• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MEF & NARODNOOSVOBODILNI BEND – Najboljša leta

  MEF & NARODNOOSVOBODILNI BEND – Najboljša leta

  MEF & NARODNOOSVOBODILNI BEND – Najboljša leta / Self-released, DMI, 2013 / CD / acoustic, pop, rock / Slovenija

  Drago Mislej Mef pisac je tekstova za pjesme, gitarista, muzičar, urednik i novinar. Drago Mislej rođen je 16. oktobra 1950. u Postojni, Slovenija. Njegov otac bio je automehaničar i imao je uticaja da mu sin bude jedan od prvih vozača gokarta u našoj regiji, kao i uspješan sportaš. U mladosti se bavio i nogometom i igrao je u klubovima kao što su Koper, Piran, Postojna, Pivka i Gažon.

  Gimnaziju je završio u Postojni, a u Ljubljani je studirao novinarstvo. Praksu je počeo obavljati u Radiju Koper / Capodistria, gdje se po završenom vojnom roku zaposlio kao novinar informativnog programa, a potom je bio urednik omladinske redakcije. Od tuda je prešao na koparsku televiziju, prvo kao urednik slovenskog programa, a zatim kao odgovorni urednik televizije.

  Četiri godine bio je direktor i urednik časopisa Primorske novice. Sa nekoliko prijatelja osnovao je izolski tjednik Mandrač, u kojem je bio direktor, urednik i novinar. Mef danas živi u Izoli.

  Drago Mislej je bio pokretač i organizator nekadašnjeg izolskog proljetnog festivala Mediteran, koji je ugostio najbolje europske i svjetske etno i jazz muzičare. Mef je napisao tektove za više od 400 slovenačkih hitova. Smatraju ga najboljim piscem tekstova u Sloveniji. Na njegove tekstove pjevali su poznati ansambli i pjevči iz dežele, a među njima i Prizma, Bazar, Halo, Kameleoni, Boomerang, Kalamari, Faraoni, Avtomobili, Ana Pupedan, Victory, Anika, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Polona, Aleksandra Čermelj, Monica, Slavko Ivančič, Tulio Furlanič, Danilo Kocjančič

  DiskografijaDeseti brat – Hotel Vanganel (Cass, Produkcija MKC Koper, 1984) ; Deseti brat – Madona Dejmi Danes (LP, Produkcija Slovenija, 1985) ; Lačni Franz – Sirene tulijo (Helidon, 1987) ; Lačni Franz – (Zdravljica) Ilegalni pubertetniki (CD, Helidon, 1991) ; Mef & Narodnoosvobodilni bend – Najboljše so padle (Primitivc Glasbic, 2001) ; Mef & Narodnoosvobodilni bend – Svoboda (CD, ZKP RTVS, 2005) ; Mef & Narodnoosvobodilni bend – Najboljša leta (CD, DMI, 2013)

  Album “Najboljša leta“, snimili su – Drago Mislej Mef (Vocal, acoustic guitar, piano, bass drum) ; Armando Šturman (ac. & el. guitars) ; Andrea Flego (keyboards, synth, samples, loops, electric guitar, back vocals) ; Jadran Ferjančič (keyboards) : Teo Kahrimanović (keyboards, 5) ; Giorgio Biselli (bass) ; Anđelko Stupar Đele (drums) ; Matjaž Klaj (trombone, 9) ; Martina Franca (backing vocals, 5) ; Štefica Stipančevič Steffy (backing vocals, 4,5,7) ; Fantje iz APZ Univerze na Primorskem (chorus)

    

  Preporuku da na web portalu Barikada – World of Music, pišem o Dragi Misleju Mefu, dao mi je Tulio Furlanič – “Pogledaj za Drago Mislej Mef, najuspješniji tekstopisac u SLO i kantavtor, vođa NOB (Narodno osvobodilni band)…“. Dao sam obećanje da ću to učiniti i evo, ispunjavam ga.

  Mef je svestran i uspješan umjetnik. Pored toga što piše tekstove svojih pjesama, on za njih piše i muziku, pjeva ih, svira… Album “Najboljša leta“, ima poduži staž na muzičkoj sceni Slovenije, ali još uvijek nije izgubio na aktuelnosti. Mef & N.O.B. uigrana su cjelina i sa lakoćom nam predstavljaju pjesme pop, rock stila. Većina N.O.B. muzičara vlada sa više muzičkih instrumenata što je dalo veliku širinu njihovoj zvučnoj slici. Njihova umijeća sviranja lijepo su uobličili aranžeri – Andrea F. (1-10), Armando Šturman (3,6,8,10) i Marino Legovič (11,12).

  Slovenački mediji odaju veliku počast Mefovom radu, kako literarnom, tako i muzičkom. To, naravno, Mefu donosi sve veću i veću obavezu – biti bolji i bolji – nadići samog sebe. Ja nemam dvojbi da i na tom planu, Mef neće biti uspješan. U ljudskom je biću da pomjera dostignute granice. Tko god može doći do određene tačke, može i malo više… Mef za to ima i znanja i kompetencija.

  Mef & N.O.B. sviraju muziku koja nema rok trajanja. Instrumentalnim i tekstualnim izrazom aktuelni su i nisu ni imalo izgubili protokom vremena ili će se to desiti u vremenu koje nam prethodi. U medijima piše da Drago Mislej Mef, sa svojom ekipom, radi na novom albumu. To je lijepa vijest. Ako bude sreće, opet ću pisati o ovom umjetniku i o njegovom vrijednom radu.

  Mef & Narodnoosvobodilni bend – “Najboljša leta” – 1. Marije niso našli ; 2. Gluh in slep ; 3. Grem ; 4. Najboljša leta ; 5. Ljubezen je v zraku ; 6. Luzer ; 7. Znal je bit jezen ; 8. Jesenska ; 9. Slow ; 10. Lahko bi bila knjiga – bonus pesmi – 11. Za zmeraj ; 12. Črni bratje

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100004138576061 /

  (Muzika albuma iz recenzija sa logotipom "Krilati kotači" bit će predstavljena u mojoj budućoj radijskoj emisiji.) 

  YT – Drago Mislej Mef – Črni bratje

  Drago Mislej Mef – Marije niso našli

      
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com