• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MILAN BURDA – Pesme iz Pasaža

  MILAN BURDA – Pesme iz Pasaža

  MILAN BURDA – Pesme iz Pasaža / Multimedia Music, 2023 / CD, Digital / pop / Srbija

  Milan (Milosavljević) Burda je klavijaturista, kompozitor, recording/mixing inženjer i producent iz Srbije. Pored solo karijere, od 2005. godine član je i benda Đura i Mornari. Aktivno je svirao sa svojim bendom, Demijan, koji je osamdesetih smatran za veliku nadu, a osvojo je i nagradu na jednom palilulskom rock takmičenju. “Mi smo se pojavili kao grupa Demijan početkom 80-ih. Imali smo tada po 16 godina. Nas trojica – Boris Đurić, Željko i ja vježbali smo kod Mileta golubara na Banovom brdu. Po žurkama i po beogradskim kultnim mjestima kao što su – Dadov, DKC, DOK… svirali smo naše pjesme. U to vrijeme bilo je fenomenalnih bendova sa kojima smo nastupali, obično po tri benda za veče. Tako da smo se prijavili na tada čuveni POK-u i pobijedili. Kao nagradu smo dobili snimanje u Studiju 13, Radio Beograda, za emisiju kod Nikole Karaklajića, ‘Veče uz radio’. Svirali smo, kao pobjednici, sa grupom Poslednja igra leptira, u Domu sindikata, bili gosti Radio Beograda na Gitarijadi Zaječar. Te godine odlazim u mornaricu, u Pulu, pa u Split. Poslije mog povratka, više se nismo skupili. Odsviram i danas, uz gitaru, po neku od tih pjesama kao što su – ‘Jutro u Beogradu’, ‘Prolaze godine’… i to je to, lijepe pjesme iz tog vremena“,- priča Milan.

  Više od četrdeset godina, Milan Burda je aktivan na srpskoj muzičkoj sceni, ponajviše kao muzički producent i aranžer u svom beogradskom studiju. U tom studiju, u proteklih desetak godina, snimljeni su brojni albumi i pjesme. “Da, bilo je tu lijepih projekata. Pa, recimo, Igor Marojević, sjajan pisac i kompozitor, uradili smo CD ‘Da se ne zameri’, Arigo Saki – ‘Da li te stvarno zanima’, Dragan Stanimirović – ‘Boemske pjesme”. Sa Rankom Damjanovićem uradio sam 6 CD-a dječjih pjesama, CD Đure Mornara – ‘Anđeoske pesme‘”, dodaje Milan Burda. Milan i Đuro su komponovali brojne pop hitove za  razne pjevače, ali i muziku za mnoge filmove, TV serije, radijske reklame… Milan u muzici ima dosta uzora – “Moji uzori su bili i ostali – The Beatles, Elvis Presley, Clash i Arsen Dedić. Volim sve što ima smisla i lijepu melodiju, sve što me čini sjetnim i sretnim“.

  Album “Pesme iz Pasaža” okupio je veliku ekipu muzičara. Rađen je pune dvije godine. Pažljivim odabirom pjesama, nastao je CD sa “izuzetno pozitivnim notama, koji je prilagođen svim muzičkim čulima“. Na albumu se nalazi 10 pjesama, a single koji najavljuje album i za koji je urađen prvi video spot je pjesma “Ko te voli više nego ja“. “‘Pesme iz Pasaža’, moja su lična karta“, zaključuje Milan Burda.

  DiskografijaPesme iz Pasaža (Multimedia Music, 2023)

  Musicians – Milan Burda (lead vocals, guitar, songwriting, lyrics) ; Vladimir Đurić Đura (vocals) ; Ana Štajdohar (backing vocals) ; Ivana Ćosić (backing vocals) ; Teodora Dora (backing vocals) ; Dragan Krle Jovanović (guitar) ; Vlada Novičić (bass) ; Dejan Resanović (bass) ; Dragan Mijatović (contrabass) ; Srđan Tanasković (piano, keyboards) ; Dorijan Šetina (synthesizer, programming) ; Miloš Đurić (drums) ; Dejan Savić (percussion) ; Jovana Savić (violin) ; Nikola Demonja (saxophone) ; Marko Lazović (tambura) ; Miki Božić (prim) ; Vitor Rožić (bass prim)

  Album “Pesme iz Pasaža“, spreman je par godina, a neke pjesme su iz perioda novog talasa. “Pa, kao i sve u životu mora da se ‘namjesti’, tako i moj prvi CD. U stvari, cijeli materijal za ploču snimio sam još 80-ih sa svojim drugim bendom koji se se zvao Savamala. Nosio sam taj materijal u PGP RTB, ali ništa od toga nije bilo, bez obzira što se tadašnjem muzičkom uredniku, Oliveru Mandiću, taj materijal dopao. Trebali smo da odemo do Splita i da u studiju Tetrapak dosnimimo još par pjesama, ali od toga ništa nije bilo. Vremenom, cijeli materijal je bio izgubljen, ali su se i neke pjesme iz tog perioda našle na CD-u ‘Pesme iz Pasaža’“, priča Milan Burda.

  Muzika upakovana u bogatu instrumentalnu pratnju, pjevana čistim i jasno istaknutim vokalima, od prvog do zadnjeg takta ovog albuma, odaje lijepu zvučnu sliku koja svog slušatelja obgrli svojim ritmovima i prijemčivim pop pjesmama. Na albumu nisam primjetio ni jedan detalj koji bi ičim pokvario moj pozitivan dojam. Uz lijepu muziku, nadovezuju se i tekstovi pjesama koji pjevaju o ljubavi i o raznim životnim situacijama. Što više, neki tekstovi pjesama odišu humorom i velikim optimizmom, a to nam najviše i treba u ovim sumornim vremenima.

  Multimedia Music načinila je dobar poslovni potez stavljajući ovaj album u svoj već bogati katalog. Uz izdavača, FidBox, Multimedia Music je ona oaza spasa koja se bezrezervno osvrnula na nova imena sa srbijanske muzičke scene i nesebično im dala svoje povjerenje. Na raspolaganje im je dala sve svoje resurse – studijske, medijske, promotivne, prodajne… Što više treba da bi vrijedno muzičko djelo dobilo šansu za objavu i došlo do onih kojima je i namjenjeno. Malo toga.

  Nadam se da će Milan Burda, iako mnogo zaposlen radom u svom studiju, opet naći vremena za podariti nam svoje novo diskografsko izdanje. Njegov pristup muzici, kao i činjenica da je okružen muzičarima od vrijednosti spremnih da sa njim sarađuju, mogu rezultirati istinskim kvalitetom. Publika će to prepoznati i znati nagraditi.

  Milan Burda – “Pesme iz Pasaža” – 1. Limunada ; 2. Ko te voli više nego ja ; 3. Brodić Rodić ; 4. Štuka ; 5. Zora ; 6. Gradska pesma ; 7. Jesen je ; 8. Sve zbog tebe ; 9. Prvi sneg ; 10. Ja volim to

  Foto – Press

  https://www.facebook.com/milan.burda.779 / https://www.youtube.com/playlist?list=PLxly0NjLGzUXndF-1Zxxt9QuhTjgZfcIH /

  YT – Milan Burda – Ko te voli više nego ja

  YT – Milan Burda – Brodić Rodić