• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  GOSPODIN PINOKIO – Iz mraka mašina

  GOSPODIN PINOKIO – Iz mraka mašina

  GOSPODIN PINOKIO – Iz mraka mašina / Take It Or Live It Records, 2016 / EP, digital / alternative rock indie / Srbija

  Bend Gospodin Pinokio nastao je marta 1993. godine kao četvorka koju su činili – Dejan Đurić Toni (bubnjevi), Sebastijan Krstić Seba (bass gitara), Nenad Jovanović Necan (gitara) i Igor Bogdanović Šile (vokal). Prvu koncertnu promociju u niškoj “Banovini“, beogradski izdavač I.P. Krug objavljuje kao kasetno izdanje pod nazivom “Zdravlje i satira“, septembra 1993. godine, kada bend počinje koncertno i medijski da se promoviše. “Ti to a i ja” i “Boli me” bile su pjesme koje su se često mogle čuti na mnogim radio stanicama.

  Ubrzo, dolazi do prve personalne promjene i umjesto Sebastijana, bass gitaru počinje da svira Bojan Ristić Rile sa kojim bend radi materijal za svoj novi album. Snima se i prvi spot za singl “Mesec u Škorpiji“, koji je ostavio zapažen trag na svim top listama i koji bendu omogućuje zapaženo mesto na tadašnjoj muzičkoj sceni Srbije.

  Decembra 1996. godine u beogradskom studiju “Go – Go“, pod producentskom palicom Voje Aralice, nastaje album “Plašim se i neću“, koji objavljuju beogradska Panorama i Music Yuser iz Novog Sada. Sa promoterom Drago Borićem radi se temeljna kampanja i obilazi se bukvalno svako veće mesto u Srbiji, te je u ovom periodu bend izuzetno koncertno aktivan. Sa ovog materijala snimljeni su spotovi za pjesme “Peh” i “Sukob“, a koncertne promocije u Nišu (KPGT – dvorište) i u beogradskom KST-u, bile su sjajno posjećene.

  U to vreme bendu se pridružuje i Danijel Stojanović Dani te bend počinje da radi sa još jednim gitaristom. Nakon gomile održanih koncerta i učešća na svim bitnijim festivalima, u periodu 2000. godine, u studiju “Matrix” u Novom Sadu, rađa se novi studijski album, čiji je producent Mare (basista Pekinške patke). Krajem te godine niški SKC izdaje disk na kome se, pored novog materijala, nalazi i bonus (pet pesama) sa prethodnog albuma i ovaj paket nosi naziv “Zapažanja“. Nakon započete medijske kampanje, snimljenog spota za singl “Protiv tvoje volje” te učešća u revijalnom dijelu Gitarijade Zaječar, bend prestaje sa radom.

  Učešćem na niškom muzičkom festivalu, Nisomija, 2010. godine, Gospodin Pinokio se ponovo aktivira. Na ljeto 2011. godine, zagrebačka izdavačka kuća “Slušaj najglasnije“, za čitavu regiju izdaje kompilaciju pod nazivom “Buđenje“, kao presjek ranijih radova benda. Nosilac ove kompilacije je ponovo snimljena obrada pesme “Mesec u Škorpiji” koja, ispraćena spotom, vraća bend na muzičku mapu ovih prostora.

  U studiju “Bare Wired” u Zemunu, bend 2012. godine snima novi EP koji pod nazivom “Svet oko nas“. Izdaje ga Time Machine Music (Bane Lokner i Dragiša Radulović). Singlovi “Buđenje” i “Novac je mamac“, za koje su urađeni spotovi, dospijevaju do prvih mesta mnogih relavantnih top lista u regiji. U ovom periodu bend napušta bubnjar Dejan Đurić Toni i umjesto njega na neko vrijeme dolazi Vladimir Božilović Boža, da bi se kao sadašnji bubnjar benda konačno ustalio Desimir Stojimirović Desko.

  Nastupima u svim većim gradovima, pogotovo učešćem na Arsenal festu u Kragujevcu i Bella Rock festivalu u Petriču u Bugarskoj, bend znatno povećava svoju bazu fanova. Tokom marta 2015. godine u studiju “Sweepunk” (Makrešane) sa producentom Zlatkom Fat Zed Petkovićem (bend Zaa), Gospodin Pinokio je snimio još jedan EP koji se pod nazivom “Iz mraka mašina“.

  DiskografijaZdravlje i satira (I.P. Krug, Beograd, 1993.) ; Plašim se i neću (Panorama, Beograd i Music User, Novi Sad, 1997.) ; Zapažanja (SKC, Niš, 2000.) ; Buđenje (Sluša najglasnije, Zagreb, 2011.) ; Svet oko nas (Time Machine Music, Beograd, 2012.) ; Iz mraka mašina (Take It Or Live It Records, Beograd, 2016.)

  Gospodin Pinokio su – Igor Bogdanović Šile (vokal) ; Danijel Stojanović Dani (gitara) ; Bojan Ristić Rile (bass gitara) ; Desimir Stojimirović Desko (bubnjevi).

  Pesma i spot, ‘Šta god’, predstavljaju podsećanje mlađim generacijama da moraju imati svoj stav koji će ih voditi kroz život. Moraju naći svoju duhovnu ravnotežu i na taj način se zaštititi od svega onog lošeg što ih na svakom koraku vreba, da budu svesni da je život jedna centrifuga iz koje se jedino jasnom idejom i doslednošću može na trenutak izvući i osetiti tračak slobode” – pojasnili su svoju inicijalnu ideju za naprijed pomenuti video singl sami članovi grupe Gospodin Pinokio.

  Pjesme ove grupe nisu tu nikoga da zabave, razvesele. One su tu da opomenu, probude, ukažu, podsjete… Poruke njihovih pjesama su jasne i direktne. Muzika im je teškog zvuka koji je naoko miran, ali ima uznemirujući prizvuk. Iza ove četvorke je duga muzička karijera i vidljiva ja dobra uigranost cijele postave. Dinamika njihovih pjesama jasno podcrtava dinamiku tekstova.

  Iako se radi o EP (extended play) izdanju, njegov sadržaj nadmašuje mnoga druga LP (long play) albumska ostvarenja. Ima tu dovoljno energije i emocija komprimiranih u 4 ponuđene nam kompozicije. Gospodin Pinokio i nakon više od 20 godina djelovanja, treba ovoj muzičkoj sceni, da je razdrma, da povede mlade muzičare putem koji vodi u beskompromisan otpor šundu, težim, ali i ljepšim putem.

  Gospodin Pinokio – “Iz mraka mašina” – 1. Iz mraka mašina ; 2. Šta god ; 3. Stena ; 4. Zastoj u vremenu

  www.facebook.com/gospodinpinokiobend

  YouTube – GOSPODIN PINOKIO – Budjenje

  YouTube – Gospodin Pinokio – Mesec u Škorpiji

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .