• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET – Artistry in Broken Rhythm

  NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET – Artistry in Broken Rhythm

  NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET – Artistry in Broken Rhythm / Metropolis Music, 2018 / CD, dig / jazz / Europe

  Vladimir Nikolov i Srđana Ivanović, sa devetoro vrhunskih muzičara mlađe i srednje generacije iz sedam europskih zemalja (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, s tim da neki od njih žive i djeluju iz Francuske, Italije, Austrije, a sve ih “uvezuje” Holandija), stoje iza projekta Nikolov–Ivanović Undectet – “Artistry in Broken Rhythm“. Autori su početnu inspiraciju našli u čuvenim djelima džez tradicije – “Artistry in Rhythm“, Stena Kentona i “Birth of the Cool“, Majlsa Dejvisa i prijatelja, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.

  Projekat je započet sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali. Naslovna numera Vladimira Nikolova, “Artistry in Broken Rhythm“, dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine. Ista kompozicija, “Artistry in Broken Rhythm“, nagrađena je i trećom nagradom na takmičenju kompozicija održanom u Katowicama, Poland, 2017. godine. “Polomljeni ritam” označava namjeru dvojice partnera da ukrštanjem raznovrsnih ritmičkih rješenja, čak i unutar iste kompozicije, stvaraju ambijente naglašene tenzije i ustreptalog uzbuđenja. Nad raskošnom orkestracijom, uzdižu se neodoljive solo dionice nadahnutih improvizatora Undecteta.

  Vladimir Nikolov (1979., Skopje) studirao je džez kompoziciju i aranžiranje. Poslije studija ostvario je zapaženu karijeru u radu sa istaknutim europskim orkestrima, među kojima su i Metropole Orkest i Briselska filharmonija, sa kojima je stigao do Oskara za film “The Artist“. Za autorski rad nagrađen je brojnim međunarodnim priznanjima (Italija, Poljska, SAD, Holandija, Makedonija). Bavi se i pedagoškim radom, posljednjih godina predaje džez aranžiranje i harmoniju na FMU u Beogradu.

  Srđan Ivanović (1983., Sarajevo) poslije studija osnovao je internacionalnu postavu Blazin’ Quartet, ponudivši svijetu novu formu balkanskog džeza, sa elementima hip-hopa i elektronike. Kvartet je trijumfovao na Dutch Jazz Competition, najprestižnijem takmičenju mladih džezera u Holandiji, a Srđan je osvojio i prvu nagradu žirija, Holland Casino Jazz&Pop Award. Sa Blazin’ Quartetom snimio je tri albuma, a radio je i sa brojnim drugim džez sastavima sa holandske i francuske džez scene.

  Nikolov–Ivanović Undectet čine – Vladimir Krnetić (truba, fliglhorna) ; Nemanja Zlatarev (trombon) ; Jelena Vojvodić (francuska horna) ; Miloš Budimirov (tuba) ; Luka Ignjatović (alt saksofon) ; Kristijan Mlačak (tenor saksofon) ; Bojan Cvetinov (bariton saksofon) ; Mihail Ivanov (bass) ; Marko Živadinović (harmonika) ; Vladimir Nikolov (klavir, kompozicije, aranžmani) ; Srđan Ivanović (bubnjevi, kompozicije)

  Album “Artistry in Broken Rhythm” (Metropolis Jazz, 2018) sadrži deset kompozicija u trajanju od 59 minuta. Tri numere potpisuje Ivanović, a sedam Nikolov, koji je i autor svih aranžmana. Svjetska premijera tog projekta dogodila se na 20. Pančevačkom džez festivalu, novembra 2017. godine.

  Bez ikakve dvojbe, “Artistry in Broken Rhythm“, je veoma kompleksan projekat. Velika ekipa vrhunskih muzičara, renomiranog backgrounda, unijela je dio svog svjetonazora pretočenog u jazz formi. Trebalo je dosta umijeća svu tu energiju i gomilu ideja držati pod kontrolom. Uspjesi koji prate ovo djelo, dokaz su da se u tome u potpunosti uspjelo.

  Autorski materijal, koji potpisuju Vladimir Nikolov i Srđan Ivanović, dao je dovoljno prostora i idealna je podloga da se svaki od muzičara iskaže u punom umjetničkom kapacitetu. To i jeste glavna odlika muzike u okviru ovog projekta. Konglomerat raznih utjecaja, nadahnuta svirka, muzika bogata dinamikom, raskošna instrumentalna izražajnost, raznim idejama nadahnuta melodioznost… sve su to odlike ovog djela.

  Za nadati je da će Nikolov i Ivanović uspjeti održati ovu ekipu i podariti nam još muzike iz domene vrhunskog jazza. Poznato je da su jazz muzičari “ptice selice” i da idu iz jata u jato. Ima to i svojih dobrih strana, naravno. Bilo to ovako ili onako, treba sa posebnom pažnjom pratit dalji rad uspješnog dvojca Nikolov-Ivanović.

  Nikolov–Ivanović Undectet – “Artistry in Broken Rhythm” – 1. Le Jongleur ; 2. Approach ; 3. Artistry in Broken Rhythm ; 4. Bebop Thrives ; 5. A Be Ne Be, A Be ; 6. Let Ring ; 7. Jazz Student ; 8. Menilmontant ; 9. South Node ; 10. Everywhere and Nowhere

  Foto – YouTube snapshot

  http://www.vladimirnikolov.com / http://www.srdjanovic.com / https://www.metropolismusic.rs /

  YT – NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET – Artistry in Broken Rhythm

  YT – NIKOLOV-IVANOVIĆ UNDECTET – The Making of “Artistry in Broken Rhythm”


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com