• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  NATALI DIZDAR – Iluzije

  NATALI DIZDAR – Iluzije

  NATALI DIZDAR – Iluzije / Agapa, 2017 / CD, digital / indie pop, pop rock / Hrvatska

  Natali Dizdar je prvo pojavljivanje u javnosti ostvarila krajem 2003. u popularnom reality showu televizijske kuće Nova TV, gdje biva zapažena zbog snažnog vokala i završava u finalu, kao trećeplasirana iza Rafaela Dropulića Rafe i Saše Lozara. Nakon toga, nastupila je duža stanka za Natali, tijekom koje je pomno biran materijal za njen debitantski album, a u ljeto 2004. godine izlazi i prvi njen službeni singl, “Ne daj“, koji odmah uspijeva osvojiti gotovo sve top-ljestvice, kako mainstream, tako i alternativne, te biva nagrađen Zlatnom kooglom za pjesmu godine, nagradom HR Top 20 za najbolje plasiranu pjesmu na top-ljestvicama tijekom godine, kao i trima nominacijama i osvojenim Porinom za najboljeg debitanta. “Ne daj” se smatra najuspješnijim domaćim singlom 2004. godine.

  Nakon još jednog vrlo uspješnog singla, u svibnju 2005. izlazi i dugo očekivani album “Natali Dizdar“, koji osvaja kritiku i uskoro dostiže srebrnu nakladu. Krajem 2005., album je uvršten na popis deset najboljih domaćih albuma godine po izboru glazbenih kritičara Jutarnjeg lista, a prima i čak osam nominacija za Porin 2006. Novi album “Pronađi put” izašao je 18. marta 2009. godine, a za sljedeći je singl najavljena pjesma “Stranac“. Godine 2011. godine, diplomirala je na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu i stekla zvanje profesorice socijalne pedagogije. Njen aktuelni album nosi naziv “Iluzije” i objavljen je 2017. godine. (Izvor informacija – Wikipedia)

  DiskografijaNatali Dizdar (Croatia Records, 2005.) ; Pronađi put (Agapa, 2009.) ; ZKM Live (Agapa, 2012.) ; Iluzije (Agapa, 2017.)

  Na albumu su radili – Natali Dizdar (vokal) ; Vladimir Mirčeta (gitara, bass gitara) ; Ivan Levačić (bubnjevi) – uz gostujuće muzičare u studijuJura Ferina ; Dino Šaran ; Đani Pervan ; Viktor Lipić

  Natali Dizdar je na tržištu sa svojim trećim studijskim albumom – “Iluzije” (Agapa, 2017). Na albumu se nalazi jedanaest pjesama. Uz Dina Šarana, autora hitova (“Grijeh” i “Mjesto za jedno“) i Vladimira Mirčete (frontman grupe Mayales), na albumu su sarađivali i tekstopisci poput pjesnika Dejana Aleksića, Marte Muždalo i Petra Beluhana (Mayales).

  Natali je na albumu, uz Vladimira Mirčetu, koautorica sedam pjesma, što najavljuje jedan novi ciklus u njenoj kantautorskoj muzičkoj karijeri. Muzičku produkciju potpisuje dvojac, Jura Ferina (Svadbas) i Pavle Miholjević (Svadbas). Početak i kraj albuma zaokruženi su istom pjesmom, “Nećeš me, zar ne” te engleskom verzijom iste, “Pills“. Na albumu se nalazi i jedna obrada pjesme, “Out of time“, britanskog benda Blur.

  Natali Dizdar, neosporno je, ima visoke vokalne kvalitete, a sada vidimo i autorske, ali joj je diskografija vremenski neusklađena. Uvijek, sa svakim svojim diskografskim radom “bljesne“, a onda je nema… nestane bez traga. To svakako nije dobro za građenje jedne stabilne muzičke karijere koja bi imala uzlaznu putanju.

  Ovo je album, prvenstveno, za slušanje. Pjesme su melodične, pjevne, nježne, lagane, atmosferične… Opet, svaka od njih ima svoju osobnost. Najveći odjek imat će u radijskim programima.

  Nadam se da će Natali Dizdar diskografski, od sada, biti postojanija. Njene vokalne kvalitete su neosporne, a što je još i važnije, dobro pazi što će uključiti u svoj repertoar i u tome je dosta uspješna. Uz gore pobrojane saradnike, profesionalce svog posla, njeni muzički dometi su neograničeni. Na kraju krajeva, sve konce svoje buduće karijere u svojim rukama drži upravo Natali Dizdar. Nadam se da će nas obradovati još nebrojeno puta.

  Natali Dizdar – “Iluzija” – 1. Nećeš me, zar ne ; 2. Iluzionist ; 3. Ne reci zauvijek ; 4. Zvijeri (Glad) ; 5. Mrak ; 6. Mjesto za jedno ; 7. Grijeh ; 8. Danima ; 9. Krenimo nekamo ; 10. Out of times ; 11. Pills

  Vezani link – NATALI DIZDAR – Nastup u Zagrebu (Foto raport: Bernarda Buden)

  https://www.facebook.com/natalidizdar.official / https://www.facebook.com/agapamusic

  Foto – Boris Poljičanin

  YT – Natali Dizdar – Nećeš me, zar ne

  YT – Natali Dizdar – Pills

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *