• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KRAMER – Hiljadu pitanja

  KRAMER – Hiljadu pitanja

  KRAMER – Hiljadu pitanja / RnR Records, 2017 / CD, digital / melodic hard rock / Srbija

  Niški sastav Kramer akt je sa dužim istorijatom, ali nažalost i diskontinuiranim tokom karijere. Kramer bilježi dvije faze djelovanja. Započeli su sa radom 1989. godine i za kratko vrijeme uspjeli da steknu status jednog od najznačajnijih niških bendova. Njihov hard rock bivao je prihvaćen gde god da su nastupali. U prvobitnoj postavi benda, pjevač im je bio Dejan Najdanović Najda. Kramer su 1995. godine objavili svoj prvi album, “U mojim mislima“. Taj album je snimljen u beogradskom studiju “Kazablanka“. Tadašnju postavu benda Kramer činili su – Dejan Najdanović (vokal) ; Vladica Mitić (gitara) ; Aleksandar Ristić (klavijature) ; Miodrag Plavšić (bass gitara) ; Dejan Anđelković (bubnjevi).

  Međutim, Najda ih napušta. Odlaskom Najde, ostali članovi benda Kramer prekidaju sa radom u toj formaciji. Najda je kasnije ostvario značajnu muzičku karijeru. Jedno vrijeme je pjevao u grupi Smak, Goran Šepa Gale (Kerber) i Najda nastupali su kao duet, a trenutno, Najda djeluje solistički.

  Nakon 20-to godišnje stanke, početkom 2014. godine, bend se ponovo okupio, skoro u originalnoj postavi i obnovio je svoj rad. Sadašnji koncertni nastupi pokazuju da su Kramer i dalje važan niški adut, kada je riječ o melodic rock/hard rocku 80-tih. Decembra 2017-e, izlazi im drugi album, “Hiljadu pitanja“, sa 8 pjesama. Album je sniman i produciran u niškom FatCat studiju. Album nosi etiketu RnR Recordsa.

  RnR Records, Zemun, nova je diskografska kuća. Nastala je iz želje da se promovira rock kultura i promoviraju karijere sastava i izvođača (iz Srbije) prošire i na izdavačku djelatnost. RnR Records je imao kratak vremenski put od ideje do realizacije. Praktično, za dva mjeseca, objavljeno je 6 albumskih izdanja raznih srpskih sastava. RnR Records su, u prvom redu, Predrag Jovanović i Branimir Bane Lokner – oni su ujedno i autori edicije (u dva dijela) “Rokenrol u kandžama interneta“. Oni, sa svojim prijateljima, polako, ali i sigurno, prave vrijednosti postavljaju na pravo mjesto.

  Diskografija – U mojim mislima (KPGT Niš, 1995) ; Hiljadu pitanja (RnR Records, 2017)

  Kramer čine – Srđan Vučković Vučko (vokal) ; Darko Đorđević Johhny (gitara) ; Danilo Obradović Trša (gitara) ; Goran Bogićević Blacky (klavijature) ; Miodrag Plavšić Miki (bass) ; Dejan Anđelković Kramer (bubnjevi)

  Kramer, kako je naprijed već i rečeno, sviraju melodic hard rock. Neosporno, oni to rade dobro. Ni jedan od članova benda nije instrumentalno eksponiran. Kramer djeluju kao uigrana cjelina, što i ne čudi obzirom na veliko iskustvo. Glavni autor ovdje predstavljenog materijala je Srđan Vučković Vučko (vokal). Album sadrži osam pjesama – što brzog, što sporog ritma. Sve pjesme nose prizvuk iz 80-tih. To im i jeste najveća “mana“. Nisam rekao da nisu dobre, ali novo vrijeme traži i novi zvuk.

  Ja sam ovaj album doživio kao “most” – kao poveznicu između dvije faze djelovanja sastava Kramer. Ispunili su njime vremensku prazninu nastalu preranim prekidom djelovanja i sada su spremni da idu dalje.

  Da zaključim. Kramer će, siguran sam, vršiti konstantnu promociju ovog materijala. Svirat će ga na raznim festivalima, gostovati u mnogim klubovima. Imat će i uspjeha u smislu da će ih publika lijepo prihvatiti. Za nešto više, na umjetničkom planu, moraju se dodatno potruditi. Osvježenje (tu bi se moglo dosta toga nabrojati) bi im bilo prijeko potrebno. Kramer mogu ići naprijed.

  Kramer – “Hiljadu pitanja” – 1. Vrati se ; 2. Andjela ; 3. Odlaziš ; 4. Reci mi ; 5. Crna kraljica ; 6. Tajna ; 7. Noć ; 8. Hiljadu pitanja

  https://kramerband.wixsite.com/kramer / https://www.facebook.com/kramerNIS / https://www.facebook.com/RnRRecordsTMM

  YT – Kramer – Hiljadu pitanja

  YT – Kramer – Crna kraljica

  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *