• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  LENA KOVAČEVIĆ – Džezeri

  LENA KOVAČEVIĆ – Džezeri

  LENA KOVAČEVIĆ – Džezeri / PGP RTS, 2015 / CD, dig / jazzy pop / Srbija

  Lena Kovačević je srpska pop i džez pjevačica, kompozitorka i tekstopisac. Rođena je 25. februara 1982. godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu te diplomirala džez pjevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu. Srpska javnost ju je prvi put upoznala 2003. godine kada je sa Momčilom Bajagićem Bajagom otpjevala pjesmu “Pada vlada” u filmu “Profesionalac“. Tokom 2004. godine je sa holandskim Kraljevskim orkestrom nastupala u Holandiji i Belgiji. Učestvovala je na brojnim festivalima u Evropi, gdje je imala priliku da sarađuje s američkom džez pjevačicom Dee Dee Bridgewater, kvintetom Nigel Kennedyja, holandskom muzičarkom Candy Dulfer i drugim svjetski poznatim izvođačima.

  Prvi studijski album, “Dobar dan za pevanje“, snimila je 2009. godine. Četiri godine kasnije izašao je album “San“, a 2015. godine snimila je CD sa 10 obrada pesama koje su obilježile karijeru Momčila Bajagića Bajage. Taj album je i predmetom ovog prikaza. Lena već neko vrijeme najavljuje i svoj četvrti studijski album.

  DiskografijaDobar dan za pevanje (PGP RTS, 2009) ; San (PGP RTS, 2013) ; Džezeri (PGP RTS, 2015)

  Album su snimali – Lena Kovačević (vokali) ; Predrag Kozomara (gitara) ; Srđan Tanasković (pijano) ; Miloš Nikolić (truba, flugelhorn) ; Dragiša Uskoković (bass, kontrabas) ; Aleksandar Cvetković (bubnjevi, perkusije) ; Aleksandar Janošević (prateći vokali) ; Igor Andrić (prateći vokali)

    

  Lena Kovačević je 29.12.2018. godine, nastupila u Tuzli, na Trgu slobode, u sklopu manifestacije Zimski grad Tuzla, zajedno sa pratećim bendom. Do tada nisam znao da Lena i postoji. To me je i potaklo da o njoj potražim više informacija. Svi moji pokušaji da poslije stupim u kontakt sa Lenom, bili su bez uspjeha. Dugo je trebalo da dođem do njenog albuma, “Džezeri“, iz 2015. godine. Album je tu i red je da se osvrnem na njegov sadržaj.

  Album je rađen u Beogradu i New Yorku, aranžiran i produciran je od strane Vladimira Nikolova, Leninog prijatelja sa Muzičkog konzervatorijuma iz Amsterdama. On je odgovoran i za orkestraciju Oskarom nagrađenog filma, “The Artist“. Album, “Džezeri”, ispunjavaju Lenine obrade pjesama iz repertoara Momčila Bajagića Bajage.

  Na Internetu sam našao dva dijametralno oprečna komentara vezana za ovaj album. Citirat ću ih oba:

  Fantastic album, I guess this is not a typical music for Serbia and it is something of a world class. My friends loved it as well, all the best to Lena and her musicians!!” (five stars)

  Awful! Would be good without the vocals. The vocals are so bad, so boring, without emotion, without life. Repetitive and annoying. So draining that I did not even have energy to get up and turn off the Hi-Fi.” (one star)

  Moje mišljenje je nagdje između ova dva ekstrema. Po meni, visoko školovani muzičar / muzičarka, ipak, treba da nam se predstavlja autorskim materijalom. Oslonac na obrade ima opravdanje samo ukoliko im se da nova energija, novi senzibilitet, neko novo umjetničko viđenje. Ni jedan od pomenutih elemenata nisam porepoznao u ponuđenom materijalu.

  Mislim da muzika za Lenu i nije od primarnog životnog interesa. Zastupanje raznih svjetski poznatih firmi svakako traži njen puni angažman i mnogo energije / vremena. U tim okolnostima, za ozbiljno muzičko djelovanje joj i ne ostaje dovoljno vremena / prostora / pravog interesa… Muzika je, ako se time želite iskreno i predano baviti, ozbiljan business.

  Lena Kovačević – “Džezeri” – 1. 220 u voltima ; 2. Život je nekad siv nekad žut ; 3. 442 do Beograda ; 4. Poljubi me ; 5. Sa druge strane jastuka ; 6. Dobro jutro džezeri ; 7. Ti se ljubiš na tako dobar način ; 8. Ja mislim 300 na sat ; 9. Nemoj da budeš nja nja ; 10. Od kada tebe volim

  http://www.lenakovacevic.com / https://www.facebook.com/LenaKovacevicOfficial /

  YT – Lena Kovacevic – Poljubi me – (Audio 2015)

  YT – Lena Kovacevic – Poljubi me – (Audio 2015)

  = sig =