• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MIĆO & MAČKE – U momentu

  MIĆO & MAČKE – U momentu

  MIĆO & MAČKE – U momentu / Chansonfest, 2021 / CD, Dig / various rock genres / Hrvatska

  Grupa MAČKE započela je s radom krajem 1989. godine, da bi na poziv Krešimira Blaževića, sudjelovala u projektu “Blue Moon“, tadašnje zagrebačke rockabilly scene, snimivši dvije pjesme u studiju Zorana Haraminčića: “Crvena Kristina” i “Djevojke“. Album, “Blue Moon“, izašao je 1990. godine u izdanju Jugotona (CroRec), a na albumu se nalaze i drugi izvođači (Rockin’ kids, Fantomi, Greaseballs, Moonlight cats).

  Krajem 1990. godine, grupa Mačke započinje snimanje samostalnog albuma, “Dugo i polako“, koji izlazi februara 1991. godine, za izdavača Orfej HRT. Pjesma, “Crvena Kristina“, bila je u eteru mnogih radio stanica, a snimljen je i video u režiji Mladena Cesarca. Na tom albumu, u Mačkama su svirali – Miroslav Mićo Vujaklija, Libert Smiljan, Branko Trajkov Trak i Davor Trošelj Pauk. Na albumu sarađuju i s Dubravkom Jakušom (gitara), a saksofon i brass dionice odsvirao je Marko Križan, koji je sudjelovao i svirao i na drugim albumima, kao i na nastupima uživo. Producent albuma bio je Tihomir Preradović.

  Godine 1993., izlazi novi album naziva “Mačke“, u izdanju Orfeja, ali ratne godine čine svoje. Imali su dosta nastupa na Ruby Tuesday koji se održavao u Saloonu, po mnogim DRUGIM zagrebačkim klubovima, pa i šire. Grupa Mačke ponovo ulazi u studio, 2008. godine, i radi na novom materijalu, tako da 2011. izlazi dvostruki CDRock and Roll lektira“, na kojem se nalaze nove pjesme, te izbor sa prethodna dva albuma. Album izlazi u izdanju Chansonfesta, urednika, Hrvoja Markulja. Nove pjesme našle su se u eteru mnogih radio stanica, tako da je to bio dodatni poticaj za snimanje sljedećeg albuma, “Iz druge perspektive“, koji izlazi 2013. godine, također pod etiketom Chansonfesta.

  Producent albuma “Rock and Roll lektira“, bio je Zoran Haraminčić, a producent albuma “Iz duge perspektive“, bio je Jura Havidić. Na albumu “Rock and Roll lektira“, s Mačkama su svirali i: Marko Križan (saksofon i klavijature), Neven Mijač (usna harmonika), Eduard Matešić Jimmy (gitara), a Vlatko Peić (gitara), bio je član benda. Godine 2012., umjesto Vlatka, u bend dolazi klavijaturista Jurica Leikauff, koji je s Mačkama snimio već tri albuma.

  Godine 2016., snimljen je live album u kultnom zagrebačkom klubu Route 66 nazvan Mićo & MačkeLive at Route 66 (Chansonfest). Na tom albumu zvučnu sliku benda upotpunjena je s brass sekcijom koju čine – Ivica Premelč (saksofon) i Zvonimir Bajević (truba). Na albumu i na nastupima bass i kontrabas svirao je Dubravko Vorih, a današnji basista, Darko Gulić Gula, svirao je gitaru. U periodu od 2016. do 2020. godine, snimili su i mnoge singlove.

  Godine 2021., izlazi im novi album, “U momentu“, u izdanju Chansonfesta. Pjesme s albuma ponovo su se našle u eteru mnogih radio postaja Hrvatske i zemalja regije. Pjesma “Ljepota, radost i muzika“ izašla je i na kompilacijskom albumu američkog izdavača Shapeshift Records, Austin, Texas, uz 23 benda iz cijelog svijeta.

  Dakle, grupa Mićo & Mačke postoji od 1989. godine, iza sebe, nakon više od 30 godina djelovanja, izdala je šest samostalnih albuma. To i nije zamjetan broj diskografskih izdanja u tako dugom vremenu djelovanja, ali grupa Mićo & Mačke, na mahove, ide i krene jače, pa onda slijedi stagnacija. Nadajmo se da će se, ubuduće, ritam izlaženja njihovih novih albuma “zgusnuti” i ustaliti.

  DiskografijaDugo i polako (HRT Orfej, 1991) ; Mačke – Mačke (Cassette, HRT Orfej, 1993) ; Mićo Vujaklija & Mačke – Rock and Roll lektira (2×CD, Chansonfest, 2011) ; Mićo Vujaklija & Mačke – Iz druge perspektive (CD, Chansonfest, 2013) ; Mićo & Mačke – Live at Route 66 (Chansonfest, 2016) ; Mićo & Mačke – U momentu (Chansonfest, 2021)

  Mićo i Mačke su – Miroslav Vujaklija Mićo (vokal, gitara, usna harmonika # 9) ; Jurica Leikauff (klavijature) ; Darko Gulić Gula (bass gitara, banjo # 11, akustična gitara # 5, prateći vokal # 4, 10 i 11) ; Davor Trošelj Pauk (bubnjevi) ; Anita Gossain (prateći vokal, duet vokal # 9) – uz gosteMario Klarić (bubnjevi # 5 i 10) ; Neven Mijač (usna harmonika # 6 i 7) ; Romana Orešnik (prateći vokal # 3) ; Ivan Havidić (električna slide gitara # 3) ; Ivica Premelč (saksofon # 2) ; Zvonimir Bajević (truba # 2)

  Muzika albuma “U momentu” obiluje čistim rock and roll ritmom, nepretencioznom muzikom i magnetičnom atmosferom. Pjesme su “upakovane” u poznate stilove iz kraja XX stoljeća, ali Mićo & Mačke, opet, nikoga ne kopiraju. Imaju prepoznatljivu osobnost koja ih, zvukom i kvalitetom, izdvaja iz mnoštva drugih grupa. Ovaj album dao mi je priliku da se po prvi puta sretnem sa radom grupe Mićo & Mačke. Već na “prvu“, osvojili su moje bezrezervno poštovanje.

  Mićo & Mačke su predstavnici various rock genres stila, što uključuje – country / blues / rockabilly i rock muzičke stilove. Konzistentnost pjesmama ovog albuma daju pjesme koje potpisuje jedan autor – Miroslav Vujaklija Mićo. Mićo ima veliko autorsko iskustvo i njegovi umjetnički radovi dobro se uklapaju u strukturu rock grupe. Samu njegovu grupu čine iskusni muzičari i sa takvom ekipom, pola posla je već bilo odrađeno.

  Sudeći po medijskoj kampanji regionalnog promovisanja svog aktuelnog albuma, “U momentu“, da se naslutiti da je ta grupa ozbiljnije krenula dalje. To je svakako za pozdraviti. Siguran sam da “ono pravo” tek slijedi. Sretno im bilo.

  Mićo & Mačke – “U momentu” – 1. U momentu ; 2. Ljepota radost i muzika ; 3. Naši mali svijetovi ; 4. Oš, neš, Bangladeš ; 5. Zemlja plače ; 6. Od grada do grada ; 7. Moja fancy dama ; 8. I’m Still rockin’ ; 9. Još jedna ljetna ; 10. Vau mijau ; 11. Sretan Božić i Nova godina

  Klik na linkJURICA LEIKAUFF – Rush (Recenzent: Dragutin Matošević)

  Foto – Dejan Barić

  https://www.facebook.com/mico.macke / https://open.spotify.com/album/2SWwwvLX3K1oUqFolsECdt /

  YT – Mićo & MAČKE – Rekao je Jura

  YT – Mićo & MAČKE – OŠ NEŠ Bangladeš