• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DANILO KOCJANČIČ & FRIENDS: Nisi prva, nisi zadnja

  DANILO KOCJANČIČ & FRIENDS: Nisi prva, nisi zadnja

  DANILO KOCJANČIČ & FRIENDS: Nisi prva, nisi zadnja / ZKP RTV SLO, 2018 / CD, digital / pop rock / Slovenija

  Danilo Kocjančič je bio jedan od najvećih i najboljih autora popularne muzike kojeg je dala slovenska muzička scena. Pjesme kao što su “Poišči me“, “Tina ne verjame“, “Anita ni nikoli“, “Pogum“, “Ljubosumje“, “Senca“, “Dober dan“, “Črta“, “Si še jezna name“, “Portorož 1905“, “Veter z juga“, “Amerika“…, svaka je bila obilježje određenog muzičkog razdoblja i ogledalo jedne generacije.

  Počeci njegova rada datiraju šezdesetih godina 20. vijeka kada je postao član koparske grupe Kameleoni, jedne od najvažnijih i najpopularnijih grupa u bivšoj Jugoslaviji. Nastavio je s grupama Boomerang i Labyrinth, a kasnije je bio članom bendova Prizma i Bazar. U devedesetima je radio s Halo bendom, a kasnije je stvorio niz muzičkih hitova za razne pjevače – Tinkara Kovač, Laro Baruc, PolonaSlavko Ivančič

  Grupa Danilo Kocjančič & Friends se početkom marta 2012. uputila u Studio Parametrik, gdje je s producentom Gabrom Radojevičem i gostima (Janez Zakošek – bass i David Morgan – bubnjevi) snimila materijal za prvi single, “Nisi prva, nisi zadnja“, koji je označio i snimanje novog albuma…

  S grupom Danilo Kocjančič & Friends, Danilo i ekipa vratili su se autorskim koncertima i rockerskom izvođenju Danilovih najvećih hitova. U toj grupi Danilo je svirao gitaru i pjevao dio repertoara. Svirali su još i Ladi Mljač (legendarni i originalni pjevač i bubnjar grupe Prizma), Matjaž Švagelj (Kalamari, Slavko Ivančič…) i Matjaž Sterže (Wellblott, Tinkara Kovač…).

  Album su snimiliDanilo Kocjančič (vokal,1-3,8 – prateći vokal,5,6) ; Ladi Mljač (vokal,1,3-9) ; Matjaž Sterže (vokal,1,3-9 – el. i ak. gitare – prateći vokal,1-9 – bass,4 – programiranje bubnjeva,3) ; Valentino Kanzyani (remix,8) ; Tinkara Kovač (vokal,9) ; Jadran Ogrin (bass,5) ; Janez Zakošek (bass,1-3,6-8) ; David Morgan (bubnjevi, perkusije,1-9)
  Gosti su biliMarino Legović (Hammond,3,6) ; Lea Sirk (prateći vokal,3) ; Matjaž Švagelj (prateći vokal,1)

     

  Album “Nisi prva, nisi zadnja” izašao je 03-02-2018 kao uspomena na legendarnog muzičara i kompozitora Danila Kocjančiča na 5. godišnjicu njegove smrti. Album je izašao posthumno. Album je poklon muzičkom prijatelju i saputniku koji su do kraja snimanja priveli članovi njegove zadnje postave – Danilo Kocjančič & Friends, s gostima Tinkarom Kovač i Valentinom Kanzyanijem. Album sadrži 9 pjesama za koje je Danilo Kocjančič pisao muziku, Drago Mislej Mef tekstove, a Matjaž Sterže aranžmane. Dvije od devet pjesama date su u ponovljenim (izmjenjenim) izvedbama – pjesma br. 8. “Daj, daj, daj” (Valentino Kanzyani remix) i pjesma br. 9. “Nisi prva, nisi zadnja” (feat. Tinkara Kovač).

  Sve ove pjesme su najbolji primjeri kako se prave hitovi, a da nisu banalni. Svi oni imaju opravdanost svog nastanka, a iz razloga njihove kvalitete proizilazi i dug vijek njihovog trajanja. Ovo izdanja je “nabijeno” velikom nostalgijom, tužnog povoda radi, ali je usprkos tome vrijedno i kao neponovljivo umjetničko djelo. Prekaljeni i iskusni slovenački muzičari nisu mogli ni snimiti loš album.

  Sedam ovdje predstavljenih pjesama, kojih je Danilo Kocjančič autor, samo mali su dio njegovog ogromnog kompozitorskog opusa. Pjesama slične kvalitete, pa i boljih, Danilo Kocjančič je napravio na pretek. Sve one skupa ostat će duboko uklesane u istorijat popularne i rock muzičke scene Slovenije, pa i van njenih granica.

  Danilo Kocjančič & Friends – “Nisi prva, nisi zadnja” – 1. Nisi prva, nisi zadnja ; 2. Moja Jana ne pada ; 3. Daj, daj, daj ; 4. Bermudski trikotnik ; 5. Alojzija ; 6. Elektrošok ; 7. Moje laži ; 8. Daj, daj, daj (Valentino Kanzyani remix) ; 9. Nisi prva, nisi zadnja (feat. Tinkara Kovač)

  Foto: Vesmin Kajtazovič

  http://www.rtvslo.si/zkpprodaja

  YT – DANILO KOCJANČIČ & FRIENDS – NISI PRVA – NISI ZADNJA (DEMO VIDEO)

  YT – Koncert v spomin Danilu Kocjančiču – Mix Pogum – Pesmi Danila Kocjančiča ( Radio Koper, 10-02-2013, full)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com