• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  MILAN PETKOVIĆ – Kad niko ne čeka

  MILAN PETKOVIĆ – Kad niko ne čeka

  MILAN PETKOVIĆ – Kad niko ne čeka (Zeleni vir Records, Slušaj najglasnije, 2023 / CD-r / nu-jazz / Srbija

  Milan Petković rođen je u Prištini, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Tu je završio i Fakultet muzičke umjetnosti. Diplomirao je 2003. godine sa tezom: “Pet župnih soneta Wolfganga Amadeusa Mocarta“. Sa komponovanjem je počeo još od malih nogu. Svoje prve kompozicije pisao je još u osnovnoj školi, a do polaska u srednju školu već je počeo da radi u svojoj struci sa nekoliko audio zapisa iz tog vremena. Tokom studija, pored komponovanja, bavio se i pozorištem, komponujući muziku za nekoliko pozorišnih predstava. U njegovom stvaralačkom opusu najzastupljenija je tema eksperimentalnog ili ambijentalnog jazza.

  Svoj prvi studijski album, “Music Box“, snimio je i objavio 2012. godine sa svojim trio (Milan Petković Trio, osnovan 2005. godine, a radio u sastavu – Milan Petković, klavijature ; Dejan Stojanović, bass i Ivan Cvetković, bubnjevi), sa izdavačkim pravima u izdanju Centra za kulturu Aleksinac i Nezavisne izdavačke kuće Zdenka Pnjaček Franjića iz Zagreba, “Slušaj najglasnije“. Godine 2013., Milan osniva sopstvenu izdavačku kuću, “Green Vortex” i u saradnji sa diskografskim kućama – “Slušaj najglasnije” iz Zagreba i “Constantinus” iz Niša, izdaje album “Reflection“. U godinama koje su uslijedile, objavio je još nekoliko albuma koji su pobrojani u ovom prikazu – sekcija – Diskografija.

  U svojim današnjim koncertnim nastupima, Milan opet djeluje sa ekipom imena Milan Petković Trio koji sada čine – Milan Petković – klavijature ; Nebojša Despotović – gitara i Mihajlo Anđelković – bubnjevi. Repertoar tog trija bazira se na eksperimentalnom – autorskom jazzu.

  Diskografija – Milan Petković Trio – Music Box – Muzička kutija (CDr, Slušaj najglasnije, 2012) ; Milan Petković – Reflection – Odraz (CDr, Slušaj najglasnije, Green Vortex, Constantinus, 2014) ; Milan Petković – Sanctuary – Utočište (CDr, Slušaj najglasnije, 2014) ; Milan Petković – Hope – Nada (CDr, Slušaj najglasnije, 2015) ; Milan Petković – Ashore – Na obali (CDr, Slušaj najglasnije, 2016) ; Milan Petković – Confirmation Of Life – Potvrda o životu (CDr, Slušaj najglasnije, 2017) ; Milan Petković – To the End of the World – Do kraja svijeta (CDr, Slušaj najglasnije, (2019) ; Milan Petković – In the Heart – U srcu (CDr, Slušaj najglasnije, 2019) ; Milan Petković – Butterfly – Leptir (CDr, Slušaj najglasnije, 2019) ; Milan Petković – Kad niko ne čeka (CDr, Slušaj najglasnije, Zeleni vir Records, 2023)

  Album “Kad niko ne čeka” svirali i pjevali su – Milan Petković (vokal, klavijature, Rhodes, Roland SH-09 – na njemu je svirao i bass uz razne gitarske pedale, bubnjevi, sound effects) ; Kristijan Đorđević (saksofon, 6 i 7, stari mu suradnik iz Milan Petković Quarteta, a biografija mu sadrži i učešća s Eroteme, Gavrilo & Principi, Balkan New Jazz Orchester i Antonio Kitanovskim) ; Jovana Vujošević (prateći vokali, 1) ; Anđela Živanović (prateći vokali, 1 i 2)

  Deseti album kompozitora i instrumentaliste + vokaliste, Milana Petkovića, “Kad niko ne čeka“, u zajedničkom izdanju Muzičke produkcijeZeleni vir Records” i Izdavačke kućeSlušaj najglasnije“, objavljen je nedavno. Album je snimljen u Milanovom studiju Zeleni vir Records, nosi i njegovu etiketu. Zeleni vir Records, Milanov je projekat pokrenut 2013. godine.

  Na albumu je sedam kompozicija. Na upit – po čemu se ovaj album razlikuje od prethodnih, Milan je odgovorio – “Ovaj album, za razliku od svih dosadašnjih, bazira se na tekstovima pjesama. Pored nekoliko mojih, na albumu je po jedna pjesma sa tekstom koji potpisuju Miloš Crnjanski (3) i Zdenko Pnjaček Franjić (4). Ostale tekstove pjesama pisao sam ja. To su pjesme koje sam ranije pisao i koje sam ostao sam sebi dužan da ih objavim. Godinama u sebi nosim ideju da to snimim i objavim, ali nikako nisam mogao da skupim hrabrosti za taj korak, sve do sada. Novost su i prateći vokali. Uvelike su skračeni i kompresovani formati pjesama koje su nekad trajale i po 20-ak minuta, a i dulje, a sada su radio-friendly, opsega od po 3-4, pa sve do 12 minuta. Tekstovi pjesama govore o ljubavi, čežnji, prijateljstvu, traženju sebe i o slobodi… To su teme koje mladog čovjeka okupiraju tokom odrastanja i pokušaja spoznavanja sebe naspram svijeta u kome se živi. Činjenica da svijet nije kakav bi mi voljeli da bude, ili kako ga zamišljamo, ne znači da treba da odustanemo od svojih snova i od stvari u koje vjerujemo i koje volimo.

  Muziku ovog albuma definišu kao nu jazz. Šta je nu jazz? Nu jazz muzika je stil elektronike koji prikazuje improvizaciju i harmonijske koncepte koji se tipično nalaze u jazzu. Poznat je i pod nazivima electro-jazz, e-jazz, electronic lounge, future jazz, jazztronica i jazz house. Nu jazz je svaka muzika koja spaja elemente jazza sa drugim muzičkim stilovima, kao što su funk, soul ili elektronska plesna muzika. Muzika cijelog ovog albuma u potpunosti se uklapa u ovu definiciju.

  Milan ni jednog trenutka ne podilazi “niskim strastima” kako bi svoju muziku učinio pristupačnijoj široj muzičkoj klijenteli. Jasno je da je cijelo vrijeme svoj. Cijenim tu njegovu odliku i album “Kad niko ne čeka“, jedan je od rijetkih albuma koji sam u posljednjih mjesec dana prvo odslušao od početka do kraja, a tek potom sam sjeo o njemu napisati svoj sud – preporuku. Ni jednog trena, dok sam ga slušao, ne pomislih da ga više ne slušam, neku pjesmu da preskočim ili tome slično. Ne. Album sam odslušao u cjelini što već samo po sebi mnogo govori. Vjerujem da će se to desiti i vama samo ako mu za to date priliku.

  Milan Petković živi u mjestu Aleksinac, Srbija i radi kao profesor muzičke kulture. Ta radna pozicija nerijetko implicira strogoću i sklonost tradicionalizmu. Srećom, tih elemenata kod prof. Milana, bar u njegovoj muzici predstavljenoj na ovom albumu, nema.

  Ovim tekstom sam iskazao moj jasan i nepokolebljiv sud, a mislim da je iz mog teksta jasna i preporuka da obratite dostojnu pažnju na ovog vanserijskog umjetnika.

  Milan Petković – “Kad niko ne čeka” – 1. Kad niko ne čeka ; 2. Sama ; 3. Vetri ; 4. Ko je komu sve ; 5. Pesma prijateljstva ; 6. Sumrak ; 7. Slobodan

  Photo: Marko Miladinović

  https://www.facebook.com/milanpetkovicmusic / https://milanpetkovic.com/en /

  YT – Milan Petković – Kad niko ne čeka

  YT – Milan Petković – Ko je komu sve