• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KRISTO RODŽEVSKI – Bitter Almonds

  KRISTO RODŽEVSKI – Bitter Almonds

  KRISTO RODŽEVSKI – Bitter Almonds / Much Prefer Records, 2016 / LP, CD, digital / world music, jazz / Makedonija, USA

  Kristo Rodževski pjevač, gitarista i kompozitor iz New Yorka koji je počeo kao ulični muzičar u Europi, 1990-tih. Bio je osnivač grupa koje su imale veliki uticaj na mnoge makedonske muzičare. Nastupao je na festivalima širom Europe. U novije vrijeme, Kristo se pojavio u filmskim soundtrackima, uključujući filmove – “Shadows” (od strane Academy za nagradu je nominiran je redatelj filma, Milcho Manchevski), “To the Hilt” (od strane Academy za nagradu je nominiran je redatelj filma, Stole Popov) i “The War is Over” (od strane Cannes Film Festivala nagrađen je redatelj filma, Mitko Panov), a nastupio je i u Carnegie Hallu – dva puta – (2011.) i kao solista sa Makedonskom filharmonijom (2015.). Septembra 2015. godine, Much Prefer Records izdala mu je album “Batania“, njegov debut album. Pored Kriste Rodževskog (vođa benda, kompozitor, vokal, akustična gitara), na albumu su svirali i Mary Halvorson (električna gitara), Kirk Knuffke (kornet), Michael Blanco (kontrabas), Tomas Fujiwara (bubnjevi).

  Muzičku karijeru kao gitarista, pjevač i kompozitor, doktor Kristo (Krste) Rodževski ostvario je u gradu i kontinerntu koji je jako udaljen od njegovog rodnog mjesta Bitola, Makedonija. Muzički je kolekcionar i gitarista, a nastupao je u mnogim klubovima 90-tih sa Žeška kontrabanda, u duetu sa pjevačem Brankom Nikolovskim. Njegova aktivna muzička karijera malo je zastala radi studiranja medicine, ali interes za muziku nikada nije prestao. Rodževski živi u New Yorku više od dekade i ovlašteni je psihijatar na NYU. Rodževski je ljekar – psihijatar po profesiji i ima vlastitu praksu u New Yorku. Kristo (Krste) Rodževski pojavio se na muzičkoj sceni nježno i tiho sa mnogo ljubavi i strasti prema muzici. Makedonska publika ga najbolje prepoznaje po saradnji sa Duke Bojadžievim. Zadnjih godina i pjeva uz tog kompozitora i klaviristu, Duke Bojadžieva, učestvujući u projektima kao što su Love is the Way (SJF, 2008) i To The Hilt (soundtrack). Obojica su nastupali kao duo pod imenom Razboy.

  Septembra 2015. godine, Much Prefer Records izdala mu je njegov debut album, “Batania“. Godinu dana kasnije, Kristo Rodževski izdao je za istu kompaniju svoj novi album, “Bitter Almonds“.

  DiskografijaBatania (Much Prefer Records, 2015) ; Bitter Almonds (Much Prefer Records, 2016)

  BandKristo Rodževski (vokali, akustična gitara) ; Mary Halvorson (električna gitara) ; Kirk Knuffke (cornet) ; Michael Blanco (kontrabas) ; Tomas Fujiwara (bubnjevi)

  Još jednom, hvala Vasji Ivanovskom, vrijednom i iskrenom muzičkom posleniku i promotoru makedonske muzičke scene, dugogodišnjem organizatoru nadaleko znanog Skopje Blues & Soul Festivala, koji mi je dostavio CD “Bitter Almonds” i time mi dao priliku da se upoznam sa radom i dostignućem makedonskog muzičara sa njujorškom adresom – Kristom Rodževskim. Vasja mi je pojasnio: “Bila je promocija tog CD-a baš za Record Store Day i eto… Taze primerak za tebe. Inače, dečko živi u SAD (New York) i radi sa jakim tamošnjim muzičarima.

  Bitter Almonds” je album o životnim uslovima – pomalo gorkim i tamnim, na prvi pogled, ali te kasnije dotaknu razigranim osjećajem slatkoće, mira i optimizma. Rijetko imam priliku poslušati album ovakve atmosfere – sve je tako tiho, nježno i smireno, kao da i nije nastalo u “najluđem” gradu na svijetu – New York – gradu koji nikada ne spava.

  Kristo je autor svih deset kompozicija, a pjeva ih na engleskom jeziku. Obzirom da djeluje na američkom tlu, a muziku distribuira putem Interneta, i svoj muzički izraz prilagodio je potencijalnim konzumentima. Veliki uticaj na konačan rezultat imala je i ekipa koja je snimila ovaj album, a činili su je – Kristo Rodževski (vokali, akustična gitara, tekstovi, muzika) ; Mary Halvorson (električna gitara) ; Taylor Ho Bynum (kornet) ; Chris Speed (tenor saksofon) ; Tomeka Reid (čelo) ; Michael Blanco (kontrabas) ; Tomas Fujiwara (bubnjevi).

  Da ne bude zabune, iako je njegova muzika smirene atmosfre, aranžmanski je bogato obojena zhvaljujući zastupljenosti raznovsnih instrumenata i dobro razrađenim aranžmanima. Kristo je pronašao svoj ključ uspjeha. Nadam se da će njime otvoriti mnogo vrata i ubuduće nam podariti još albuma sa svojom lijepom muzikom.

  Kristo Rodževski – “Bitter Almonds” – 1. Farewell Burlesque ; 2. Eye of a Soldier ; 3. Unfinished Sweater ; 4. Ladybug ; 5. Nef ; 6. Dear Father ; 7. That Byzantine Tune ; 8. Bowery ; 9. Southbound ; 10. Mold

  https://www.cdbaby.com/cd/kristorodzevski2 / https://www.facebook.com/Kristo-Rodzevski-434011243474751

  YouTube – Kristo Rodževski – Southbound

  YouTube – Kristo Rodževski – Bowery

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .