• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MOONCAGE – Mooncage

  MOONCAGE – Mooncage

  MOONCAGE – Mooncage / Self-released, 2019 / CD-r, Dig / rock, post-grunge / Srbija

  Bend Mooncage formiran je 2013. godine, u Beogradu, Srbija. Svojom muzikom spaja muzičke stilove koji su obilježili muzičku scenu gradova – San Francisco, Seattle i Beograd. Svoj izvorni vintage rock’n’roll zvuk, obogatili su sa post-grunge i blues elementima. Članovi benda tvrde da su sastavili konačnu postavu, koja se već ustalila i u kojoj više neće biti izmjena. Svi članovi su iskusni muzičari i kalili su se u raznim uspješnim bendovima – Toni (bubanjar, svirao je u niškoj grupi Pinokio, 90-ih, a trenutno svira i u bendu Boozter), Vox (bass i fagot, svirao u grupama Klot i Good Eye Closed), Draža (gitara i sjajan kao bubnjar, svirao je u grupi Flip Out), a Billy (dolazi iz poznatog AC/DC tribute benda, BandX).

  Mooncage, od važnijih nastupa, ističu onaj kada su bili predgrupa bendu My Baby (Amsterdam, Nizozemska). Godine 2019., nastupili su na beogradskob Beer Festu. Bend Mooncage planira da krene sa ozbiljnijim koncertnim aktivnostima. Uskoro izlazi njihov novi single za koji je već urađen i video spot u produkciji Studio Whiskey iz Zemuna. Tim video spotom, bend najavljuje nastupe gdje god je to moguće. Ujedno, taj video spot je najava novih pjesama koje će se pojaviti na drugom albumu benda Mooncage. Bend sa ponosom ističe podatak da je započeo saradnju sa gospodinom Pecom Antonovićem koji se sada brine o masteringu njihovih novih muzičkih snimaka.

  DiskografijaMooncage (Self-released, 2019)

  Mooncage su – Milan Živadinović Billy (vokal, slide gitara) ; Dejan Dražić (el. i ak. gitare) ; Vojislav Jocić Vox (bass gitara, preteći vokal, bassoon-fagot) ; Dejan Đurić Toni (bubnjevi)
  Gostujući muzičari bili suSvebor Šakić (gitara, 1,3,4,5,7,10) ; Milovan Paunović (Hammond, 10) ; Marko Jovanović (bubnjevi, 1,2,3,4,6,7,9,10) ; Radoš Ćapin (bubnjevi, 5) ; Nebojša Mandić (bubnjevi, 8) ; Marija Muminović (prateći vokal, 8)

  Mooncage u svom zvuku nosi i elemente post-grunge muzike. To mi daje priliku da dam definiciju tog zvuka. Grunge je žanr iz američke rock muzike i bio je odgovor na britanski punk. Pojavio se sredinom 80-ih, no primjećen je tek početkom 90 -ih. Grunge je okarakteriziran kao spoj hardcore punka, heavy metala te indie rocka. Najvažnija obilježja grungea su – gitare podešene na jaku distorziju te tekstovi pjesama koji su na granici između idealizma i pesimizma. Taj žanr najviše su popularizirali bendovi – Nirvana, Pearl Jam, Soundgarden, Mudhoney, Alice In Chains

  U slučaju albuma “Mooncage“, beogradskog benda Mooncage, post-grunge elementi dominiraju u njihovom zvuku. Uz to, njihov zvuk garniran je rockom. Moram se pozvati na festival Rock Otočec 2010. godine. Tu najveću rock manifestaciju dežele (nažalost, festival više ne djeluje) na najbolji način je, nastupom od 04-07-2010 godine, zatvorio beogradski BandX – AC/CD real tribute bend u kojem je vokal bio Milan Živadinović Billy, kojeg srećem i u bendu Mooncage. Kako je onda bio odličan vokal i danas je, s tim, da je sada i slide gitarista.

  Moram na ovom mjestu pohvaliti i profesionalno urađen omot ovog albuma. Napominjem – radi se o Self-released izdanju. Taj rad potpisuju Dragan Dražić (graphic design) i Dejan Mandić (artwork). Bravo, svaka čast.

  Album “Mooncage” sadrži 10 autorskih pjesama članova benda Mooncage, pjevanih engleskim jezikom. Grunge ima dosta pristalica u Srbiji i ta činjenica će pogodovati grupi Mooncage da na krilima svoje muzike obiđe mnoga mjesta gdje se svira dobra muzika. Ne sumnjam da će biti dobro primljeni. Da imam radijsku emisiju, bez ikakvog ustezanja bih pustio njihovu pjesmu “Waiting“, a sigurno i još koju. Mooncage su podjednako dobri i u instrumentalnom i u vokalnom segmentu svog rada. To im daje privilegiju da se nadaju uspješnoj muzičkoj karijeri. Za pravi uspjeh treba dosta toga, a najvažniji elementi su u rukama samih muzičara. Uz dosta upornog i vrijednog rada, uspjeh svakom bendu, pa i Mooncage, zagarantovan je.

  Mooncage – “Mooncage” – 1. Desert ; 2. Crystal Sun ; 3. What Is Life ; 4. Mochwara ; 5. Waiting ; 6. Situation ; 7. There Can Be Only One ; 8. Give Me Love (Live from FEST club) ; 9. Thrill Is Gone ; 10. When You’re Gone

  https://www.facebook.com/Mooncageband / https://mooncage.bandcamp.com/releases /

  YT – MOONCAGE – Waiting

  YT – MOONCAGE – There Can Be Only One