• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  MANNTRA – Venera

  MANNTRA – Venera

  MANNTRA – Venera / Croatia Records, 2015 / CD / balkanski rock / Hrvatska

  Manntra je bend iz Umaga nastao 2011. godine, a okupio se u postavi – Marko M. Sekul (vokal i gitara), Zoltan L. (bass) i Andrea K. (bubnjevi). Eksperimentiranjem i razmjenom ideja pronađen je zvuk u spoju žestokog rocka i moderne elektronike začinjen sa elementima folk i etno muzike. Tako je nastao muzički stil kojeg su članovi benda nazvali “balkanski rock”.

  Prvi album, “Horizont”, objavljen je 2012. godine. Album “Horizont” izdat je u saradnji Kontra Promocije i Spona Musica. U međuvremenu, bend se ojačao sa još jednim imenom, bendu je pristupio Marko P. (gitare i prateći vokali), tako da od tada bend Manntra čine: Andrea Kert (bubnjevi) ; Zoltan Lečei (bass) ; Marko Matijević Sekul (vokal, gitara, synth) ; Marko Purišić Pure (gitara).

  Manntra - CDPo završetku promocijske turneje za album “Horizont”, bend ponovno ulazi u studio, a ujedno potpisuje i ugovor sa Croatia Recordsom. Rezultat toga je album “Venera”, izdat 2015. godine. Album “Venera” sadrži deset kompozicija. Najteži, najobimniji i najodgovorniji dio posla u nastajanju ovog materijala učinio je član benda – Marko Matijević Sekul.

  Što sada reći o samoj muzici na CD-u “Venera”? Preslušao sam ovaj album nekoliko puta. Tražio sam neki muzički, stilski… motiv koji bi donio prevagu, koji bi mi dao smjernicu i olakšao pisanje ove recenzije. Teško da se to desilo. Bend Manntra najavljuju kao novu hrvatsku atrakciju. Ima tu nekih naznaka, ali po ovom materijalu…

  Bend se još uvijek “traži”. Stilski je neujednačen. Originalnost baš i nije njegova glavna odlika. U mnogim momentima ličili su mi na slovenački bend Siddharta. Bend ima veliki potencijal, to je očito. Nisam ni pozvan, a ni voljan dijeliti savjete što sve treba popraviti… vjerujem da će bend naći načina da iskristališe svoj muzički izraz i da nam se na svom narednom projektu predstavi sa konkretnijim materijalom.

  Manntra – “Venera” – 1. Bijeli prah ; 2. Sin ; 3. Duboko ; 4. Vila ; 5. Mornar ; 6. Pu† ; 7. Pu† (Part 2) ; 8. Venera ; 9. Stranci ; 10. Crni čovjek

  www.manntra.hr / www.facebook.com/ManntraOfficial

  YouTube – Manntra – Venera

  YouTube – Manntra feat. Klapa Neverin – Vila

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina