• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  KALEM – Meseče

  KALEM – Meseče

  KALEM – Meseče / Multimedia Music, 2021 / CD, Dig / ethno, traditional / Srbija

  Kalem je sastav koji je osnovan 2017. godine i izvodi tradicionalnu muziku balkanskih prostora, odjevenu u novo ruho. Ljepota te muzike je u jednostavnosti i ideji koju nosi – savremenog čovjeka približiti kulturnom nasljeđu koje ovo podneblje čuva. Kalem čine – Stefan Ilić i Dušan Popović Lipovac.

  Stefan Ilić – pjevač, violinista i kompozitor. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje završio u Školi za muzičke talente u Ćupriji gdje je već kao veoma mlad pokazivao naklonost ka kreativnom radu. Nakon završene Muzičke akademije, započinje karijeru kao izvođač kroz nekoliko različitih sastava klasične i tradicionalne muzike, sa kojima bilježi više stotina nastupa po najvećim dvoranama u Srbiji i inostranstvu. Godine 2017., započinje lični projekat revitalizacije tradicionalne muzike sa balkanskog poluostrva i zajedno sa Dušanom Popovićem Lipovcem, osniva sastav Kalem.

  Dušan Popović Lipovac – gitarista, kompozitor i autor udžbenika za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu. Godine 2014., kao jedan od 50 stipendista, biva izabran za festival Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu. Iste godine upisuje master studije muzičkog istraživanja u Mursiji (Španija), gdje započinje master rad na temu “Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom“. Taj rad mu je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku djelatnost. Godine 2017., udružuje se sa Stefanom Ilićem i započinju projekat Kalem.

  DiskografijaMeseče (Multimedia Music, 2021)

  Kalem su – Stefan Ilić (vokal, violina) ; Dušan Popović Lipovac (gitara)

  Sjetnim zvucima svojih glasova i instrumenata, kao i tome primjerenom instrumentalnom pratnjom koja podcrtava ključne momente svake od pjesama, Kalem pred nas prostiru muzičkim biserima optočeni ćilim bogate ethno i tradicionalne baštine. Što više, u istom maniru, podarili su nam i četiri autorska djela. Kroz svoj autorski rad zadržali su sve vrijednosne komponente koje treba da sadrži neko umjetničko djelo bazirano na tradicionalnim vrijednostima.

  Vrijedan rad ovog dueta prepoznao sam januara 2022. godine i tom prilikom sam ih predstavio u mojoj muzičko-informativnoj radijskoj emisiji 025 – Krilati kotači (radio show) – 12-01-2022 . Pola godine kasnije, sreli smo se i upoznali na pjesničko-muzičkim susretima – na manifestaciji Staza 2022 – održanim u Manastiru Bogoštica, u organizaciji Udruge SOLARt, Krupanj, Srbija. Nisam ni slutio da ću ih, obojicu, koji mjesec kasnije tu i zateći.

  Članovi dueta Kalem najavili su mi novi album, koji je pred izdavanjem. Svako, po meni, tko ima više od jednog diskografskog izdanja, time dokazuje da na muzičkoj sceni nije slučajno, da zna kojim putem treba ići i da će svoj rad da nadograđuje novim i novim elementima kvalitete. Malo strpljenja i spoznat ćemo da li se i Kalem uklapaju u naprijed izrečeno.

  https://www.multimedia-music.com/

  Kalem – “Meseče” – 1. Magla padnala v dolina (instrumental) ; 2. Imam jednu želju ; 3. A što ti je, mila kćeri ; 4. Moj behare ; 5. Marijo, deli bela kumrijo ; 6. Cigančica (instrumental) ; 7. Lela vranjanka ; 8. Meseče ; 9. Divlje ruže

  Foto – Kalem press

  https://www.facebook.com/kalemmusic / http://kalemmusic.com /

  YT – KALEM – Meseče

  YT KALEM – A što ti je, mila kćeri