• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  IGOR GERŽINA – Bucket List

  IGOR GERŽINA – Bucket List

  IGOR GERŽINA – Bucket List / Status Produkcija, 2016 / CD / smooth jazz / Hrvatska

  Igor Geržina je više puta nagrađivani svirač saksofona, kompozitor i producent Jazz orkestra Hrvatske radio televizije. Dobitnik je nekoliko prestižnih hrvatskih muzičkih nagrada kao što su Porin i nekoliko nagrada Status (koje dodjeljuje Hrvatska glazbena unija) kao najbolji instrumentalista godine.

  Igor je imao učešća u više od 100 diskografskih izdanja, komponovao je za film, za razne pop izvođače, pisao špice za TV i radijske emisije. Sviranje saksofona diplomirao je na Muzičkoj akademiji Zagreb, a studirao je i na Berklee College of Music (Boston, USA).

  Klasičnu muziku, popularnu muziku, jazz, soul, funk, svirao je u raznim ansamblima u formi male grupe ili orkestara, svirao je klupsku muziku (svirao čak i na ulici), do koncernih i sportskih hala… U petnaest godina muzičke karijere, Igor Geržina je radio sa skoro svim važnim ljudima sa hrvatske muzičke scene. Neki od njih su slavni i izvan Hrvatske kao: jazz vibrafonist Boško Petrović, kompozitor Miljenko Prohaska, gitarista Elvis Stanić, aranžer Silvije Glojnarić i tako dalje.

  U svijet muzike ušao je sa šest godina života, a kao sedmogodišnjak imao je prvi kontakt sa violinom. Dobijao je i nagrade na državnom nivou. Poslije druge godine srednje muzičke škole prelazi na saksofon. Diplomirao je klasičnu muziku u klasi profesora Dragana Sremeca na Muzičkoj akademiji Zagreb.

  I nakon zvaničnog studija, Igor Geržina je koristio svaku priliku da unaprijedi svoje muzičko znanje / muzičke domete učestvujući na nekoliko kurseva koje je vodio slavni classical saksofonist, profesor Claude Delangle (CNSM, Paris). Obzirom da je bio uspješan učenik, dobio je mogućnost da nastupa kao solista u pratnji Zagrebačke filharmonije izvodeći djelo Koncert za saksofon i orkestarPavla Dešpalja. Izvedbom je dirigovao maestro Dešpalj, lično.

  Po diplomiranju, dobio je stipendiju za Berklee College Of Music i specijalizovao se vođen Bill Pierceom (Art Blakey & Jazz Messengers) i Frank Tiberijem (Woody Herman Big Band). U USA je sreo i hrvatskog jazz gitaristu, Elvis Stanića, sa kojim je kasnije sarađivao na dva diskografska projekta.

  Po povratku u Hrvatsku, Igor Geržina svira, komponuje, piše aranžmane i to sve sa velikim uspjehom. Igor Geržina je, do ovog novog, izdao četiri solo albuma, od kojih je “Sax Album” bio nominovan za nagradu Porin u dvije kategorije, a jedna od njegovih kompozicija bila je glavna muzička tema za TV seriju.

  Njegov treći album, “Metropolis“, svidio se ljubiteljima smooth jazza širom zemaljske kugle: US, Canada, Europe, Australia… Tri mjeseca po objavljivanju puštan je na mnogim smooth-jazz radio stanicama u Europi, United States i Australiji.

  Četvrti solo album, “One Click World“, bio je “Album mjeseca“, a kompozicija “Can’t Stop The Train” bila je “Top Twenty“… Album “One Click World” dobio je dva Porina za 2104: “Najbolji instrumentalni album” i “Najbolja instrumentalna izvedba“.

  DiskografijaSax Album (Aquarius Records, 2006) ; Dalmatian Sax (Aquarius Records, 2008) ; One Click World (Status Production, 2013) ; Metropolis (Status Production, 2012) ; Bucket List (Status Production, 2016)

  U nastajanju albuma “Bucket List” sudjelovalo je (u većem ili manjem obimu) 16 renomiranih hrvatskih i stranih muzičara: Igor Geržina (tenor saksofon, klavijature, programiranje bubnjeva) ; Jurica Leikauff (Wurlitzer, Hammond, Fender Rhodes, Roland V combo i ostale klavijature) ; Mario Klarić (bubnjevi) ; Kristijan Zebić (bubnjevi) ; Robert Vrbančić (bass) ; Alen Svetopetrić (bass) ; Dubravko Vorih (bass, gitare) ; Elvis Penava (gitare) ; Davor Doležal (gitare) ; Mladen Malek (gitare) ; Robert Fertl (gitare) ; Elvis Stanić (gitare) ; Josip Grah (truba) ; Maasej Kovačević (klavir) ; Goran Kovačić (klavijature) ; Magdalena Chovancova (tenor saksofon) ; Frank Folgmann (gitare).

  Sve kompozicije je komponovao, aranžirao i producirao sam Igor Geržina. Album je instrumentalni, a sadrži 12 kompozicija. Muziku koju svira Igor Geržina svrstavaju u smooth jazz. Smooth jazz je muzički stil koji je izrastao iz jazza i pod uticajima je rhythm and bluesa, funka, rock and rolla, popa

  Vrhunski materijal + vrhunski umjetnici + vrhunska izvedba – što mogu stvoriti no vrhunsko djelo. Album “Bucket List” je upravo to. Igor Geržina je ovim albumom cementirao svoju visoku poziciju na hrvatskoj jazz sceni.

  Sam Igor je o albumu “Bucked List” (u prevodu, “Lista želja“) rekao – “Lista želja je važna jer je važno imati želje i ciljeve u životu. Ja ih uvijek imam i to je proces koji nikad ne završava i koji je dobar, razlog zbog kojeg smo svi mi ovdje, da stvaramo i kreiramo. Moj posao još nije gotov, tek sam krenuo. S prethodna dva albuma ostvario sam velike želje i puno toga se otvorilo, no neću vam otkriti svoj ‘Bucket List’, da ne narušim čaroliju… Uživajte u albumu!

  Iz naprijed iznesenog isčitava se jasan Igorov stav prema svemu što je na ovom albumu uradio, a dao je naznake i svog budućeg rada. Jasno je da je od početka imao jasan cilj, da je, usprkos velikim zadovoljstvom već učinjenim, svjestan da može i više i bolje, da je i ovo tek prolazna faza u njegovom radu i da ono najbolje tek treba da uslijedi. Pravi umjetnici nikada ne posustaju. Dive se dostignutom, ali sami sebi podižu ljestvicu tražeći i nalazeći načina da se vinu u još veće visine. To je i prirodna zakonitost i tako mora biti. Uz takve umjetnike na dobitku je i njihova publika koja ih, srećom, u stopu prati. Obje strane su svjesne da je sve u životu skopčano sa kretanjem – u vječnoj potrazi za kvalitenijim. Tim putem, na sveopću radost, evo, ide i Igor.

  Vrhunac ovog albuma, po meni, izvedba je kompozicije br. 5 – “Eastern Magic” (feat. Magdalena Chovancova). Tu kompoziciju su prepoznali i drugi i ona se nalazi na mnogim svjetskim smoot jazz top listama (imate njen YouTube link na kraju ove recenzije). Ona na najbolji način sublimira sve lijepo što vas čeka na ovom nosaču zvuka.

  Igoru se i ovim djelom (albumom) smiješe najveće hrvatske muzičke nagrade – Porin i Status. Najveća, pak, nagrada je u činjenici da je ovaj materijal oplemenio sve nas koji smo imali priliku poslušati ga. Hvala ti, Igore i nastavi ostvarivati sve svoje želje iz “Liste želja“.

  Igor Geržina – “Bucket List” – 1. Bucket List ; 2. I Feel Lucky ; 3. A Gentleman Never Tells ; 4. Stay Cool ; 5. Eastern Magic (feat. Magdalena Chovancova) ; 6. Back On My Feet ; 7. Living Out Of A Suitcase (feat. Josip Grah) ; 8. Nail Your Part In A Single Take (feat. Elvis Stanić) ; 9. The Moment She Walked In ; 10. Capital City ; 11. Smart Cookie ; 12. Suburban Soul (feat. Frank Folgmann)

  Foto: Sanja Kociper

  www.facebook.com/igor.gerzina / www.igorgerzina.com / www.cdbaby.com/cd/igorgerzina

  YouTube – Igor Geržina – The Moment She Walked In

  YouTube – Igor Geržina ft. Magdalena Chovancova – Eastern Magic

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *
  *