• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MILAN MLADENOVIĆ / MITAR SUBOTIĆ SUBA – Angel’s Breath

  MILAN MLADENOVIĆ / MITAR SUBOTIĆ SUBA – Angel’s Breath

  MILAN MLADENOVIĆ / MITAR SUBOTIĆ SUBA – Angel’s Breath / Croatia Records, Zadužbina Milana Mladenovića, 2020 / CD, LP, dig / alrternative / Srbija

  Milan Mladenović (Zagreb, 21.09.1958. – Beograd, 05.11.1994.), bio je jugoslovenski i srpski rock muzičar. Jedan od osnivača i frontmen jugoslovenske art rock grupe Ekatarina Velika. Godine 1980. zajedno sa Dragomirom Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, Mladenović osniva svoj prvi značajniji sastav – Šarlo akrobata. Prvi nastup su imali aprila 1980. godine u beogradskom SKC-u, kao predgrupa Pankrtima. Nekoliko pjesama grupe Šarlo akrobata (“Niko kao ja“, “Ona se budi“, “Oko moje glave“, “Mali čovek“) ubrzo je objavljeno na kultnoj kompilaciji “Paket aranžman“, a 1981. godine izlazi prvi i jedini album benda – “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…“, koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa. Šarlo akrobata se nakon toga raspada usljed međusobnih nesuglasica između Milana i Dušana.

  Krajem 1981. godine, Milan Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem, drugarom iz bivšeg benda Lumunovo drvo, formira novi bend Katarina II. Tokom 1982. novom bendu se priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate, Ivan Vdović. U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album “Katarina II” na kojem se nalaze čuvene numere “Aut“, “Jesen“, “Radostan dan“, “Treba da se čisti“, “Ja znam” i druge. Većinu tekstova na debi ploči radio je Milan Mladenović, tekstove za pesme “Vrt” i “Platforme” potpisao je Gagi, a muzika je zajednička. U tom periodu, Gagi dolazi u sukob sa zakonom i po povratku iz zatvora saznaje da više nije član grupe. Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te bend bira novo ime – Ekatarina Velika. U EKV dolazi novi bubnjar, Ivan Fece Firči (ex Luna), umjesto Vda. Godine 1985., izlazi istoimeni album “Ekatarina Velika“, koji dobija povoljne kritike te skreće pažnju na bend. Fece se kratko zadržava u bendu te za bubnjeve dolazi Ivan Ranković Raka (ex Tvrdo srce i velike uši). Album iz 1986., “S vetrom uz lice“, lansira ih na sam vrh jugoslovenske rock scene, gdje sa Mladenovićem na čelu, ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

  Tokom rada sa bendom Ekatarina Velika, Mladenović kao producent sarađuje na albumima bendova Gustaf i njegovi dobri duhovi i Fit. Godine 1985., zajedno sa ostalim članovima benda Ekatarina Velika, pojavljuje se u filmu Gorana MarkovićaTajvanska kanasta“, a sljedeće godine i u filmu Milana ŽivkovićaCrna Marija“, gdje igra glavnu ulogu i za koji je napisao numeru “Bus Station“. Krajem osamdesetih piše muziku za jednu pozorišnu predstavu na kojoj još rade i Vlatko Stefanovski, Đorđe Erić, Zoran Petrović i drugi… (Wikipedia)

  Mitar Subotić Suba a.k.a Rex Illusivi (Novi Sad, Srbija, Jugoslavija, 23.06.1961. – Sao Paulo, Brasil, 0211.1999.) bio je nuzičar i kompozitor koji je puni uspjeh dostigao preseljenjem u Brazil. U rodnom gradu, Novi Sad, stekao je univerzitetsku diplomu, ali je u Beogradu nastavio studij elektronske muzike. Studirao je muzičku teoriju, komponovanje, kao i sviranje klavira i harmonike. Bio je pionir electronic muzike u tadašnjoj Jugoslaviji. Tokom 80-tih miksao je i bio producent na mnogim albumima jugoslovenske new wave scene (Ekatarina Velika, Haustor, Bolero, Marina Perazić…).

