• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  MARKO NOVOSEL – Za družbu staru

  MARKO NOVOSEL – Za družbu staru

  MARKO NOVOSEL – Za družbu staru

  Croatia Records objavila je CD izdanje, kompilaciju s 20 pjesama Marka Novosela pod nazivom “Za družbu staru”. Marko Novosel, pionir zabavne glazbe počeo je pjevati već kao petnaestogodišnjak kada je na “Prvom pljesku” u Zagrebu 1951. otpjevao pjesmu Alfija Kabilja “Kraj logorske vatre”.

  CroRec logoSudionik je prvih prvih opatijskih i zagrebačkih festivala, već 1959. ima prvi hit u karijeri; na Opatijskom festivalu izvodi “Autobus Kalipso” u duetu s Beti Jurković. Uspjesi se bez zastoja nižu, na ‘Opatiji ’60’ opet Kuntarićeva pjesma “U nedilju Ane” (“Kad si kupim mali motorin”). Time je Novosel započeo jedno poglavlje u povijesti hrvatske zabavne glazbe.

  Tih šezdesetih godina Marko Novosel bilježi najveću popularnost. Surađuje u duetima s popularnim pjevačicama Zdenkom Vučković, Beti Jurković, Gabi Novak, Lolom Novaković, Nadom Knežević i Anicom Zubović. Uz njegovo ime ostaju zauvijek zapisani i hitovi “Maškare”, “Veslaj”, “Dalmatinke male”…

  Marko Novosel - CDGlazbenu karijeru u domovini ostavlja i odlazi u Ameriku, a pet godina kasnije kad se vratio, smisao nastavka svoje glazbene karijere Novosel nalazi u korijenima countryja, slavonskih bećaraca i kajkavskih popevki, iako će nastupati i na zagrebačkim festivalima. Slijedit će ‘Krapine’ i ‘Slavonije’, niz divnih, nezaboravnih pjesama: “Mi smo tu navek”, “Dan plavetan kao lan” (Marku posebno omiljena pobjednica Slavonije ’72, autorskog tandema Marije Radić i Stipe Bilobrka), “Kipec v obloku”, “To malo zemlice”, “Opet sam se tebi vrnul”, “Ostal bum tu”, “Zavičaju”, konačno i LP “Pod starim krovovima” (1978.); snimit će i sa svojom odabranicom, u jednom trenutku mariborsko-zagrebačkom pop vedetom Ervinom Štelcl, album slovenskih narodnih uz pratnju mariborskog narodno-zabavnog ansambla Valterja Skoka “Ti si ur’ce zamudila” (1976.).

  Marko Novosel je pjevač-lider skupnog pjevanja: pjevanja u društvu i za društvo. 20 pjesama na ovoj kompilaciji je Markov osobni odabir, a među njima je i 7 novosnimljenih remakeova koje je Novosel po principu sam svoj majstor snimio u svom vlastitom mariborskom studiju, pokazujući kako je zlatni glas još uvijek u formi.

  Marko Novosel popeva: Kaj (Vre ftičeki spiju)