• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  MIKI JEVREMOVIĆ – Otišao je još jedan velikan ex YU muzičke scene

  MIKI JEVREMOVIĆ – Otišao je još jedan velikan ex YU muzičke scene

  MIKI JEVREMOVIĆ – Otišao je još jedan velikan ex YU muzičke scene

  Pjevač zabavne muzike, Miodrag Miki Jevremović, preminuo je danas (13-01-2017) u 75. godini života, u Beogradu, od posljedica moždanog udara. Jevremović je rođen 27. marta 1941. u Beogradu. Više od 50 godina je bio prisutan na muzičkoj sceni, a najveću popularnost dostigao je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka.

  Njegovu pjevačku karijeru obilježili su veliki hitovi poput “Ako jednom vidiš Mariju“, “Osamnaest žutih ruža“, “S kim si sada kad je tužno vreme“, “Da sam tvoje zlato oko vrata“, “Narcisi plaču ljubavi“, “Kad bih znao da je sama“, “Moj mali beli pas i ja“, “Pijem“, “Pesnikova gitara“, “Grkinja“…

  Sarađivao je sa Borisom Bizetićem koji je za njega komponovao 34 pjesme, ali i sa slavnim grčkim kompozitorom Mikisom Teodorakisom. Učestvovao je na mnogim prestižni muzičkim festivalima u bivšoj Jugoslaviji kao što su “Vaš slager sezone“, “Beogradsko proleće“, “Opatijski festival“, “Splitski festival” i osvajao značajna priznanja.

  Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je pored Đorđa Marjanovića i Radmile Karaklajić bio izuzetno popularan i u tadašnjem SSSR.

  U vrijeme najveće popularnosti, postojalo je rivalstvo između obožavatelja Mikija Jevremovića i Đorđa Marjanovića, pa su tako postojali klubovi obožavatelja – “Đokisti” i “Mikisti“.

  Pored muzike, Jevremovićeva velika ljubav bila je šah te je učestvovao na više turnira u zemlji i inostranstvu, a najveći uspjeh mu je remi sa svjetskim prvakom Anatolijem Karpovom.

  Njegova ćerka, Jelena, takođe se jedno vrijeme bavila pjevanjem, ali se brzo povukla sa scene. (Tanjug)

  • Miki Jevremović je nastupio u Tuzli, u Koncertnoj dvorani BKC-a Tuzla, 09. oktobra 2010. godine.

  YouTube – Miki Jevremović – 18 žutih ruža (18 yellow roses) – 1964

  YouTube – Miki Jevremović – Pijem

  *
  * *
  Autor priloga:
  Nadir Efendić
  Henstedt-Ulzburg, Deutschland
  efendic@gmx.de
  * *
  *