  Godine 1986., njegova electronic fusion verzija jugoslovenskih narodnih uspavanki, “In The Mooncage“, biva nagrađena od strane UNESCO Međunarodnog fonda za promociju kulture, što je uključivalo tromjesečnu školarinu za istraživanje Afro-Brazilian ritmova u Brazilu. Zavolio je tada tu zemlju i tu muziku te je emigrirao za Sao Paulo, Brazil, 90-tih godina. U novom okruženju imao je plodonosnu muzičku karijeru. Tokom tog perioda producirao je i zadnji album Milana Mladenovića, “Angel’s Breath” (1994), a snimio je i svoj legendarni album “Sao Paulo Confessions“. Novembra 2., 1999. godine, radio je na post produkciji albuma njegovog novog otkrića – dive imenom Bebel Gilberto, kada je njegov studio zahvatio požar. Nastradao je od velikog dima pokušavajući iz studija iznijeti što više novosnimljenog materijala. Suba je umro nekoliko dana po izdavanju njegovog sada već legendarnog albuma “Sao Paulo Confessions” i kratko prije izdavanja albuma te iste Bebel Gilberto, “Tanto Tempo“, koji je postao najprodavaniji brazilski album van Brazila.

  Album “Angel’s Breath” su snimili – Milan Mladenović (vokal, gitara, truba, usna harmonika) ; Mitar Subotić Suba (klavijature) ; Fabio Golfetti (gitara) ; Marisa Orth (vokal) ; Madalena (vokal) ; Joao Parahyba (perkusije) ; Taciana Barros (glavna savjetnica)

  Prvobitno izdanje albuma, “Angel’s Breath“, izdato pod istoimenim nazivom, ostavština je Milana Mladenovića originalno izašla nekoliko sedmica nakon njegove smrti, 1994. godine. Pjesme koje su Milan i Suba dugo vremena imali u ladicama, konačno su odlučili snimiti ljeta ’94. kad je Milan otputovao Subina kraj svijeta’. Sam album je skoro ostao u domeni ‘kultnih’ ili ‘zaboravljenih’ da ih Croatia Records i Zadužbina Milana Mladenovića nisu odlučili ponovno oživjeti i objaviti kao reizdanje koje je ostalo gotovo u cijelosti isto. Jedna važna razlika između originalnog albuma i ovog izdanja jest u imenu izvođača koji potpisuje ovaj album. Izvorno su se i bend i album zvali “Angel’s Breath“, dok je reizdanje dobilo ime autora – Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba. Osim njih dvojice, na albumu su još sudjelovali Joao Parahyba, Fabio Golfetti, Taciana Barros, Marisa Orth i Madalena.

  Uvijek ću pozdraviti reizdanja koja su izdržala protok vremena, a sveopću pažnju su opravdala svojom neporecivom kvalitetom. Takav je slučaj i u primjeru ponovnog izdavanja albuma “Angel’s Breath“. Muzika na ovom albumu je, u neku ruku, spojila muziku Balkana i Brazila – red sambe, red balkanske muzike, red psihodelije, red repetitivnih ritmova uz tek povremene pjevačke uplive… U svakom slučaju, album vrijedan slušanja.

  Oba ova umjetnika već odavno su ušla u legende muzičke scene našeg regiona. Njihova ostavština je neprocjenjive vrijednosti. Obogatila je trezor muzičke ostavštine generacija sa ovih prostora. Dali su nam, oba, što su u svojim kratkim životima uspjeli dati, ali mi imamo dosta materijala i treba nam dosta vremena da proniknemo u svaki muzički biser koji su nam ostavili. Na tom tragu je i muzika ovog albuma.

   

  Milan Mladenović / Mitar Subotić Suba – “Angel’s Breath” – 1. Praia Do Ventu Eternu ; 2. 40 Seconds Of Love ; 3. Metak ; 4. Assassino ; 5. Aplauzi ; 6. Ogledalo ; 7. Courage III ; 8. Čaura ; 9. Crv ; 10. Madalena ; 11. Velvet

  Ilustraciju dizajnirao – Zoran Janjetov

  https://www.facebook.com/pg/mitarsuboticsuba / https://www.facebook.com/AngelsBreathMladenovicSuba /

  YT – Milan Mladenović / Mitar Subotić Suba – Ogledalo

  YT – Milan Mladenović / Mitar Subotić Suba – Velvet