslav Karlović) Karlo (bubnjevi) ; Rade Bulatović Cheya (bass) ; Hor “Paganke” ; (Vladeta Kandić) Bata Kanda (harmonika) ; Branko Marković (kontrabas) ; Kosta Popović (klavir) ; Edi Sađil (saksofon) ; (Petar Miladinović) Pera Joe i Macan (usna harmonika i gitara) ; (Dragan) Dadi Stojanović (električna gitara) ; Dečji hor ; Demijan (klavijature) ; (Branko Mačić) Mačak (gitara) ; (Milan) Miša Komnenić (klavijature) ; Zora Vitas (vokal)

  Professor Nebe učinio je neobičnu stvar – svima dobro znanim pjesmama legendarne liverpulske četvorke, grupa The Beatles, dao je svoje, jedinstveno i originalno “viđenje“. Najbolji uvid ovoj tvrdnji dat će citat sa inner omota albuma “Beatless” gdje Nebojša Ignjatović kaže – “…svakoj pjesmi napravio sam muzički pomak koji na taj način postaje ‘razlog za pjesmu’. Taj pomak je bio usmjeren ka promjeni žanra. Tako je ‘I’ll Cry Instead’, u originalu rock and roll, u preradi dobila formu francuske jazz numere a-la Django Reinhardt, ‘She Loves You’ u obradi postaje reggae numera, ‘Martha My Dear’ je prekomponovana za milicijski duvački orkestar, ‘You Never Give Me Your Money’ je rađena na bazi rumunskog melosa… i tako dalje…“. Već i iz ovog citata da se zaključiti o kakvom umjetničkom djelu se radi.

  Podržan od strane vrhunskih srpskih muzičara, Nebojša Ignjatović podario nam je vrijedan umjetnički dokument. Njegov pristup dobro znanim pjesmama grupe The Beatles neuobičajen je, iznenađujući, ali im je Professor Nebe dao unikatnu umjetničku teksturu. Već nakon par slušanja, taj “šokantni” moment nestaje i pjesme u novim aranžmanima prihvataju se najnormalnije, kao da su u originalnim interpretacijama.

  Na ovo, malo starije izdanje – iz 2001. godine – ukazao mi je moj beogradski prijatelj – Slobodan Boco Samardžija – bivši muzičar i dopisnik Politike iz Moskve, Rusija. Što više, Boco mi je dostavio i digitalni zapis tog izdanja. Hvala mu u svakom slučaju.

  Ostajem sa pitanjem – što nam to novo može ponuditi profesor Nebojša Ignjatović? Ako saznam – javim vam.

  Professor Nebe – “Beatless” – 1. I Want To Hold Your Hand ; 2. She Loves You ; 3. I Wanna Be Your Man ; 4. I Feel Fine ; 5. From Me To You ; 6. (A Very) Hard Days Night ; 7. I’m A Loser ; 8. You Never Give Me Your Money ; 9. I’ll Cry Instead ; 10. She’s Leaving Home ; 11. A Ticket to A Hard Drive ; 12. I’m Happy Just To Dance With You ; 13. I Don’t Want To Spoil The Party ; 14. Martha My Dear ; 15. Girl ; 16. Happiness Is A Worm Gun ; 17. Why Don’t We Do It On The Road ; 18. Glass Onion

  https://www.facebook.com/nebojsha.nebe 

  YT – PROFESSOR NEBE – A (very) hard days night (Album Beatless)

  YT – PROFESSOR NEBE – I’ll cry instead (Album Beatless)