• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  HARMONIJA & PERSPEKTIVA – Koncert u Sanskom Mostu (BiH), 26.07.2018. 

  HARMONIJA & PERSPEKTIVA – Koncert u Sanskom Mostu (BiH), 26.07.2018. 

  HARMONIJA & PERSPEKTIVA – Koncert u Sanskom Mostu (BiH), 26.07.2018.

  Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Hodaš tako po koncertima, festivalima, različitim glazbenim događanjima… i onda, u Gradskom parku u Sanskom Mostu, na otvorenoj pozornici, u okviru Ljeta na Sani, “naletiš” na Glazbenike zbog kojih ovu opću imenicu pišeš velikim početnim slovom.

  Međureligijski hor Harmonija i pop-rock trio Perspektiva imali su zajednički koncert ispred brojne publike, u akustično-idiličnom prostoru Gradskog parka (Sanski Most), omeđenom svjetlosnim refleksima na rijekama Sani i Zdeni, s onim finim mirisom nadolazeće noćne riječne vlage i zrakom koji prenosi pozitivne vibracije koje ova talentirana skupina nesebično dijeli s nazočnom publikom.

  Miris ljeta, miris rijeka, miris glazbe, nešto kao sinkretizam različitih glazbenih idioma, obrađenih s pečatom zbora kojeg izvrsno vodi profesorica Alma Karabeg i kasnije, u drugom dijelu koncerta, pustopašne, gotovo dječje razigranosti, mladih, ali vrhunskih glazbenika iz trija PerspektivaAmmara Arnautovića (nevjerojatan vokal, cajon i klavir), Elme Ramić (dianakrallovski vokal i gotovo jethrotullovska flauta) te Sare Selman (klavir, gitara i sva moguća i nemoguća glazbala koja vam padnu na pamet!)…

  Međureligijski hor Harmonija nastao je s idejom da se na području Sanskog Mosta oformi hor koji bi pjesmom širio ideju jednakosti, ljubavi i suživota na ovim prostorima. Stoga, hor već godinama organizira božićne, uskršnje i bajramske koncerte na kojima izvodi duhovnu muziku svih konfesija koje žive u Bosni i Hercegovini. Posebno je zadovoljstvo poslušati na koji način obrađuju tradicijsku pjesmu-sevdalinku, koja je ipak broj jedan na repertoaru ovoga hora. Sve su sevdalinke obrađene za horsko izvođenje, četveroglasno, a cappella ili pak uz instrumentalnu pratnju (najčešće klavir Sare Selman ili profesorice Karabeg), a kako je angažirano puno mladih članova, nastoje pjesmama dodati malo modernijeg prizvuka, držeći se melodijske linije, ali aranžmanski vrlo inovativno. Moju malenkost je upravo to oduševilo na ovom koncertu.

  Pored tradicijske i duhovne glazbe, Harmonija izvodi i najljepše pop i rock hitove domaće i svjetske glazbene literature. Imali su vrlo zapažene nastupe u Hrvatskoj, Francuskoj i Makedoniji, a ovih dana očekuje ih nastup u Hammu, u Njemačkoj.

  Trio Perspektiva čine Elma Ramić, Ammar Arnautović i Sara Selman, učenici srednje glazbene škole, koji sviraju gomilu glazbala i gotovo jazzistički improviziraju u svakoj pjesmi koju izvode. Djeluju od 2016. godine (prošle, 2017. godine, u Sisku su osvojili prvo i treće mjesto na Festivalu sevdalinke!), a sinergija među njima je, čini mi se, najveći adut… uvijek je netko glavni vokal, a ostali pratnja, a na glazbalima se izmjenjuju već prema potrebi. Gotovo jazz obrade sevdaha, Beatlesa, Čolića, Škore, Dugmeta, Kazališta, Bajage, Valjka, Stinga, šansone, bluesa, swinga… ostavlja publiku bez daha, tako da na kraju mogu samo preporučiti – ukoliko se zadesite negdje u blizini gdje nastupaju… Carpe Diem! Oni više nego odlično razbijaju stereotip o marquezovskih cien años de soledad… s njima doista nismo sami u Svemiru!

  I na kraju, iskrena preporuka… CD s njihovom glazbom bio bi pravi dar glazbenoj publici, ovo je čista šteta da ne bude dostupno puno široj javnosti. Nadam se da će netko od moćnih ljudi pročitati ovo. Hvala!

  Fotografije – Dinko Husadžić Sansky

  Foto galerija –

  . .
  . . .
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  . . .
  . .