• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KALEM – Tragom snova i predanja

  KALEM – Tragom snova i predanja

  KALEM – Tragom snova i predanja / Multimedia Music, 2023 / CD, Dig / folk, ethno, traditional / Srbija

  Kalem je duet koji je osnovan 2017. godine i izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odjevenu u novo ruho. Ljepota te muzike je u jednostavnosti i ideji koju nosi – savremenog čovjeka približiti kulturnom nasljeđu koje ovo podneblje čuva. Kalem čine – Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac – profesionalni i akademski muzičari.

  Stefan Ilić – pjevač, violinista i kompozitor. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gdje je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije, započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike, sa kojima bilježi više stotina nastupa po najvećim dvoranama u Srbiji i inostranstvu. Godine 2017., započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.

  Dušan Popović Lipovac – gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. Godine 2014., kao jedan od 50 stipendista, biva izabran za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija), gdje započinje master rad na temu “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom“. Taj rad mu je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku djelatnost. Godine 2017., udružuje se sa Stefanom Ilićem i započinju projekat Kalem.

  DiskografijaMeseče (Multimedia Music, 2021) ; Tragom snova i predanja (Multimedia Music, 2023)

  Kalem su – Stefan Ilić (vokal, violina) ; Dušan Popović Lipovac (gitara, prateći vokali) – uz gosteDejan Petrović (truba, 10) ; Ivan Kukić (bass gitara, 8) ;

  Duet Kalem je i svojim drugim diskografskim izdanjem, albumom “Tragom snova i predanja“, potvrdio kvalitete iskazane u svom prethodnom debitantskom izdanju, “Meseče“. Zadržali su i nadalje stilski oslonac zasnovan na tradicionalnim vrijednostima iz balkanske ethno baštine, a tu se, opet, pojavljuju i njihove autorske pjesme kojima su zadržali isti stil. Kao i kod prethodnog albuma, dominira nježna atmosfera, majstorstvo iskazano instrumentima i vokalima.

  Album “Tragom snova i predanja” sadrži jedanaest numera među kojima su se našle dvije instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pjesama, kao i autorska muzika.

  Materijal sa ovog, kao i sa prethodnog albuma, dobar je adut da se duet Kalem uživo pojavi pred svojom publikom i da svojim nastupima ne razočara ni jednog od onih koji ih budu slušali.

  Kalem – “Tragom snova i predanja” – 1. Kad sum bil, mori Đurđo ; 2. Nisam mor’o, moro moja ; 3. Zaspo Janko ; 4. Salaš u malom ritu ; 5. Raslo mi je badem drvo ; 6. Ne stoj, done Donke ; 7. Orhideja ; 8. Pomniš li, libe Todoro ; 9. Moj dilbere ; 10. Ne klepeći nanulama ; 11. Pod gorom

  Foto – Milena Popović

  Klik na linkKALEM – Meseče (Recenzent: Dragutin Matošević)

  https://www.facebook.com/kalemmusic / http://kalemmusic.com /

  YT – Kalem – Kad sum bil, mori Đurđo

  YT – Kalem – Salaš u malom ritu